Bez ruského plynu to prostě nejde, trvá si na svém Vitásková

politika

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková prohlásila, že evropská energetika jde špatným směrem a že to povede k nekonkurenceschopnosti Evropy. Navíc jak říká, bez ruského plynu to podle ní nepůjde, i když je zakázáno to říkat.

Bez ruského plynu to prostě nejde, trvá si na svém Vitásková
A. Vitásková, J. Rajchl (PRO)
28. května 2024 - 06:30

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl uspořádal rozhovor s Alenou Vitáskovou, která divákům prozradila, že šest let na Energetickém regulačním úřadu ji naučilo politickému nadhledu a tomu, jak do toho zasahuje Brusel.

„Jdeme špatným směrem, já to říkám minimálně patnáct až dvacet let. Evropská energetická politika jde špatným směrem a bude to mít a má to následky,“ spustila Vitásková s tím, že na tyto dopady upozorňovala, ale pokračovalo se stále dál a chyba se stále prohlubuje. Podle ní tu zatím není nikoho, kdo by to chtěl napravit a místo toho jsme svědky "mazání medu kolem huby voličům", řekla Vitásková během rozhovoru na akci s Jindřichem Rajchlem ze stany PRO.

Jako chybu vidí už tzv. unbundling, kdy se rozdělovaly energetické společnosti. Což mělo být lepší spotřebitele. Nebylo a utratily se miliardy. Pak nastala liberalizace, přišli obchodníci s plynem a energiemi, a ačkoliv byli jen dva producenti, tak obchodníků byli stovky.



„Ať mi někdo vysvětlí, v čem to mělo být lepší pro konečného spotřebitele,“ řekla Vitásková s tím, že krachování těchto obchodníků ukázalo, jak „výhodné“ to bylo. Dotyční vydělali, ale sami dostali do potíží lidi i firmy. Regulátor mlčel.

Pak začala válka na Ukrajině a Vitásková si trvá na "zakázaném“ názoru, že bez ruského plynu to nejde. A pokud to půjde, povede to ke krachu firem a energetické bídě. Sankce vedly k prohloubení ekonomické krize celé EU. Tzv. odpojení od ruského plynu je jen rádoby odpojení, protože se stále dovážel ruský zkapalněný plyn. Na čemž vydělali obchodníci, ale rozhodně ne spotřebitelé.

Odsoudila i podporu obnovitelných zdrojů, protože podpora pouze pro jedno odvětví znamená, že se jiná odvětví rozvíjet nemohou, např. jádro.



Zmínila, že podpora obnovitelných zdrojů plynule přešla do Green Dealu. Připomenula, že Green Deal podepsal ještě Andrej Babiš. Zbavit se Green Dealu, pokud by se podařilo, by byl majstrštyk, ale rozhodně ho nedosáhnou ti, kdo jsou dnes v parlamentu. Dopad Green Dealu bude prý katastrofální na všechny obyvatele EU už za dva nebo tři roky.

„My to schytáme samozřejmě, protože jsme malí,“ dodala Alena Vitásková během rozhovoru s Rajchlem.

Vitásková také zdůraznila, že bude dobré pozorovat ekonomiky na východ od nás, které se ohlíží na své národní zájmy, ale přitom nejsou nepřátelské k těm ostatním. Důsledek bude podle ní nekonkurenceschopnost Evropy a zaostávání za zbytkem světa.

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu si také myslí, že chyby zatím napravit nelze, protože politici, kteří by je napravit chtěli, zatím nejsou. Podle ní prý nejsou prý ani ochotní, ani schopní. Vitásková také poukázala na to, že plyn z ruského potrubí je suverénně nejlevnější a dodávky byly spolehlivé a obává se, že ČR se svou politikou dostane do vakua, což jí uškodí, až se situace stabilizuje.

Psali jsme:

U elektřiny soudí, že česká výroba je dostatečná. Ale že je potřeba odejít z lipské burzy. Nikoliv navždy. Ale konstatovala, že lipská burza je spekulativní a jedná se o "dobrý kšeft“ pro pár zájmových skupin, v neprospěch spotřebitele. Zmínila, že burza měla sloužit hlavně pro přebytky, a tak by na ní měla ČR dodávat.

Alena Vitásková také řekla, že by neměla problém být expertkou strany PRO, nicméně v politice být už nechce.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: raptorTV)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?