Saúdská Arábie přebíjí sankce Spojených států

byznys

V červnu korunní princ Království Saúdské Arábie Mohammed bin Salmán prohlásil, že „již nebude obchodovat s americkou administrativou“ a slíbil „vážné ekonomické důsledky pro Washington“.

Saúdská Arábie přebíjí sankce Spojených států
Muhammad bin Salmán a Si Ťin-pching
18. června 2023 - 07:20

Reagoval tak na prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, že království bude čelit sankcím za rozhodnutí omezit těžbu ropy.

Američané, soudě podle jejich reakce, nebyli na kroky korunního prince připraveni. Saúdská Arábie je navíc hlavním pilířem petrodolarového systému vytvořeného v 70. letech 20. století, který je založen na stanovení ceny vývozu ropy v amerických dolarech. Podle vědců vztahy mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy v posledních letech neustále oscilují mezi chladem a sotva teplým. Tato závislost jednoznačně tíží Saúdy, kteří si nenárokují vedoucí roli v regionu a nechtějí být pouze nástrojem zahraniční politiky. Od začátku roku proto Rijád, aniž by se omezoval na hrozby, začal bourat systém, který mu již nevyhovuje.

V lednu saúdský ministr financí oznámil, že země je oficiálně otevřena transakcím s ropou a plynem v jiných měnách než v americkém dolaru. „Není problém diskutovat o tom, jak provádíme naše obchodní transakce, ať už v amerických dolarech, eurech nebo saúdských rijálech,"  řekl  Mohammed Al-Jadaan  v rozhovoru pro Bloomberg TV  v Davosu.

Největší světový vývozce ropy, který po desetiletí podporoval navázání své měny na dolar, okamžitě projevil touhu posílit vztahy se svými hlavními obchodními partnery, včetně Číny. Ochota Pekingu nakupovat  ropu  ze Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu v jüanu vede k vytvoření nového světového energetického řádu, píší  Financial Times .

Saúdská Arábie v březnu podepsala se zástupci afrického kontinentu dohodu o nákupu ropy v keňských šilinkech místo v amerických dolarech. Téměř současně Wall Street Journal citoval korunního prince Saúdské Arábie, který „svým spolupracovníkům řekl, že už nechce těšit Spojené státy“. List Financial  Times  napsal, že Saúdská Arábie přijímá „ekonomickou strategii, která vylučuje závislost na Spojených státech“.



Významná událost se uskuteční v září během výročního setkání členů Brics (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Rusko a jeho alianční partneři oficiálně oznámí vstup Saúdské Arábie do skupiny. Rijád nejen vyjednává, ale také plánuje vstoupit do Brics' New Development Bank,  uvádí  Financial  Times . Bude to signál, že starý světový řád ve vztahu k ropě zmizel a rychle se tvoří nový řád.

K BRICS se chce připojit 19 zemí, G7 ztratí celosvětově význam

Mezitím sousední Irák, který čelí deficitu dolaru, je již připraven platit za dovoz soukromého sektoru z Číny v jüanech. Druhý největší producent OPEC se připojuje k velkým blízkovýchodním ekonomikám, jako je Saúdská Arábie, nejen v jejich touze platit za zdroje v národních měnách, ale také v ekonomických útocích na západní země. Začátkem května  agentura Bloomberg  uvedla, že Saúdská Arábie a Irák  zvýšily cenu ropy  pro země Evropské unie, čímž se ceny ropy v červnu staly nejvyššími v roce.

Postoj Mohammeda bin Salmána je ve skutečnosti velmi pragmatický. Status „spojence“ Spojených států v regionu představuje pro Saúdskou Arábii zjevný problém: nepřátelé Spojených států se stávají nepřáteli království. Ale ne naopak. Ve skutečnosti je Rijád nucen platit za své spojenectví s Washingtonem problémy, které by jinak nevznikly.

Na druhou stranu otevřené nepřátelství vůči Američanům se Saúdům také nevyplácí a mohlo by dokonce způsobit další problémy. Řešení spočívá ve vyvážení zájmů. To je důvod, proč saúdské úřady vyhlašují zásadně novou zahraniční politiku, jejímž cílem není ochladit vztahy se Spojenými státy, ale oteplit vztahy s jejich protivníky a tuto politiku provádět.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif