Jan Vejmělek: Koruna pod prodejním tlakem, hlavně vůči dolaru

byznys

Americký dolar prakticky po celou úterní asijskou i evropskou seanci vůči společné evropské měně posiloval.  Euru samozřejmě neprospěla ranní německá data průmyslové výroby za září. Ta výrazně zklamala a zaznamenala již čtvrtý meziměsíční pokles v řadě.

Jan Vejmělek: Koruna pod prodejním tlakem, hlavně vůči dolaru
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
8. listopadu 2023 - 09:20

Zářijový propad táhla hlavně nižší produkce v automobilovém, elektrotechnickém a farmaceutickém průmyslu. Data tak naznačují, že po poklesu celé ekonomiky o 0,1 % q/q za třetí čtvrtletí může se záporným znaménkem skončit i to čtvrté, a Německo tak vykázat recesi. Dolar pak získal podporu od jestřábího komentáře šéfa Fedu z Minneapolisu N. Kashariho, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


Silnější dolar na globálním trhu se propisoval i do slabší koruny. Ta vůči euru celý dnešní den pomalu oslabovala směrem k 24,65 CZK/EUR. Ranní kotace přitom byla o cca 10 haléřů níže. Ještě výrazněji v úterý koruna oslabila vůči dolaru, kde se kurz posunul z ranních 22,95 CZK/USD k 23,10 CZK/USD. Z domova jsme se dočkali v souladu s naším očekáváním mírně horších čísel zářijových maloobchodních tržeb. Ty potvrdily přetrvávající slabost domácí poptávky.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif