ANO chce po volbách zrušit velkou část penzijní reformy

politika

Alena Schillerová prohlásila, že pokud kabinet Petra Fialy (ODS) prosadí silou své většiny ve Sněmovně důchodovou reformu, pak ji opoziční hnutí ANO po volbách podrobí přísné revizi a z velké části ji zruší.

ANO chce po volbách zrušit velkou část penzijní reformy
Alena Schillerová (ANO)
29. května 2024 - 07:03

Novinářům to včera řekla šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Vládní návrh změn v penzích podle ní diskredituje pojem důchodová reforma a jde jen o surové poškození budoucích důchodců.

Předloha předpokládá zvyšování věku odchodu do starobní penze nad nyní hraničních 65 let podle prodlužování života a snižování výpočtu nových důchodů, což je nepřijatelné pro opoziční hnutí ANO a SPD. Penzijní reforma obsahuje celkem desítku opatření. Patří k nim stanovení minimální penze na pětinu průměrné mzdy, dřívější důchody za práci v rizikovém prostředí i omezení takzvaného výchovného.



Hnutí ANO tvrdí, že z Česka se může podle novely stát uprostřed Evropy "ostrov pracujících a nemocných starců". Hrozí masivní přesuny lidí na nemocenskou, do invalidního důchodu nebo do předčasných penzí, varovalo.

„I kdyby koalice silou svých 108 poslanců tuto šílenou předlohu protlačila, po příštích volbách ji podrobíme přísné revizi a z velké části zrušíme," prohlásila Alena Schillerová, podle které je vládou navrhovaná předloha jen pouhou diskreditací pojmu důchodová reforma.

Psali jsme:

„Skutečná reforma totiž musí přinášet do systému nějaké peníze navíc, těch možností, jak to udělat, existuje dost," pokračovala Schillerová a dodala, že pro hnutí ANO je zcela nepřijatelné, aby se věk odchodu do důchodu zvyšoval podle "kafkovských tabulek".

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?