Patria: Týdenní výhled (30. října - 3. listopadu)

byznys

Začíná týden, během kterého budou investoři sledovat zprávy týkající se řady různých témat. Nálada na trzích je sice v pondělí poměrně dobrá, ale nepochybujeme, že zůstává velice křehká a schopnost ignorovat špatné zprávy trh stále postrádá.

Patria: Týdenní výhled (30. října - 3. listopadu)
Ilustrační foto
30. října 2023 - 16:15

Jaká témata tedy budou soupeřit o pozornost investorů?

Boje v Gaze. Vypadá to, že začátek izraelské pozemní operace trhy vnímají celkem příznivě, neboť zatím nejde o masivní ofenzivu, jako spíše o izolované menší operace. Ty jsou šetrnější k životům vojáků i palestinských civilistů, což ovšem neznamená, že se protižidovské nálady nebudou dál stupňovat. Postoj veřejnosti vidíme nadále jako klíčový prvek, který rozhodne o případném šíření konfliktu i podpoře pro Izrael. A případná eskalace pak bude důležitá i pro náladu na trzích.

Americká fiskální politika. Vláda nemá problémy upsat nový dluh a dává si pozor, aby při aukcích převis poptávky systematicky neklesal, což by vyslalo hodně negativní signál. Daní za to jsou ovšem rostoucí nálady v podobě výnosů šplhajících se vzhůru. Už několik měsíců je znát, že trh aukce vstřebává hůř, když se investoři od dluhu odvracejí a Fed se z klíčového kupce stal fakticky prodejcem. Tento týden ministerstvo financí zveřejní čtvrtletní plán pro financování, konkrétně plán pro emise delšího dluhu.

Zasedání Fedu. Tentokrát to bude bez nové prognózy a podle nás i bez velkého rizika u rozhodnutí o sazbách. Ty by měly zůstat beze změny, tj. na 5,25-5,50 procenta. Přikláníme se rovněž k tomu, že svého vrcholu už sazby dosáhly, ačkoli spekulace o dalším navýšení na trhu místy problesknou, zvláště po lepších datech z ekonomiky. Komentář po rozhodnutí se zřejmě nebude příliš odlišovat od toho, co slýcháme od bankéřů průběžně. To znamená, že možnost zvýšení zůstane otevřená, zdůrazněna bude nutnost držet restrikci po delší dobu a uslyšíme také o známých rizicích pro a proti poklesu inflace na cíl. Čeho se mohou trhy před jednáním obávat, je přílišný důraz na trh práce, dlouhé období vysokých sazeb či náznak nárůstu dlouhodobě neutrální sazby.

Americká data. Trh práce překvapuje svou silou a investoři to nenesou dobře kvůli implikacím pro sazby. Pravidelně se ale čeká ochlazení na úrovni zaměstnanosti i mezd, a nejinak je tomu i v případě dat říjnových. Bylo by to určitě vítané, ale trhy budou do pátku v napětí, jestli odhady tentokrát vyjdou. Ještě předtím budou zveřejněny poslední dobou hodně sledované JOLTs, tedy statistiky o otevřených pracovních pozicích či propouštění. Tradiční indexy ISM by podle odhadů měly naznačit prakticky stejnou kondici ekonomiky jako před měsícem, tedy rostoucí služby a mírný útlum průmyslu.



Směřování Číny. Tento týden proběhne setkání nejvyšších čínských představitelů, které se koná jednou za pět let. Jde o klíčovou konferenci, jejímž tématem má být dluhové riziko a posílení dohledu komunistické strany. Téma se nabízí vzhledem k rostoucímu problému na realitním trhu a nebezpečnému zadlužení lokálních samospráv, které plnily plány růstu skrze expanzi stavební aktivity. Jednání je uzavřené, ale aspoň rámcové postoje by mohly být sděleny. Krom toho Čína zveřejní říjnové indexy PMI.

Evropská čísla. Německo načalo sérii dat mírně lepším HDP za 3Q. Dále na programu bude údaj za vývoj ekonomiky v celé eurozóně, která by měla za daný kvartál pouze stagnovat. Inflace v eurozóně by pak za říjen měla vykázat další podstatné zpomalení, a to hlavně na celkové úrovni. Také jádrová inflace by však měla opět zvolnit.

BoE a BoJ. Za zmínku určitě stojí i čtvrteční rozhodnutí Bank of England o sazbách - změna se stejně jako u ECB a Fedu nečeká. Žádné úpravy politiky se nepředpokládají ani v případě japonské centrální banky, jejíž rozhodnutí se dozvíme v úterý nad ránem. Ve vzduchu však stále visí nějaký náznak změny směrem k utaženějšímu nastavení či postoj ke kurzu jenu. Ten už nějaký čas balancuje kolem 150 za dolar, kde předpokládá nějakou formu podpory BoJ.

Jednání ČNB. Odbočme k lokálnímu tématu, které ale bude také velmi zajímavé. Bankovní rada začátkem listopadu jednoznačně bude debatovat o snížení úrokových sazeb. Dokážeme si představit těsný výsledek, který na poslední chvíli ovlivní čerstvá data z domácí ekonomiky. Většina trhu se kloní k variantě snížení sazeb už tento týden, a to o 25 bps. Další stejný krok by následoval v prosinci. Druhou možností, kterou mírně preferujeme my, by byly stabilní sazby nyní a snížení v prosinci rovnou o 50 bps. Ve finále to není velký rozdíl, spíše by šlo o náznak, jak moc chtějí být bankéři s uvolňováním opatrní.

Firemní výsledky. Největší nálož firemních výsledků je za námi, pořád tady však máme důležitá čísla. Na prvním místě bude určitě Apple jako předposlední zástupce velkého techu (na konci listopadu nás ještě čeká Nvidie). Poslední týden ukázal, jak nervózní je aktuálně trh hledající za každou skulinkou problémy spojené s možným příchodem recese. Alphabet ani Meta nereportovaly špatná čísla, stejně si to však jejich akcie škaredě odnesly. Jak jsme psali v poslední aktualizaci Investičních tipů, 5% dluhopisový výnos na 10leté splatnosti se akciovým trhem už jen těžce ignoruje.


Minulý týden jsme také byli svědky vskutku masivních propadů spojených s jakýmkoliv zaváháním ve výhledech na příští rok. Hlavně fintech předváděl skutečně psí kusy, a proto jsme zvědavý, s čím přijde PayPal, ta ošklivá kaňka na našem seznamu Investičních tipů. Naopak ale investory potěšil Intel zmiňující nápravu trhu s osobními PC. Divize More Personal Computing u Microsoftu také předčila konsensus. AMD má tudíž nakročeno k dobrým výsledkům, které může ještě podpořit komentář k čipům MI300 – odpověď na totální dominanci Nvidie na poli grafických akcelerátorů pro tréning AI.

Zmínit můžeme ještě farmaceutický sektor, který si v posledních týdnech vůbec nevedl dle pouček a investorům moc ochrany před možno recesí neposkytl. Ve čtvrtek nás čekají výsledky Novo Nordisk a Eli Lilly, jejichž akcie jsou díky lékům na obezitu (Wegovy a Mounjaro) velice poptávaným zbožím. Novo Nordisk před časem opětovně zvedl výhled na tento rok, což ale paradoxně znamenalo pro akcie vrchol a co následovalo, byla téměř 10% korekce. Akcie nejsou levné (Eli Lilly obchoduje s násobkem fwd P/E téměř 50x, Novo kolem 30x) a je tudíž příhodné, že zmiňované dluhopisové výnosy rostoucí zdánlivě do nebes, se jich týkají stejně jako technologického sektoru.

Co o téhle výsledkové sezoně můžeme zatím říct, že víc, než obvykle, jdou čísla za ušlý kvartál do pozadí a podstatný je výhled. Důvod je dle našeho názoru nasnadě. Recese se omílá už několik kvartálů, a ne a ne přijít. Trh ji začal s 5% výnosy brát opět vážně a slabý výhled je pak pokaždé „očividným" důkazem, že je konečně tady. Což samozřejmě platí i opačně a silný výhled je naopak velkou úlevou. Můžeme také říct, že z dílčích zpráv jednotlivých firem se zdá, že zatímco americká ekonomika pořád šlape na plné obrátky, problém mají společností s velkou expozicí na zpomalující Čínu a Evropu (viz evropské automobilky).

(rp,prvnizpravy.cz,Patria Finance, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif