Ivan David: Spojenectví práce a solidarity proti vládě

KOMENTÁŘ

„Kdysi kulturní země světa pohlcuje zhoubný nádor. Je jím neoliberalismus, který pod zástěrkou tzv. reforem postupně znehodnocuje veřejné služby, kulturu, lidské vztahy, kvalitu života a přírodní prostředí. Útočí tak na samotnou lidskou pospolitost, ekologickou rovnováhu a její udržitelnost, tedy nutné podmínky pro přežití lidstva,“ znějí úvodní věty manifestu SPaS.

19. října 2011 - 14:04
Spojenectví práce a solidarity je uskupení pro diskusi a koordinaci dosud roztříštěných stran a iniciativ z levé části politického spektra. V uskupení je několika zástupci reprezentována také KSČM a svojí Evropskou levicovou platformou rovněž ČSSD.

 Několikaměsíční zkušenost organizace SPaS ukazuje, že jde o velmi užitečné prostředí pro tříbení názorů a koordinaci akcí. Na tiskové konferenci 18. 10. 2011 byl představen nejen manifest organizace (http://www.i-spas.cz/index.php/co-je-spas/manifest-spas), ale také zásadní stanovisko ke snaze současné vlády zavést nucené práce pro nezaměstnané.

SPaS se jednoznačně vymezuje nejen proti současné vládě, ale především proti praxi neoliberalismu, který nyní ovládá euroamerickou kulturní oblast. Pokládá ho za původce pokračujícího krizového vývoje nejen v ekonomické oblasti. Pokračující asociální tzv. „reformy“ jsou hrozbou pro vývoj společnosti. V celém světě vyvolávají prudké konflikty chudých s ještě chudšími a také naléhavou otázku, kdo je za tento stav odpovědný.

Je zcela přirozené, že se v celém západním světě zdola formuje hnutí odporu proti praxi neoliberálních vlád. Toto hnutí bylo českými médii dlouho zcela ignorováno a později prezentováno jako bezvýznamné akce hord asociálů. Tento přístup je zcela v režii koordinace médií pravicových sil a policejních provokatérů.

Hnutí proti globální vládě nadnárodních korporací reprezentovaných loutkovými neoliberálními vládami bude v nejbližších měsících sílit. SPaS chce dopomoci ke změně hodnotové orientace (práce a solidarita) směrem ke spravedlivější společnosti, která neignoruje zájmy většiny.  Proto se SPaS spolu s odbory podílí na protestním pochodu, který začíná v sobotu 22. října na náměstí Republiky v Praze společnou demonstraci pod heslem "Zbavme se této vlády".

Psáno pro Prvnizpravy.cz

Ivan David je mluvčí Evropské levicové platformy ČSSD



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif