Štefec: Systém Vera a el. dálniční známky, to je vrchol špiclování

politika

Nemám rád Janka Kroupu. Těžce poškodil mého kamaráda, zveřejnil neúplné informace o jeho kauze bez znalosti souvislostí. Když soud prokázal jeho nevinu, ani se mu neomluvil. Klasický presstitut. Zaujala mě však jím zveřejněná kauza (zdánlivě předraženého) e-shopu na elektronické dálniční známky.

Štefec: Systém Vera a el. dálniční známky, to je vrchol špiclování
Jaroslav Štefec
8. února 2020 - 10:15

E-shop na elektronické dálniční známky, jak se stále zřetelněji ukazuje, měl ve skutečnosti sloužit BIS (nebo někomu jinému) k zavedení systému plošného sledování pohybu vozidel po českých silncích a identifikace jejich posádek, píše na svém facebooku Jaroslav Štefec.

Možná k tomu BIS vedly bohulibé pohnutky (zjišťování kradených vozidel, identifikace potenciálních teroristů atd.). Ale s ohledem na zveřejňované informace o "kvalitách" českých bezpečnostních a informačních služeb, ať civilních nebo vojenských, a vzhledem k mým zkušenostem s nimi se naprosto odůvodněně obávám, že zneužití celého systému k šikanování a cílenému diskreditování nepohodlných lidí by bylo jen otázkou času. Spíše měsíců než let. Jen co by si to kluci "osahali".

Informace zveřejněné Kroupou a průběh celé kauzy mě ale donutily zamyslet se nad případem akvizice systému zdánlivě z úplně jiné branže, který však, podivuhodnou shodou okolností, ve stejné době provázejí stejné pochybnosti o jeho ceně. Jedná se o (zdánlivě) výrazně předražený nákup systému pasivních radarů Věra NG (zdánlivě) pro armádu České republiky, který je z hlediska reálných potřeb bezpečnosti a obranyschopnosti ČR (a tím i AČR) přímo neskutečně předimenzován. Vysvělování NGŠ Aleše Opaty a ministra Metnara, že je to proto, aby mohl sloužit na zemi, ve vzduchu i na moři pro celou NATO a také pro EU, mě samozřejmě navádí na otázku, proč se ani NATO, ani EU nepodílejí na jeho financování.

Tento (český) systém, mimochodem skutečně absolutní světová špička ve své kategorii, je schopný na stovky kilometrů zjistit i velmi slabý elektromagnetický signál, porovnáním s databází signálů, uložených na jeho serveru, přesně identifikovat zdroj a (s přesností na metry) určit místo, kde se tento zdroj nachází. Ačkoliv se neustále pro veřejnost omílá sdělení, že je primárně určen k identifikaci a sledování vzdušných cílů, nemusí to být vůbec pravda. Jeho databázi můžete naplnit čímkoliv, včetně vyzařovacích charakteristik konkrétních elektronických dálničních známek, vysílačů konkrétních dronů, ale i konkrétních mobilních telefonů. O jejichž zaměření a "nahrání" do databáze přitom nemusí jejich majitelé vůbec vědět.


Možná je to tak trochu konspirační teorie. Ale vzhledem k tomu, že ERA po určitou dobu patřila Američanům, kteří se tak měli možnost velmi podrobně seznámit s vlastnostmi Věry NG, vzhledem k nedávné návštěvě šéfa "čučkařů" v Langley, a zejména vzhledem k podivuhodnému souběhu kauzy "předimenzovaného" systému evidence elektronických dálničních známek a "předimenzovaného" (i finančně) systému pasivních radiolokátorů se musím ptát:

  • Neověřuje si tady náhodou někdo za naše peníze masivní systém špiclování obyvatel, proti němuž jsou kamerové systémy ve městech a "profláknuté" odposlechy mobilů jen dětskou hračkou? A nejsme těmito podivnými kauzami, nákupy předražených vrtulníků, ještě podivnějšími opravami dálnic, mostů a letišť "vhodně směřováni" k něčemu, co se nám rozhodně nebude líbit a co určitě není  k našemu prospěchu? A pokud ano, lze to ještě změnit?

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif