Pavel Křivka: Spravedlivý Bašta aneb Váňa vrací úder

KOMENTÁŘ

Republikou obletěla zpráva a dvou zloduších – o starostovi jedné městské části Pardubic a jednom místním novináři. Ti dva se prý pokusili podplatit reportéry televize Prima a měli jim i vyhrožovat likvidací.

3. prosince 2010 - 16:15

Reportéři nelenili, vše oznámili policii a tak jaksi sami sobě a dalším médiím nadělili výživnou kauzu. Vysloužili si i pochvalu za statečnost od paní Obzinové, vedoucí zpravodajství na Primě. Vedle dvou zloduchů a dvou statečných reportérů byl veřejnosti představen i spravedlivý pan Oldřich Bašta, který proti předlistopadovému esenbákovi Kasičovi neúnavně bojuje již 27 let.

Případ ale vyvolává otazníky a v komentářích pardubických politiků odhaluje pozoruhodné souvislosti. Především je záhadou, proč se tak zkušený novinář jakým je Svatopluk Kodet, odebral za reportéry Primy s hotovostí, když musel vědět, že je natáčen „investigativní“ pořad, v němž je skrytá minikamera skoro povinnou výbavou. Ještě zajímavější jsou komentáře některých politiků ODS a ČSSD. V pardubické ČSSD zuří nemilosrdná válka dvou skupin. Skupina kolem poslance Váni a náměstka hejtmana Tichého byla při sestavování městské kandidátní listiny na hlavu poražena skupinou, k níž patří právě nově odhalená černá ovce Kasič. Pan náměstek Tichý to neopomněl v MF Dnes připomenout. Na vnitrostranické válce uvnitř ČSSD se pohotově přiživila ODS – nad bývalým starostou Kasičem i celou ČSSD si veřejně umyl ruce jak neúspěšný kandidát na primátora za ODS, tak i neúspěšný kandidát na starostu příslušné městské části za tutéž stranu. Z internetu z původní adresy na blogu Jaroslava Nováka alias Večerníčka nedávno také zmizel podrobný popis afér pana poslance Váni; zmizení textu bylo jistě spontánní a bezplatné…

Nejpozoruhodnější postavou příběhu je ale pan Oldřich Bašta. Bývalý starosta Ján Kasič jako někdejší velitel u SNB měl panu Baštovi v roce 1983 přivodit odsouzení a věznění. Je samozřejmě soukromou věcí pana Bašty, že ani po 27 letech nedokáže tyto věci odpustit a nedokáže zřejmě vnímat žádné ostatní souvislosti. A může to proto být pouhá náhoda, že se svým příběhem předstupuje před široké masy v televizi právě v době, kdy se jeho někdejší protihráč stal starostou a právě týden před krajskou konferencí ČSSD. Televize Prima se rozhodla selektivně šťourat v minulosti, protože šťourání v současnosti by se ani jí nemuselo vyplatit. A šťourání v minulosti těch, kteří jsou dnes v čele státu – tak to už bychom chtěli příliš. O tom, jak si několik příslušníků pražské elity nechalo své disidenství a „chartistování“ platit mnohem většími částkami než je 60 tisíc Kč, o tom se žádný dokument jen tak točit nebude. Ani o tom, že nynější protektoři cizích mocností Saša a Karel se chovají k republice daleko hůře, než někdejší protektoři Alois a Vasil. To se pak nějaký starosta městské části provinčního města a jeho „černá“ minulost náramně hodí. A hodí se i pan Bašta - bude pravděpodobně dál dělat Sašovi, Karlovi a spol. plnivo do betonu, jako ho dělal před 27 lety.

Pro Prvnizpravy.cz
Pavel Křivka



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?