Jan Vejmělek: Klidný závěr týdne na devizových trzích

byznys

Závěr týdne žádný vzruch na devizové trhy nepřinesl. Euro vůči dolaru končí týden nepatrně slabší. To klíčové se ale odehrálo již v průběhu týdne, a to před zasedáním ECB.

Jan Vejmělek: Klidný závěr týdne na devizových trzích
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
29. října 2023 - 09:00

Zasedání ECB ve finále žádnou událostí pro obchodníky nebylo. Úrokové sazby se dle očekávání nezměnily. Nová data dle centrální banky potvrdila její střednědobý výhled inflace, ve kterém cenová dynamika zůstává „příliš vysoko po příliš dlouhou dobu“. Další kroky budou podle ECB závislé na nových datech. Jakákoliv diskuze ohledně snižování úrokových sazeb je však podle prezidentky Lagardeové „naprosto předčasná“. Zmíněna byla pokračující slabost ekonomiky eurozóny s rizikem prognózy jejího růstu vychýleným směrem dolů. Nadále čekáme, že sazby ECB půjdou dolů až v roce 2025 s ohledem na přetrvávající inflační rizika, plynoucí zejména z napjatého trhu práce, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.



Americký dolar podporují stále robustní data z tamní ekonomiky. Z těch z reálné ekonomiky potěšil zejména první odhad HDP za Q3 23. Reálný růst zrychlil z 2,1 % q/q anualizovaně v Q2 na 4,9 %, zatímco trh očekával pouze 4,5 %. V souladu s konsenzem byla silná zejména spotřebitelská poptávka (+4,0 % q/q anual.). Páteční výdaje amerických domácností robustnost jenom potvrdily. Růst jádrového deflátoru soukromé spotřeby, který je důležitým indikátorem fundamentálních inflačních tlaků, však směrem nahoru nepřekvapil, když jeho růst zpomalil z 3,7 % q/q anualizovaně v Q2 na 2,4 % v Q3 (konsenzus 2,5 %). Nízký zůstal i týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti potvrzující napětí na tamním trhu práce, které by fundamentální cenové tlaky mohl naopak přihřívat. Celkově z obou stran Atlantiku potěšily i sentiment indikátory.


Klidný vývoj panoval tento týden i na středoevropských měnách. A platilo to i pro českou korunu, jejíž kurz vůči euru se nijak výrazně nevzdálil od hladiny 24,60 CZK/EUR. Konjunkturální průzkum potěšil za říjen zlepšením spotřebitelské i podnikatelské nálady, ovšem z nízkých úrovní. Před mediální karanténou jsme se dočkali vyjádření centrálních bankéřů. Vesměs se shodují v opatrnosti při snižování sazeb, pokud jde o jeho tempo. Pokud jde o načasování, nevylučují mírné snížení ještě do konce roku.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif