Babiš: Debaty o vyslání vojáků na Ukrajinu jsou nepřípustné

politika

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se důrazně ohradil proti tomu, že je označován za válečného štváče. Babiš také nesouhlasí s vysláním vojáků na Ukrajinu.

Babiš: Debaty o vyslání vojáků na Ukrajinu jsou nepřípustné
Andrej Babiš, šéf hnutí ANO
10. března 2024 - 06:05

„Pamatujete si, jak mě novináři loni v lednu během prezidentské kampaně kritizovali za billboardy, kde na jednom bylo napsáno, že nezavleču Českou republiku do války, a na druhém, že generál nevěří v mír? Obviňovali mě, že jsem válečný štváč, že jen vyvolávám paniku a straším děti. Po roce se moje slova nejen naplňují, ale také se ukazuje, že moje billboardy byly proti dnešní realitě slabý odvar,“ napsal v komentáři pro MF DNES ke krokům současné vlády Babiš.

Babiš dále připomněl významné kroky v otázkách bezpečnosti, o kterých hovoří nejen ministryně obrany Jana Černochová, ale i šéf armády Karel Řehka.

„Nákup munice a zbraní, znovuzavedení povinné vojenské služby, odvody a teď i vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Nemine týden, aby někdo – prezident, premiér, ministryně obrany nebo náčelník generálního štábu – nepřiložil pod kotel. To, jak soustavně a samozřejmě mluví o válce, ve mně vyvolává neodbytný pocit, jako by nás salámovou metodou připravovali na zapojení České republiky do konfliktu na Ukrajině,“ pokračoval šéf hnutí ANO Babiš.



„Jen považte, co všechno jsme si od nich zatím vyslechli. Premiér Petr Fiala nedlouho po začátku ruské agrese mluvil o tom, že i my jsme ve válce, a také hovořil o zavedení válečné daně. Ministryně obrany Jana Černochová prohlásila, že Ukrajina není jediný cíl Ruska a že se musíme připravit na dlouhotrvající obrannou válku. Prezident Petr Pavel má za to, že trvalý mír je iluze, nedávno kývl na administrativní odvody a před pár dny po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem podpořil debatu o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu (zatím) za účelem výcviku tamních vojáků. Přeborníkem na strašení lidí je pak především náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka, který si svoji práci vojáka plete s rolí politika,“ dodal.

Psali jsme:

„Debaty o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu jsou pro mě zcela nepřípustné. Je to překročení pomyslné tenké červené linie. Nejdříve dodáváme zbraně a peníze, pak cvičíme ukrajinské vojáky, pak je začneme trénovat přímo na místě a pak to už je jen krůček k našemu přímému zapojení do války. Paralela se způsobem, jak USA zabředly do války ve Vietnamu, je až příliš nápadná. Tam to ale bylo o Agent Orange a napalmu, nikoli o uranu 235 a plutoniu 239. Místo toho, aby Macron s Pavlem uvažovali o vysílání vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu, měli by se oba prezidenti zaměřit na to, jak přesvědčit druhou ukrajinskou armádu 650 tisíc mužů, kteří se ukrývají v Evropě, aby šli bránit svou vlast,“ uvedl Babiš na adresu prezidenta Pavla, který podpořil Macronovu myšlenku na vyslání vojáků na Ukrajinu.

(jk, idnes.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif