Fialovy sliby mají kratší trvanlivost než rohlíky, říká Rajchl

politika

Turecké hospodářství je proti našim veřejným financím dokonale fungující ekonomický model, říká v exkluzivním rozhovoru pro Prvnizpravy.cz předseda strany PRO Jindřich Rajchl. A Petr Pavel na Hradě? Prý čistá katastrofa!

Fialovy sliby mají kratší trvanlivost než rohlíky, říká Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
8. března 2024 - 06:05

Hnůj na Úřadu vlády. I tak by se dal charakterizovat čtvrteční protest zemědělců v Praze. Co říkáte na vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), že se jednalo o "přehlídku krásných nových strojů". Premiér poté také zemědělcům pohrozil, že jim sešktrá peníze na příští rok v řádu miliard korun...

Tento přístup Petra Fialy je názornou ukázkou toho, proč je naše země tam, kde je. Neschopnost naslouchat jiným názorům a namísto navázaní dialogu a snahy o pochopení problémů našich zemědělců přichází trapné vyhrůžky, k nimž by se solidní premiér nikdy neměl uchýlit. Říká se tomu arogance moci. A sledujeme to celé dva roky. Hnůj před úřadem vlády už je odklizen. Tedy ještě zbývá vyklidit hnůj, jenž zapáchá už přes dva roky na úřadu vlády. Až se to podaří, tak se v naší zemi uleví úplně všem. Pevné doufám, že se to už 23.3. podaří. Pana Fialu už teď mohu ubezpečit, že na nás jeho vyhrůžky platit nebudou.

Francouzský návrh na možné debaty o vyslání západních vojáků na Ukrajinu získal v Česku zastánce. Prezident Petr Pavel myšlenku podpořil při návštěvě své francouzského protějška Emanuela Macrona. Premiér Petr Fiala však před pár dny tuto možnost jednoznačně vyloučil. Je podle Vás tedy tato možnost stále ve hře?

Ano, samozřejmě. Fiala pouze řekl, že se nic takového nechystá. Což je pouze vyhýbavá odpověď a nadto už máme zkušenosti s tím, že premiérovy sliby mají kratší trvanlivost než rohlíky z ukrajinského obilí.

Co by podle Vás znamenalo vyslání vojáků členských zemí NATO na Ukrajinu?

Na to je odpověď jednoduchá - eskalaci konfliktu s Ruskem a riziko rozhoření globální jaderné války. Tedy něco, čemu musí každý odpovědný politik za každou cenu předejít. Bohužel my ve vládě ani na hradě žádné odpovědné politiky nemáme. Sedí tam pouze čtečky washingtonských notiček a aspenské loutky.

Josef Středula skončil ve funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) údajně kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Nového šéfa si odboráři zvolí koncem března. Jak byste zhodnotil práci Josefa Středuly coby dlouholetého předsedy ČMKOS a myslíte si, že by se měl znovu ucházet o předsednický post?

Je to jedno velké zklamání - panu Středulovi šlo pouze o pana Středulu. Jeho zažitá přezdívka Sebestředula vypovídá o zaměření jeho práce sama za sebe.

Fungují v ČR podle Vás odbory dobře?


Bohužel nikoliv - není to chyba odborářů, ale jejich vedení. To, namísto tvrdého a nekompromisního boje za práva svých členů, si raději užívalo přízeň Fialovy vlády a pozvání na opulentní cesty a různé luxusní bankety. Kdyby proti vládě vystoupili, tak už je tam nikdo nikdy nevezme. A to si přece pan Stedula nemohl nechat uniknout.



Prezident Petr Pavel bude mít za pár dní „výročí“ jednoho roku ve funkci hlavy státu. Je podle Vás prezident Pavel dobrým prezidentem a jak byste zhodnotil jeho první rok ve funkci?

Pokud jsem činnost odborů hodnotil jako zklamání, tak Petr Pavel na Hradě je čistá katastrofa. Reálným prezidentem naší země není Petr Pavel, nýbrž Petr Kolář, který jej ze zákulisí řídí. Petr Pavel jen čte jeho rozkazy. A ještě k tomu špatně. Ale od bezpáteřního kariéristy ani nebylo možné cokoliv jiného očekávat. Je obrovskou ostudou naší země, že jsme tohoto převlékače kabátů vyslali do nejvyšší ústavní funkce. Zaplatíme za to obrovskou daň.

Čeští zemědělci se opět chystají do ulic, protože ministr zemědělství Marek Výborný podle nich stále jen slibuje, ale nekoná. Nemáte pocit, že se ministr Výborný spoléhá spíše na brzký příchod jara, kdy budou zemědělci potřebovat jezdit po polích a na protesty už jim nezbude čas?

S ohledem na původní profesi ministra Výborného se domnívám, že se ve své kanceláři za příchod jara každý den modlí. Nic jiného mu ani nezbývá, protože zemědělství ani za mák nerozumí.

Podporujete požadavky českých zemědělců… a jsou podle Vás oprávněné?

Akteří protesty rozjeli už dávno. A to mnohem intenzivnější. Bohužel u nás stačí, aby si mainstream zadupal, nasadil organizátorům nálepku proruských švábů a půlka protestujících se lekne a uteče. Nevím, čeho se pořád bojíme. Já už tyto trapné nálepky dávno neřeším. A zemědělci by měli udělat totéž. Uvědomit si, že dokud tady bude Fiala, tak tu bude i green deal, a to v plné náloži. Pokud tedy zemědělci požadují zmírnění podmínek nastavených touto zelenou inkvizicí, tak musí požadovat i konec Fialy. Jedno bez druhého není možné.

Koncem února tohoto roku zaznamenal státní rozpočet výrazný nárůst schodku na 102,5 miliardy korun, což představuje výrazný skok z lednových 26 miliard korun. Vysoká úroveň schodku a stále značná částka plánovaného deficitu na konec roku vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti státních financí a potřeby dalších opatření k jejich stabilizaci. V jakém stavu jsou podle Vás veřejné finance?

Turecké hospodářství je proti našim veřejným financím dokonale fungující ekonomický model. Podruhé za dva roky jsme překonali hranici zadlužení 100 miliard za pouhé dva měsíce. To se ještě nikomu nikdy nepovedlo. Vloni vláda zachránila rozpočet účetním trikem, přesunutím nákladů na obce a obdržením vysokých dotací od EU. Letos už tahle úniková strategie nevyjde. A rozpočet skončí ještě v horším deficitu než vloni.

Psali jsme:

Sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Můžou za to pozměňující návrhy Jiřího Navrátila a Heleny Válkové, který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím. Co soudíte o výsledku hlasování Vy?

Alespoň zde zvítězil zdravý rozum. My v PRO nejsme proti LGBT komunitě, my jsme proti LGBT lobbistům, kteří tuto komunitu pouze zneužívají ke svému businessu v rámci stovek různých politických neziskovek. Stejnopohlavně sexuálně orientovaní lidé by měli mít stejná práva jako heterosexuální komunita ve věcech dědictví, nahlížení do zdravotní dokumentace, jakož i všech dalších oblastech - ale pokud chtějí respekt (a já věřím, že si jej právem zaslouží), tak i oni by měli respektovat, že tradiční koncept rodiny by měl mít vyhrazeno exkluzivní postavení spočívající v tom, že pouze svazek muže a ženy bude nazýván manželstvím a že pouze manželský pár je oprávněn adoptovat dítě.

Necelé tři týdny zbývají do další velké demonstrace na Václavském náměstí, kterou organizuje Vaše strana PRO. Co o dní očekáváte a proč by měli lidé přijít? Jaký máte pro ně vzkaz?

Je to jednoduché - pokud nechceme, aby Fiala vládl až do roku 2025, tak musíme přijít všichni, kdo chtějí jeho demisi. Jakmile se to nepodaří do června, tak už se to nepodaří vůbec. Řeči o stoosmičce a o tom, že to nejde, opravdu neberu - dle mého názoru je povinností každého z nás se přijít postavit za naši zem a za zachování míru. Nechci však nikoho přemlouvat, neboť skutečný posun v této zemi může nastat za jediného možného předpokladu a tím je uvědomění si všech občanů této země, že každý jeden z nás nese svůj díl odpovědnosti za budoucí vývoj České republiky. Dokud se lidé budou spoléhat na to, že to za ně zařídí Rajchl, Babiš nebo Okamura, tak se nepohne vůbec nic. Tahle země patří každému z nás - a tudíž je naší povinností ji chránit, pokud jí hrozí nebezpečí. Pevně doufám, že se nás 23.3. sejde na Václaváku co nejvíc - a že Fiala už konečně padne. Naše krásná země se topí a bez odvalení balvanu v podobě demise této vlády se prostě nemá šanci nadechnout. Pokud se to podaří, bude na tom mít zásluhu každý, kdo na Václavák přijde. My do toho dáme vše - bude záležet na lidech, zda prokáží stejné odhodlání postavit se za svou zem.

(m. hynek, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif