Francouzi neprotestovali proti prezidentovi, ale proti zloději

zprávy

Vyšlo již mnoho článků a komentářů k situaci ve Francii, kde žluté vesty protestovaly  proti opatřením prezidenta Macrona. Přitom nebyl v médiích publikován obsáhlejší popis toho, za co všechno žluté vesty demonstrují, upozorňuje v rozhovoru publicista František Roček.

Francouzi neprotestovali proti prezidentovi, ale proti zloději
Demostrace žlutých vest
19. prosince 2018 - 06:20

„Rozsah nespokojenosti a tudíž i požadavků Francouzů ve žlutých vestách je značný. Proto vznesly nejméně tři desítky bodů, spíše ještě více, protože hnutí žlutých vest je de facto sociální hnutí. Požadavky jsou různorodé a akceptované veřejností, protože výrazné projevy propukly ve Francii a šíří se dále do Beneluxu," charakterizuje Jaromír Kohlíček, europoslanec, místopředseda evropského výboru ITRE - výboru pro průmysl a investice.

Ale základ nepokojů popisují všichni stejně. Byla to reakce na zdražení pohonných hmot?

„V první fázi šlo o požadavek nezvyšovat ceny PHM před zimou, a také o konec solidární daně, kterou z majetku platili do začátku letošního roku nejbohatší Francouzi (koncept této daně je dobrým konceptem pro levicové zákonodárce národních států napříč EU). Daň byla původně vypočítána z celkového souhrnného majetku, její novelizace ji omezila pouze na zdanění majetku nemovitého," pokračuje Jaromír Kohlíček.

Čili na jedné straně se Francouzi obávali snížení životní úrovně kvůli růstu nákladů za dopravu a na druhé straně viděli protekci pro bohatou smetánku?

„Ano. Jako každý technokrat ani Macron si neuvědomoval, že lidé kdesi pod ním jsou stejné bytosti jako je on. Pokud někomu chci sáhnout na peníze, musím to řádně zdůvodnit, jinak to lidé oprávněně cítí jako krádež. Tudíž: Francouzi neprotestovali proti prezidentu Macronovi, ale proti zloději Macronovi. Neboť Macron se původně odmítal s kýmkoliv o situaci bavit, včetně odborářů a zástupců žlutých vest. Teprve v poslední době pod nátlakem demonstrací bylo vládou Francie přijato alespoň několik opatření: Navýšení minimální mzdy o 100 EURO, odvolání navýšení cen PHM a několik dalších ústupků. To je ale zjevně málo na uspokojení dnes již velmi silného hnutí," hodnotí Kohlíček.


Čili v přímém přenosu Macron ukázal svou neschopnost umocněnou arogancí, čili stal se Micronem?

„Arogance Macrona, který by si možná skutečně zasloužil, vzhledem ke svému přístupu, potupné označení Micron, se nezapomíná. Prezident slibuje nápravu, setkal se s představiteli odborů, přislíbil výjezd do regionů a konzultace se starosty. Čili, to co měl Macron udělat jako první, slíbil až pod masivním nátlakem. Další vývoj bude jistě velmi zajímavý. Zvláště, když si Macron sám zničil svůj kredit," dodal europoslanec.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif