Jiří Kouda: Ostatně soudím, že vláda musí být zničena

KOMENTÁŘ

K tomuto výroku mě vede zkušenost nikoliv jen posledních skandalózně vyhrocených dnů konzervativního kabinetu Petra Nečase (ODS).

12. dubna 2011 - 07:00

Výpůjčit si parafrázi starořímského politika Cato nevede k likvidaci demokracie, ani nenávistného či konkurečního  politického a ekonomického uskupení jakým bylo Kartágo.  Nýbrž veškeré dosavadní projevy pravicové vlády, její snahy pro uskutečnění protilidových opatření pod lživými záminkami o zadlužování a v neposlední (ne-li v první řadě) přehození veřejných miliard do kapes soukromého byznysu. A samozřejmě také za likvidaci sociálního státu, za otřesení demokratických principů a nedůvěru v politiku jako takovou. A za nehoráznou permanentní lživost.

Občané jen s úžasem zírají, co se ve vládní koalici tří pravicových stran děje. V podstatě je to velice jednoduché.  Spor se vede o „staré“ a „nové“ kmotry, kteří zneužívají informací, zakázek na nejvýšší politické úrovni. Léty vytvořené svazky ekonomické sféry s politiky se po volbách 2010 změnily. Není důležité, zda Bártova strana Věci veřejné nerespektovala dohody, které ji vynesly do popředí.

Už samotný fakt, který byl lídrům ODS a TOP 09 dobře znám, že VV jsou jen komerční firmou ve vrcholné politice, háže bláto na Petra Nečase či Miroslava Kalouska. Ti mlčeli, dokud nemlčeli od zdrojů (Bártou) odstřiženi byznymeni. Šokující je jen to, že nyní se oba pánové – a jejich strany - tváří, tak morálně že by se závistí zakaboněly i sličné madony v každém kostele. Kdyby se některé věci nepráskly do sdělovacích prostředků, tak by bylo co? Ukázková koaliční jednota. Takže žádné iluze o koaličních moralistech! Jak konstatoval jeden z koaličních poslanců: „No, prostě staří kmotři, kteří to (zlodějny) dělali kultivovaně, se nasrali na nové žraloky, kteří trhaj jak šílený a kazej kšeft všem!“

To je ale jen jedna stránka věci. Tito lidé bez skrupulí se rozhodli – protože mají poprvé za 20 let tu příležitost a sněmovní většinu – provést zdražení a zejména privatizaci veřejných statků jako je zdravotnictví, důchodových systém a i školství (již jsem dříve oznámil, že jejich opatření nepovažuji za reformy).  Jen ve zdravotnictví se ročně jedná o 200 miliard korun ročně. U vysokého školství bratru 30-40 miliard, a u penzijního systému hovoříme o částkách půl bilionu ročně. Z tohoto stromu se už vyplatí trhat. A to je také ten největší zločin této vlády.

Pokud by padla tato vláda, plánující masové ožebračení celých vrstev obyvatel prostřednictvím DPH, jen aby přihodila byznysu soukromých skupin, tak žádná slza. Naopak. Svým způsobem by to byla pro občany, kteří nedosahují ani průměrného příjmu – respektive plat přes 30 tisíc měsíčně, úleva.  Byť i za cenu vleklejší vládní krize.

Navíc tento kabinet zcela bez skrupulí vyhlásil vůči svým vlastním občanům třídní boj.  Nelze jinak nazvat metodiku, kdy se netrestá tzv. úspěch – bohaté, a aby se neúspěch trestal masivním zdaněním všeho zbývajícího obyvatelstva, kdy už v daních snad chybí jen vzduch. Vláda, která přistupuje třídně - vůbec se tím netají – porušuje tak Ústavu ČR (kde je Ústavní soud ?) – k řešení problémů země, tady nemá co pohledávat. Varuji však před kosmetickými změnami, či výměnou několika person. Jinak budou pokračovat v asociální destrukci sociálního státu a občanů.

Proto soudím, že tato vláda musí být zničena. Celá.

Pro Prvnizpravy.cz
Jiří Kouda


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif