Akciové trhy rostly v březnu i celém 1.Q. na obou stranách Atlantiku

byznys

Ekonomika v USA šlape nad očekávání dobře. Očekávaná recese, byť mělká, se nekonala ani konat nebude. Naopak se zvyšují odhady tamního růstu.

Akciové trhy rostly v březnu i celém 1.Q. na obou stranách Atlantiku
Ilustrační foto
31. března 2024 - 09:30

Navíc akciové trhy podporuje šílenství, které se strhlo kolem umělé inteligence (AI). A navíc bude levnější financování s výhledem na očekávání uvolňování měnových podmínek, píše v komentáři Bohumil Trampota, analytik Komerční banky.

Akciové trhy zaznamenaly v březnu slušný růst a potěšily investory

Pražský index PX v březnu vzrostl o +3,98 % m/m a zvítězil tak v pomyslném závodu s ostatními burzami. Evropský index STOXX Europe 600 za březen zvýšil svou cenu o asi +3,77 % m/m a zámořský S&P500 vzrostl o asi +3,11 % m/m. Oba indexy končí březen na svých historických maximech. PX sice na absolutní maximum nedosáhl, ale je nejvýše za posledních asi 16 let. K dosažení rekordu mu ale chybí ještě téměř třicet procent.


Z jednotlivých titulů si v Praze nejlépe vedla Erste Group. Zakončila březen růstem o +11,42 % m/m. Za tím mohou být silné výsledky a výhled. Navíc je podporou nečekaný odkup vlastních akcií. Pojišťovna VIG a ČEZ jsou zhruba na poloviční výkonosti. VIG přidala +6,62 % m/m a ČEZ +4,49 % m/m. U ČEZu může být za růstem spekulace na zrušení speciálních daní (WFT), ale ani zveřejněné výsledky nebyly špatné, právě naopak. Navíc indikují opět vysokou dividendu. Velmi slušně si v březnu vedla také Komerční banka, kdy její cena posílila o +2,94 % m/m, a Philip Morris ČR s růstem +1,93 % m/m.

Oslabily zejména méně likvidní akcie Gevorkyan (-5,15 % m/m) a Primoco (-8,04 % m/m).  Zde mohlo jít o korekci růstu a vybírání zisků poté, co obě emise vstoupily na hlavní trh pražské burzy a slušně posilovaly (Gevorkyan na konci roku a Primoco na konci ledna). Z ostatních lehce cenu korigovaly Colt CZ (-0,81 % m/m), Kofola (-0,37 % m/m) a Moneta (-0,97 % m/m).

Výkonnost akciových trhů za první čtvrtletí 2024, respektive od začátku roku

Za celé první čtvrtletí, tedy od začátku roku je PX index silnější o +7,15 % q/q. To je zhruba stejný výkon jako ve zbytku ostatní Evropy reprezentované indexem STOXX Europe 600, který přidal +7,15 % q/q. Nejlepší byl ovšem americký širokopásmový index S&P500 se ziskem +10,16 % q/q.

V prvním kvartále hrály prim a index táhly vzhůru zejména banky.

Hvězdou za první kvartál, respektive od začátku tohoto roku je Komerční banka. Její cena doslova vyskočila o vysokých +15,94 % q/q. Jen v těsném závěsu skončila Erste Group. Přidala +15,51 % q/q. A z třinácti týdnů tohoto roku jen dvakrát klesla, jinak prostě jenom roste. Prakticky stejný výkon doručil svým akcionářům také Colt CZ se ziskem +14,88 % q/q. Výhled je na vysoký růst, který se skládá z organického růstu a také růstu pomocí oznámených akvizic. Pojišťovna VIG (+11,54 % q/q) dokázala také vyrůst o dvojciferné číslo. Moneta (+8,97 % q/q) těžila z lepších než očekávaných výsledků a vysoké dividendy.

Oslabil ČEZ (-12,68 % q/q). Politické riziko odrazuje z našeho pohledu investory, a to přes silné výsledky a solidní dividendu. Od začátku roku oslabily ještě Gevorkyan (-8,51 % q/q) a Kofola (-2,17 % q/q).

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif