Zelenskij tak jako Porošenko chce zavést na Ukrajině stanné právo

zprávy

Na Ukrajině se na pozadí propadu ratingu prezidenta Zelenského začalo mluvit o zavedení stanného práva. Zdá se, že o tom je příběh s „invazí do Ruska“, kterou ukrajinská rozvědka určila již na leden. A hlásné trouby amerického tisku a amerických představitelů.

Zelenskij tak jako Porošenko chce zavést na Ukrajině stanné právo
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
26. listopadu 2021 - 06:20

Scénář ruského útoku na Ukrajinu je nepravděpodobný, ale jako politická technologie se toto téma již několik týdnů propaguje jak v Kyjevě, tak na Západě.

V nedávné ukrajinské historii existují precedenty pro vyhlášení stanného práva. V roce 2018 ho po událostech v Kerčském průlivu stanné právo prosadil Porošenko.

Nejvyšší Rada pak ale nechtěla dát prezidentovi plnou moc v zemi a velmi omezila Východní partnerství. A Porošenkovi se nepodařilo tak narušit prezidentské volby, v nichž se očekávala porážka Porošenka.

Co stojí za současnými řečmi o stanném právu. Kdo vyhlašuje stanné právo?

Skutečnost, že se úřady připravují na zavedení stanného práva, včera oznámil bývalý lidový náměstek Oleg Ljaško ve vysílání televizního kanálu Naš.

„V zájmu udržení moci jsou Zelenskij a jeho okolí připraveni na cokoli, včetně vyhlášení stanného práva z politických důvodů," řekl Ljaško.

Ústavním důvodem pro to podle exposlance mohou být informace, které Ukrajinci slýchají každý den – soustředění ruských jednotek u hranic s Ukrajinou a „invaze Ruské federace“ údajně plánovaná na leden až únor.

„Podle mých informací plánuje Zelenskij zavést na Ukrajině stanné právo na dva měsíce na zasedání NSDC 1. prosince," řekl.

Uvedl, že se tak děje za účelem kontroly médií, „protože stanné právo je absolutním omezením všech ústavních práv občanů, včetně svobody slova, majetku, demokratických shromáždění a jakýchkoli veřejných akcí“.

„Protože se dnes lidé shromažďují a protestují proti velezradě, hospodářské a mezinárodní politice úřadů," dodal Ljaško.

Zhruba ve stejnou dobu s ním Ilja Kiva, lidovec z HMO, oznámil pravděpodobnost zavedení stanného práva.
„Zelenskij se aktivně připravuje na to, aby zůstal u moci, jak jen to bude možné - zavedení stanného práva, které bude na Ukrajině vyhlášeno v blízké budoucnosti. Proto jste dnes krmeni Porošenkovým otřepaným příběhem - o koncentraci ruských jednotek na hranicích a hrozícím útokem. Před provokacemi a zhoršením situace v Donbasu, což znamená nové oběti, které úřady zaplatí za vytváření falešných. Tito šarlatáni ve své agónii a strachu z trestu udělají cokoliv - nebudou váhat uvrhnout zemi do krve ... do chudoby, oni už uvrhli na lid hlad a zimu, " napsal ve svém telegramovém kanálu.

Kancelář prezidenta to odmítá

Poradce šéfa OP Michail Podoljak řekl , že informace o zavedení stanného práva jsou falešné. Tuto zprávu podle něj šíří ruské „masové dezinformace“, stejně jako ukrajinské „zvláštní oligarchické kanály“.

„Zachytili to i někteří ukrajinští vůdci, kteří se na sebe snaží upoutat pozornost a nedokážou vymyslet nic lepšího než šíření dezinformací. Ukrajina se už několik let brání bez tak specifického politického a právního státu, jakým je stanné právo. A nepovažuje za nutné je nyní uplatňovat – a to ani na pozadí dostupných informací o hrozící vojenské aktivitě na ruském území poblíž našich hranic,“ řekl Podoljak.

Také tento nápad byl ve frakci „Služebníci lidu" nazýván "nesmyslem", píší média.

Včera však místopředseda parlamentu ze strany „Služebníci lidu“ oznámil, že v případě útoku ze strany Ruska bude zavedeno stanné právo .

„Nejvyšší Rada může mít pouze jeden plán, pokud existuje úkol zavést stanné právo nebo výjimečný stav - musí během několika hodin provést příslušná hlasování ze strany Nejvyšší rady," řekl místopředseda.

To znamená, že „Služebníci lidu“ tuto možnost nevylučují, ačkoli vyvracejí úmysly udělat to právě teď.



Proč se začalo mluvit o stanném právu? Existuje několik verzí .

1.Tyto informace jsou speciálně šířeny Zelenského odpůrci. To jim může pomoci vyřešit řadu problémů najednou.

Jednak preventivní diskreditace této myšlenky, která nemůže vzbudit sympatie mezi obyvatelstvem a elitami. A pokud se o takovém scénáři v prezidentské kanceláři skutečně uvažuje, pak může vlna negativity toto rozhodnutí odložit nebo zrušit.

Zadruhé, pokus ukázat, že Zelenskij je na úrovni Porošenka „bezzákonný muž“ a je připraven udělat cokoliv, aby si udržel moc. Včetně zavedení stanného práva, které by mu umožnilo zavřít ústa před závadnými médii – a vlastně pro všechny závadné.

2. Něco podobného se na Bankově opravdu chystá. A je možné, došlo k úniku informací, které nyní zaznívají od bývalých i současných poslanců.

Ale takový plán, pokud existuje, naráží na řadu překážek.

Stanné právo může být zavedeno pouze se souhlasem Nejvyšší rady, která musí schválit prezidentský dekret podepsaný po jednání NSDC.

Když se Porošenko pokusil o stejný trik v listopadu 2018, Rada, kde měla v té době většinu „válečná strana“, nabourala prezidentskou verzi výnosu, který zavedl neomezené pravomoci armády (a tedy i samotného Porošenka ).

Stanné právo pak bylo zavedeno ve zkráceném formátu – bez omezení sdělovacích prostředků, pohybu či zabavování majetku – a ne v celé zemi. A zároveň odhlasovali usnesení, že volby, které se pokusili narušit zavedením prozatímní vlády, přece jen proběhnou. To znamená, že to Porošenkovi nepomohlo.


Dnes už Zelenského strana nemá v Radě jednohlasnou většinu. A bude muset sbírat hlasy v rámci neomezené pravomoci prezidenta, která je dána režimem stanného práva.

To bude těžké. Je nepravděpodobné, že by i dosud loajální „Služebníci lidu“ k Bankově, alespoň mnozí z nich, chtěli volit faktickou diktaturu Zelenského. O poslancích z jiných uskupení nemluvě.

Ale i kdyby se Kanceláři prezidenta podařilo zdržet zavedení Prozatímní vlády, vyvolá to mocný pouliční odpor, který se jim na Bankově jen stěží podaří potlačit. A pokud se o to pokusí, efekt bude stejný, jaký měl z „diktátorských“ zákonů Janukovyč v roce 2014. Což jen podnítilo protesty na Majdanu.

Stanné právo proto situaci Zelenského jen zhorší, což povede k destabilizaci situace v zemi.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?