Akcie ČEZu letí dolů a může za to prý Fialova vláda

politika

Na adresu vlády už znějí nepěkné komentáře a slovní obraty jako loupežník bez odbornosti nebo po nás potopa. Energetický expert Šnobr si nebere servítky.

Akcie ČEZu letí dolů a může za to prý Fialova vláda
Milan Šnobr, energetický expert
14. října 2022 - 10:30

Špatné zprávy z finančních i akciových trhů jako by pro českou energetickou společnost ČEZ nebraly v těchto dnech konce. Analytici mění svá doporučení a snižují cílovou cenu akcií, důvěra akcionářů klesá. Za vším zřejmě můžeme hledat tzv. daň z neočekávaných zisků, kterou se vláda Petra Fialy (ODS) chystá uvalit právě na firmy podnikající v energetice. Na adresu vlády už znějí nepěkné komentáře a slovní obraty jako loupežník bez odbornosti nebo po nás potopa.

Podle serveru investujeme.cz přistoupil analytik Petr Bártek z Erste Group ke snížení investičního doporučení akcií ČEZ z „buy“ na „hold“. Analytik zároveň snížil cílovou cenu z 1331 Kč na 920 Kč.

To znamená, že doporučuje akcie ČEZ dále nenakupovat, ale „držet je“. Server k tomu ještě dodává, že akcie ČEZ včera oslabily zhruba o 4,5 % na přibližně 800 Kč. Pro ty, kdo se rozhodli svěřit své úspory do akcií ČEZ, se rozhodně nejedná o dobré vyhlídky.


Na tyto zprávy reagovali i někteří investoři, akcionáři či komentátoři na svých sociálních sítích. Michal Šnobr, energetický expert, komentátor a minoritní akcionář ČEZ na svém Twitteru např. v této souvislosti napsal o ministru financí Zbyňku Stanjurovi, že je loupežník a zbavuje se zodpovědnosti.

„Cílovka na ČEZ 1331 Kč s 50 % neočekávaných daní (v 19 % DPPO) a nyní 920 Kč 60+19 %. Časový rozdíl 3 měsíce. Loupežník Zbyněk Stanjura bez odbornosti v energetice jen posunul horizont průseru v energetice za své volební období,“ napsal Šnobr s odkazem na pokles tzv. cílovky, což je reálná hodnota akcie, jak ji vnímají profesionální analytici.

V kritice vlády pokračoval Šnobr i ve svých dalších tweetech, kdy vypočítal, že kvůli příjmům ve výši 80 miliard korun připravila vláda soukromé investory a stát o 200–300 miliard a navíc zpochybnila pro případné budoucí investory předvídatelnost daňového prostředí v naší republice.

Také jsme psali:

Podle Šnobra nelze mluvit o tom, že by na problému někdo poctivě pracoval, ani o jakékoli odbornosti. Dokonce uvádí, že daleko vyšších příjmů by státní rozpočet dosáhl výplatou dividend.

Ze všeho viní ODS, vládu, Petra Fialu, Ministerstvo financí a Zbyňka Stanjuru. „Počty. Pro max. 80 mld. inkaso WFT (2023–2025) z ČEZ připravil soukromé investory a stát o hodnotě 200 až 300 mld. Kč, vytvořil kapitálové trhy už navždy, znovu zpochybnil předvídatelnost daňového prostředí v České republice, neodpracoval ani minutu na poctivém řešení strukturálního problému rozpočtu, na jeho fatálním rozvratu zapracoval ale s radostí s ANO,“ zmínil Šnobr i minulou vládu a pokračoval v kritickém duchu:

„O odbornosti v energetice a analýze LT důsledků WFT pro energetiku nemůže být řeč. Pro stejný efekt inkasa WFT (80 pro stát) šlo vyplatit celk. dividendu za 3 roky 115 mld. korun. Podpis? ODS, vláda, Petr Fiala, Ministerstvo financí, Zbyněk Stanjura,“ uzavírá Michal Šnobr.

(zak, prvnizrpavy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif