Babiše vyměnil za Rakušana. Vondrák pod křídly Starostů

politika

Od Andreje Babiše a hnutí ANO zamířil Ivo Vondrák pod křídla Víta Rakušana (STAN). Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a místopředseda ANO má nové politické angažma a pod vlajkou STAN se chystá se na volby.

Babiše vyměnil za Rakušana. Vondrák pod křídly Starostů
Ivo Vondrák
16. listopadu 2023 - 06:05

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a místopředseda ANO Ivo Vondrák má nové politické angažmá. Spolu se svými spolupracovníky ze zastupitelstva se připojí k hnutí STAN a jako Starostové a osobnosti pro kraj půjdou za necelý rok do krajských voleb. Spolupráce se STAN se zatím nepřetaví do toho, že by měl Vondrák vstoupit i do jejich poslaneckého klubu. Jeho bývalí poslanečtí kolegové z ANO však k jeho přestupu moc pochopení nemají.

Do týmu hnutí STAN pomohl Vondráka dostat stranický místopředseda Jan Lacina, znají se ze školského sněmovního výboru, kterému Vondrák ještě v barvách ANO šéfoval.

„Velmi otevřeně jsme spolupracovali, vždy patřil ke členům ANO, se kterými se dalo dobře komunikovat,“ řekl pro server irozhlas.cz Lacina.

Vondrákův rozkol s ANO nabral obrátky v lednu, když spolu s ostravským primátorem Tomášem Macurou v prezidentské volbě otevřeně podpořili Petra Pavla namísto stranického předsedy Andreje Babiše. Šlo o vyvrcholení dlouhodobě napjatého vztahu ostravského dua s pražskou centrálou hnutí ANO. Vondrák na počátku roku během prezidentských voleb veřejně prohlásil, že dá hlas Petru Pavlovi, protože protikandidát, Vondrákův stranický šéf Andrej Babiš, se podle něj pro tuto pozici nehodí.



Oba muži nakonec o své funkce přišli a s hnutím se rozkmotřili. Vondrák od konce února sedí ve Sněmovně sám jako nezařazený v obklopení poslanců SPD a svých bývalých kolegů z ANO.

„Se STAN jsem v poměrně velké shodě v Parlamentu, tak jsme přirozeně dospěli k dohodě,“ prohlásil na tiskové konferenci Ivo Vondrák.

A jaké rozdíly spatřuje Vondrák mezi hnutím ANO a STAN? 

„Lidé pochopili, že se musí spojit a jsou nejblíže voličům. Hnutí ANO vznikalo z druhé strany, což ve své době to mělo svůj účel a byla tam spousta osobností. Nicméně právě ten směr odshora dolů přestal v ANO fungovat. U Starostů vidím, že věci budou, protože to chceme my, ne proto, že to chce nějaký sekretariát. V tom vidím diametrální rozdíl,“ řekl Vondrák na dotaz MF Dnes.

Situace je nyní taková, že koalici Starostů a osobností pro kraj povede na za necelý rok do krajských voleb jako lídr Ivo Vondrák a pokusí se tak navázat na období od roku 2016 do letošního června, kdy byl hejtmanem. Poté založil čtyřčlenný klub Otevření a konstruktivní (OK), jehož členy jsou i Kateřina Šebestová, Zdeněk Karásek a Ondřej Němeček. Všichni dříve byli v klubu hnutí ANO.

Psali jsme:

V čele kandidátky Vondráka doplní poslankyně a místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová. 

„Spojení je zcela přirozené. Věříme v úspěch a v dvojciferný volební výsledek,“ řekla pro irozhlas.cz Šebelová.

(jar, prvnipravy.cz, foto: repro: ct24)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif