Čínský výprodej amerického dluhu ohrožuje západní alianci

byznys

Když Rusko a Čína začaly prohlubovat své partnerství po invazi na Ukrajinu v roce 2022, mnozí předpovídali, že to nebude trvat dlouho kvůli historickým nepřátelstvím mezi oběma zeměmi. Návštěva Putina v Číně však ukázala opak.

Čínský výprodej amerického dluhu ohrožuje západní alianci
Vladimír Putin a Si Ťin-pching
23. května 2024 - 08:55

Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin navštívil Peking, což vyvrcholilo vřelým „přátelským obětím“ mezi ním a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Když Rusko a Čína začaly prohlubovat své partnerství po invazi na Ukrajinu v roce 2022, mnozí předpovídali, že to nebude trvat dlouho kvůli historickým nepřátelstvím mezi oběma zeměmi. Tyto hlasy byly následnými událostmi jednoznačně vyvráceny.

Západní média zaměřená na zahraniční politiku si všimly, že návštěva měla významný obsah, přičemž časopis Foreign Policy poznamenal, že během cesty byly podepsány série bilaterálních dohod. Ve skutečnosti, čtení původního prohlášení vydaného oběma zeměmi — které má v angličtině téměř 8 000 slov — ukazuje na významný obsah těchto diplomatických dohod.

Ačkoli se obě velmoci zdržely oznámení formální vojenské aliance, zvýšily spolupráci ve vojenské sféře. Rovněž se dohodly na spolupráci v oblasti jaderné technologie a mediálního vlivu a vypracovaly dohodu o globálních institucích. Zajímavé je, že ruská vláda bude podporovat výuku čínského jazyka mezi svým obyvatelstvem, zatímco Čína oplatí stejnou službu pro ruštinu. Evidentně se konečně realizuje hluboká, propojená eurasijská aliance.



Není náhodou, že Číňané údajně prodávají americký státní dluh rekordním tempem. Bloomberg minulý týden uvedl, že v prvním čtvrtletí roku 2024 Čínská lidová banka prodala rekordních 53,3 miliardy dolarů amerického vládního dluhu. Sledováním změn v čínských aktivních podílech Bloomberg naznačil, že Peking možná recykluje peníze získané prodejem amerického vládního dluhu do zlata.

Nepochybně je tento prodej amerických státních dluhopisů částečně reakcí na masivní zvyšování cel na čínské výrobky ze strany Spojených států včetně 100% cla na čínská elektrická vozidla, které bylo oznámeno tento měsíc, komentuje server UnHerd.com.

Veteránský ekonom z Wall Street Torsten Slok minulý týden zdůraznil, že Číňané se stahují z trhu s americkým vládním dluhem a soukromí kupci se do něj zapojují. Tito soukromí kupci jsou mnohem citlivější na tržní podmínky, zejména na změny úrokových sazeb Federálního rezervního systému, a mohli by dluh prodat, pokud by viděli pokles sazeb během recese.

„Pokud máte rostoucí úroveň dluhu a máte značný deficit,“ prohlásil Slok a dodal, že pak je zranitelnost v případě šoku vyšší než obvykle.

Psali jsme:

To by mohlo ohrozit vážnou fiskální krizi ve Spojených státech. lavní ekonom JP Morgan Michael Feroli nedávno uvedl, že by to mohlo vyvolat podobnou krizi, jakou zažila vláda Liz Trussové, když se pokusila prosadit nezajištěné daňové škrty.

Globální situace se stává mimořádně vážnou. Když Čína a Rusko rozšířily svou spolupráci a aliance BRICS zvýšila počet svých členů, mnozí komentátoři jednoduše popírali, že by na tom záleželo. Nyní se ukazuje, že tyto události mají obrovský význam — a brzy by mohly mít hluboké důsledky pro životní úroveň na Západě.

Existují nové strategie a nové přístupy, které lze vyzkoušet, jak se blížíme k multipolárnímu světu. Prvním krokem je ale alespoň uznání problému, než spadneme do ekonomické krize, ze které nebude úniku.

(hýbl, unherd, repro: AFP News)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif