Pavel Křivka: Gazdíkův tunel za 4 miliardy

KOMENTÁŘ

Psát o nakládání s odpady v době zemětřesení, vládních krizí či spektakulárních honů na virtuální teroristy skoro hraničí s drzostí. Vždyť je to úplně nudné téma. Jenže ona je důležitá ta drzost.

12. května 2011 - 07:00

Tu nepostrádala ani Zemanova vláda, která paušální odpadový poplatek z hlavy zavedla, a nepostrádá ji ani poslanec Gazdík, který na stránkách Práva a na svém blogu obhajuje návrh zvýšit tento poplatek na dvojnásobek, a to z dosavadních maximálně zákonem povolených 500 Kč na 1000 Kč. Protože malé (a málo zkorumpované) obce často využívají možnost spravedlivého placení „za popelnici“, tedy podle objemu vyprodukovaného odpadu, týká se návrh Gazdíkem vedené skupiny poslanců především obyvatel větších obcí a měst, kde žijí asi ¾ všech obyvatel ČR. Velké odpadářské firmy nyní z jejich peněženek vytáhnou ročně asi 4 miliardy korun navíc, pokud Sněmovna návrh schválí. Jaká částka z oněch zhruba 4 miliard skončí v pokladně politické strany poslance Gazdíka či v peněženkách navrhovatelů, známo pochopitelně není.

Předseda poslaneckého klubu TOP09 nadepsal svůj text těžko uvěřitelným titulkem: „Třídit odpad se má vyplatit“. Místo např. správnějšího „Odpadářské firmy se chtějí napakovat“. Ve skutečnosti paušální poplatek jakkoli vysoký či nízký nikoho k třídění odpadu nemotivuje. Právě naopak - proč se obtěžovat tříděním, když platí všichni stejně. Bez ohledu na to, zda se vůbec v daném městě či obci skutečně zdržují, kolik odpadu vyprodukují, nebo dokonce bez ohledu na to, zda vůbec žijí. Např. v Pardubicích chodily složenky za odpad i na adresu osob dávno zemřelých a sousední Hradec Králové se zase vyznamenal tím, že tyto složenky magistrát zasílal na adresu rodičů právě narozených dětí dříve, než je pozval na vítání nových občánků. Jde o politováníhodné případy toho, kam až může nenasytnost samospráv a jejich zkorumpovanost ze strany příslušných firem zajít.

V minulém volebním období byl roční poplatek za komunální odpad zcela nesmyslně rozdělen do dvou složek. Jednou maximálně 250 Kč za netříděný odpad a jednou maximálně 250 Kč za tříděný odpad. Toto rozdělení je čistě teoretické, neboť samosprávy se v drtivé většině případů nenamáhají svým voličům sdělovat, jak s výnosem poplatku nakládají. Poslanec „babyface“ nám ale tvrdí, že chce zvýšit složku týkající se netříděného odpadu z 250 Kč na 750 Kč a podpořit tak třídění odpadu. To je skoro jako kdyby někdo tvrdil, že zrušením spotřební daně na alkohol přispěje k častější abstinenci. Ve skutečnosti ihned po schválení zákona velké odpadářské firmy napálí městům dvojnásobné faktury a celá legislativní akce se zvyšováním limitu poplatku se po nějakém čase bude znovu opakovat.

Povinný transfer peněz z peněženky každého občana na účty soukromých společností je jakési nejvyšší stádium kapitalismu, splněný sen soukromých korporací a jejich majitelů. Prof. Keller pro tento jev užívá pojmu „dobývání renty“. Každý občan prostě musí platit, jinak přijde soukromý exekutor rekvírovat to, co odpadářské firmy nebo třeba České kanceláře pojistitelů (viz tzv. povinné ručení) jest. U paušálního poplatku za odpady ovšem dosáhla nespravedlnost a naprosté popření hospodářské soutěže dokonalosti. Zatímco vedle stálých plateb za vodu nebo elektřinu se stále platí i podle spotřebovaných kubíků nebo kWh a stále mohou existovat osoby bez vodovodu či bez elektrické přípojky, u poplatku za odpady jsou plátcem všechny fyzické osoby bez odhledu na množství odpadu či samotnou přítomnost v daném místě. A jak se to zdůvodňuje? No přece nedisciplinovanými jedinci, kteří nechtějí za tyto služby zaplatit vůbec a vyhazují svoje odpadky do lesa. A hle, černými skládkami argumentuje pan poslanec Gazdík již ve druhé větě svého fantastického textu!! To už ale známe. Kvůli několika pirátům silnic platíme všichni povinné ručení, kvůli několika teroristům dáváme všude svoje otisky prstů, kvůli několika pochybným žadatelům o azyl uvádíme v žádosti o kanadské visum bydliště prababičky a kvůli pár odhozeným pet-lahvím v příkopě u Suché Lozi, kde byl pan Gazdík starostou, budeme nyní na cestě ke světlým zítřkům bez černých skládek platit do příslušných soukromých kapes o 4 miliardy ročně více. Zasloužíte si, pane poslanče Gazdíku, velký dík za to, jak vzorně zastupujete zájmy obyvatel České republiky.

Pro Prvnizpravy.cz
Pavel Křivka


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?