Ivan David: O čem to Hovorka hovoří?

Podle Prvnizpravy (4. 8. 2009) pokládá Ludvík Hovorka slučování pojišťoven za špatné, protože prý dojde k omezení konkurence a následně ke zdražení zdravotních služeb!!!

5. srpna 2009 - 11:32
Jestli to opravdu řekl, čemuž nejsem příliš nakloněn věřit, znamenalo by to, že fungování zdravotnictví v ČR a ekonomické mechanizmy ve zdravotnictví buď nezná a je popleta, nebo vědomě lže.

Kdysi, za prvobytně pospolného kapitalismu na začátku devadesátých let minulého století  byla nesmyslná mnohost pojišťoven hájena jejími zastánci právě tvrzením, že jejich konkurence je zdravá a vzniklý trh zvýší kvalitu a sníží cenu, protože svobodní zákazníce ve svobodném trhu si vyberou to výhodnější a neumětelové zaniknou. Domníval jsem se, že profesionální politici vždy věděli, že je to podvodné tvrzení a nesmysl. Dnes tomu věří jen zcela naivní konzumenti pravicových médií. Ukázalo se zcela jasně, že konkurence je v tomto oboru lidské činnosti velmi nezdravá, mimo jiné protože možnost zvýhodňování pojištěnců a možnost ovlivňovat složení „portfolia pojištěnců“ nevedla ke zlevňování, ale k nekalé konkurenci mezi pojišťovnami s nebezpečným rizikem degradace VZP na chudinskou zdravotní pojišťovnu poskytující jen zcela elementární péči podobně jako v USA Medicare a Medicaid. Z toho důvodu byla po obrovském politickém úsilí (hlavně ČSSD) možnost konkurence omezena téměř na nulu. Pojišťovny nemohou nabízet významné výhody, zákon ukládá stoprocentní přerozdělení, aby se nevyplácelo přetahování  movitých pojištěnců s dlouhodobě minimálním rizikem „pojistných událostí“ a zásadně se omezily výdaje na provoz, takže si management nemůže vyplácet takové odměny, jak by mohl, kdyby k omezení nedošlo.

V případě zdravotních pojišťoven konkurence vede jednoznačně ke zdražování zdravotní péče, třebaže to vypadá paradoxně. Dochází k tomu zejména tam, kde jsou zdravotní pojišťovny (a také významná zdravotnická zařízení) komerční. Mnohost nekomerčních v podstatě veřejnoprávních pojišťoven je naprosto nesmyslná. Tak je tomu i v ČR. Tato mnohost je udržována proto, že se mnozí těší na to, až je zprivatizují a velmi na tom zbohatnou. Současné slučování pojišťoven mělo jen dostat Chrenka do hry a vytvořit v pojišťovně jakéhosi zjevně komerčního hráče pro budoucí privatizaci- když vyhraje ODS. Jak se zdá, KDÚ-ČSL, bude-li ve vládě s ODS, což by jistě velmi ráda, bude podporovat komercionalizaci zdravotních pojišťoven pod naprosto falešným heslem „konkurence, která zlevňuje služby…“ .

Ať se tedy pan Hovorka podívá do USA, jak opravdu si konkurující (protože komerční zdravotní pojišťovny) „zlevňují „zdravotní péči…. „Zlevňují“ jí tak, že neúnosné náklady na ní vedly prezidentského kandidáta Obamu ke slibu, že zjedná nápravu. A nejde jen o to, že 47 miliónů občanů USA není pojištěno a zaměstnavatelé přestávají  zaměstnancům na zdravotní pojištění připlácet. Obama bude nutně neúspěšný, protože komerční zdravotní pojišťovny jsou na svém území mnohem silnější hráči než prezident.  Bude tedy poslanec Hovorka a KDÚ-ČSL po porážce vlády ODS- TOP- KDÚ volat: „Ježíšmarijá, to je nám strašně líto, že vláda zprivatizovala pojišťovny a zhoršila se dostupnost a zvýšila cena péče, to jsme vlastně nechtěli, my jsme si opravdu mysleli, že čím větší konkurence, tím lépe….“. Chudé moravské babičky nově odkázané na bídnou nebo pro ně nedostupnou zdravotní péči  možná prohlédnou a přestanou volit lidovce, jakkoli jim to pan farář naléhavě doporučí. Lidovci ukončí svůj pravolevý tanec. Někteří jejich lídři napojení na privatizační úsilí už budou dávno v jiných stranách. Kalousek ukázal cestu, ale mnozí ještě bloudí…

Ivan David


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif