Bílá pastelka rozsvítila světlo v duších těch, kteří na cestu stále vidí

politika

Ve dnech 9.-11. října se již po čtyřiadvacáté pohybovali v ulicích českých měst tisíce dobrovolníků sbírky Bílá pastelka, kteří za finanční příspěvek do sbírkových pokladniček rozdávali dárcům bílé pastelky, symbol světa nevidomých a slabozrakých.

Bílá pastelka rozsvítila světlo v duších těch, kteří na cestu stále vidí
Bílá pastelka - Vyhlášení nejlepších dobrovolníků
20. listopadu 2023 - 06:30

Během tří dnů se podařilo překonat čtyřmilionovou hranici bez mála o sedm set tisíc korun. Přesněji řečeno, úctyhodných 4 670 551 Kč - a to je letošní skvělý výsledek sbírkových dnů Bílé pastelky, kterou pořádá Sjednocená organizace slabozrakých a nevidomých (SONS ČR) společně s Tyfloservisem a krajskými TyfloCentry.


Prvnizpravy.cz, které jsou jedním z mediálních partnerů sbírky, Vám přinášejí pohled do zákulisí organizace, která desítky let pomáhá nevidomým a slabozrakým a také rozhovory s lidmi, kteří letos na sbírce spolupracovali.

V posledním sbírkovém dni se konal na Václavském náměstí v Praze závěrečný koncert pro Bílou pastelku, který zaznamenal hojnou účast všech generací. Bezpochyby se o to zasloužil i poutavý program, kde vystoupili zrakově hendikepovaní umělci jako Miroslav Orság či Big Braille Band, ale také ukázky dovedností vodicích psů z výcvikového střediska SVVP, dále taneční skupina Coiscéim Irish Dancing, a především známý a populární zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo v doprovodu Nikolaose Grigoriadise (člen kapely Kryštof, který svého frontmana doprovázel na trubku).

Záštitu nad pořádáním letošního ročníku sbírky Bílá pastelka převzala senátorka z KDU-ČSL Jitka Seitlová. 

Paní senátorko, proč jste se rozhodla záštitu nad sbírkou Bílá pastelka převzít?

„Kvalita společnosti se pozná podle toho, jak se chová ke svým nejslabším členům – ke starým lidem, k lidem s hendikepem, k nemocným. Oceňuji občanskou solidaritu a dobrovolnou pomoc, a to zejména nyní ve složité době ekonomického napětí. Vážím si dobrovolníků, kteří působili na ulicích, aby pomohli s výběrem prostředků na pomoc lidem se zrakovým postižením, i těch z nás, kteří i v nelehkých časech dokázali otevřít svá srdce i peněženky ve prospěch potřebných. Převzetí záštity nad sbírkou Bílá pastelka mi bylo ctí a naprostou samozřejmostí,“ odpověděla na dotaz Prvních zpráv senátorka.

Zajímalo nás také, jak paní senátorka hodnotí přístup a pomoc státu, popř. měst a obcí, zrakově postiženým lidem.

Je podle Vašeho názoru pomoc dostatečná, nebo je prostor pro zlepšení?

„V péči o spoluobčany s hendikepem bude vždy co zlepšovat. Jsem přesvědčena, že na úrovni státu existuje jasná vůle takovým lidem pomáhat, aby se co nejlépe integrovali do společnosti a mohli v ní prožít kvalitní a smysluplný život. Stejně tak je silná snaha zlepšovat podmínky i na úrovni obcí. Možnosti státu i obcí jsou však z objektivních příčin limitované. Tím spíše je třeba vysoce ocenit práci těch, kteří pomáhají nikoliv proto, že musí, ale proto, že chtějí. Jejich role v pomoci postiženým je naprosto nezastupitelná,“ vysvětlila redakci serveru prvnizpavy.cz senátorka Jitka Seitlová.



Poděkování nejlepším dvojicím 24. ročníku sbírky Bílá pastelka se letos konalo pod záštitou primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody (ODS) a proběhlo ve čtvrtek 16. listopadu již tradičně v Rezidenci primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí.

Pane primátore, letošní sbírka, která se konala v půlce října, zaznamenala mezi lidmi velký ohlas. Mezi lidmi se podařilo vybrat rekordní částku na pomoc nevidomým a slabozrakým, kterou po celé České republice zajištuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Letos jste udělil záštitu nad předáváním cen pro nejlepší dvojice, které se na průběhu sbírky podílely. Proč jste se rozhodl záštitu udělit?

„Z několika důvodů – jsem lékař, mým posláním je chránit, podporovat a pomáhat těm, kteří to potřebují. A tak přirozeně cítím potřebu podporovat i ty, kteří podporují. Jsem opravdu rád, že solidarita mezi lidmi nezmizela a budu dělat vždycky všechno proto, aby to tak bylo i dál,“ řekl pro prvnizpravy.cz primátor.

Jak byste zhodnotil přístup a pomoc hl. m. Prahy zrakově postiženým lidem? Je dostatečná, nebo je prostor pro zlepšení?

„Prostor pro to, abychom se zlepšovali je vždy a ve všech oblastech. Jsem přesvědčen, že Praha je nesmírně vstřícná ke zrakově postiženým, i jinak handicapovaným lidem. Důležitá je diskuse, komunikace a spolupráce. Jen to pomůže efektivní podpoře těm, kteří ji potřebují,“ řekl dále Bohuslav Svoboda.

Redakce také zjišťovala, jaké jsou plány magistrátu hl. města Prahy např. ohledně budování bezbariérových přechodů apod.

„Na tom musí spolupracovat více subjektů, které nicméně mají stejný cíl. Usnadnit život Pražanům a v první řadě těm, kteří trpí nějakým postižením. Komunikujeme s mojí náměstkyní pro sociální oblast Alexandrou Udženija, mým náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem a dalšími. Rozhodně je komfort a bezpečí těch, co v Praze žijí naší prioritou," řekl redakci serveru prvnizpravy.cz primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda.

Organizátoři sbírky SONS ČR, Tyfloservis a krajská TyfloCentra, které spojuje snaha o to, aby nevidomí a těžce zrakově postižení lidé mohli žít svůj běžný život bez překážek, vyjádřili v reprezentativních prostorách poděkování a vděk těm nejúspěšnějším dobrovolníkům z jednotlivých krajů České republiky.

A komu se letos podařilo nasbírat nejvyšší částku? 

V kategorii A – dobrovolníci z řad studentů a veřejnosti, se vítěznou stala dvojice z Oblastní odbočky SONS ČR Blansko, které se do kasiček podařilo vybrat 25 811 Kč. Na druhé příčce se umístili plzeňští dobrovolníci Tyfloservisu Plzeň s vybranou částkou 19 557 Kč, a třetí místo si tentokrát vysbírala dvojice Oblastní odbočky SONS ČR České Budějovice – město, která shromáždila částku 17 590 Kč.  

V kategorii B – dobrovolníci z řad členů a zaměstnanců, obsadila první příčku také Oblastní odbočka SONS ČR Blansko s částkou 26 906 Kč, na druhém místě se umístila Oblastní odbočka SONS ČR Brno – střed s částkou 23 687 Kč a bronz získala Oblastní odbočka SONS ČR Opava, která vybrala 21 997 Kč.  

Psali jsme:

Slavnostní atmosféru při vyhlašování nejlepších dobrovolníků, kteří pomáhali sbírku Bílá pastelka organizovat, podpořilo vystoupení zrakově postižených umělců Vokál klubu pod vedením sbormistryně Olgy Valentové, a flétnového souboru Syrinx pod uměleckou taktovkou Simony Bárové.

Během slavnostního odpoledne promluvil také prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) pan Luboš Zajíc, který popsal význam této sbírky pro komunitu lidí se zrakovým hendikepem. Jeho projev pak doplnil zástupce Lions Club International Čestmír Koželuha. Akce se zúčastnili také senátorka Jitka Seitlová, místopředsedkyně Senátu ČR Věra Kovářová či místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Redakce serveru prvnizpravy.cz se také zeptala vedoucí oddělení PR a fundraisingu SONSu Petry Kašparové na její hodnocení letošní sbírky a také na to, jaké jsou její zkušenosti při práci s nevidomými a zrakově postiženými lidmi.

Jak byste letošní sbírku zhodnotila Vy a v čem je podle Vás výjimečná?

„Letošní sbírkové dny byly po několika letech opět velmi úspěšné. Výrazně jsme překonali hranici 4 milionů (celkový výtěžek byl 4.670.551 Kč). Stále více žáků a studentů základních a středních škol se do sbírky zapojuje a pomáhá nám ve sbírkových dnech v ulicích. Za to jsme samozřejmě moc rádi, bez nich by sbírka neexistovala. Sbírka Bílá pastelka příští rok oslaví už 25 let. Díky ní dokážeme stále více zrakově postiženým lidem pomáhat, být jim po celé republice nablízku a ulehčovat jim každodenní život,“ vysvětlila Kašparová.

Můžete prosím čtenářům přiblížit, jaké to je pracovat s nevidomými a slabozrakými lidmi?

„Spolupráce se zrakově postiženým kolegou je pro mě úplně stejná jako s každým jiným – voláte si, posíláte maily, řešíte každodenní pracování úkoly. Ano, někdy narazíte na to, že spolu nevyberete správnou fotku, nebo kolega nepřečte dokument, který jste mu poslal. Ale rychle se naučíte, jak tyto drobnosti řešit a vlastně jeho handicap ani nevnímáte,“ řekla pro prvnizpravy.cz Petra Kašparová.

Přinesla Vám tato práce nové zkušenosti a třeba i jiný pohled na svět, než jaký mohou mít lidé bez zrakového postižení? V čem Vás naplňuje?

„Práce v neziskové organizaci je v mnoha směrech náročná. Sháníte finance, vyplňujete žádosti, zasíláte vyúčtování, zodpovídáte se mnoha státním institucím někdy musíte své nápady opustit nebo odložit, protože je prostě realizovat nezvládnete. Na druhou stranu máte možnost pracovat s lidmi, kteří na první pohled nemají život snadný, ale vidíte, jak se dokážou prát, nacházet řešení a žít s úžasným nadhledem. To se od nich stále učím a přála bych takovou zkušenost všem „zdravým", kteří si kazí život zlobením se nad malichernostmi,“ popsala na závěr své zkušenosti i svůj vztah k práci pro SONS Petra Kašparová.

Redakce serveru Prvnízprávy.cz přeje Sjednocené organizaci slabozrakých a nevidomých (SONS) a sbírce Bílá pastelka, ať se jim v jejich práci a úsilí i nadále daří. 

(martin.hynek, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif