Pavel Bělobrádek: Záměrná mystifikace Schwarzenberga?

KOMENTÁŘ

Musím se razantně ohradil proti tvrzení ministra zahraničních věcí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že by KDU-ČSL byla sponzorována energetickým koncernem ČEZ.

4. října 2011 - 07:00

Pan předseda TOP 09 se mýlí, když tvrdí, že jenom jeho strana nebyla sponzorována Martinem Romanem nebo koncernem ČEZ. Minimálně za vedení Jiřího Čunka, Cyrila Svobody a Michaely Šojdrové lidovci z ČEZu žádné prostředky neobdrželi. Zda tomu tak bylo i za vedení předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, se ovšem Karel Schwarzenberg musí informovat u 1. místopředsedy TOP 09. Předpokládám, že Karel Schwarzenberg rychle vysvětlí, jak to za něho bylo s financováním jeho bývalé mateřské ODA, která skončila kvůli finančnímu skandálu, a SZ, za kterou býval senátorem.

Pokud připustíme, že TOP09 peníze od ČEZu nebrala a nebere, pak je otázka, zda to není tím, že je teprve dva roky v politice. Možná by bylo zajímavé se zeptat politiků z TOP09, zda oni sami, nebo v angažmá v politice před vstupem do TOP09 nějaké peníze od ČEZu nedostávali. Nepředpokládám, že toto nekonkrétní obvinění není povzdechem, že jen a pouze TOPka nic nedostala. KDU-ČSL po odchodu Miroslava Kalouska do TOP09 nedostala od ČEZu ani vindru.

Fakt, že se KDU-ČSL dostala po neúspěšných volbách do složité finanční situace, je veřejně znám. Méně je známo, že se z ní dostáváme velmi rychle. Provedli jsme razantní úsporná opatření a dluhy splácíme podle původního harmonogramu. Propustili jsme 60% zaměstnanců, což měsíčně znamená úsporu přes milion korun na mzdách. Jen v letošním roce lidovci splatí třetinu svých závazků. To se však bohužel nedá říci o vládní koalici ODS, TOP 09 a VV, která Českou republiku vede do stále větších dluhů. Narozdíl od nás, kteří máme prostor omezený, se však zbavuje mnohých možností na zvýšení příjmů.

KDU-ČSL upozorňuje, že snahy omezit státní příspěvek politickým stranám, povedou k závislosti politiků na sponzorech typu ČEZu. Sice to zní líbivě-proč bychom z našich daní platili ty hrozné politiky? Odpověď je ale jasná. Protože jsou tady strany, které mají postaven rozpočet z drtivé většiny na příspěvcích od státu a jsou tak na byznysu nezávislé, nota bene na byznysu polostátním. A politické strany nemají sloužit byznysu, ale lidem.

Pavel Bělohrádek




Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?