Blažek o slabých místech české justice i o souhlasu s Piráty

politika

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) prozradil v debatě během vysílání pořadu Otázky Václava Moravce na ČT, jaká jsou podle něj slabá místa české justice a jaké změny by si představoval.

Blažek o slabých místech české justice i o souhlasu s Piráty
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti
18. září 2023 - 13:02

„Dnes se stalo módou a bohužel velmi častou věcí až tradicí, že se věci z vyšetřovacích spisů dozvídají lidé dřív, než ten soud,“ prohlásil Blažek s tím, že se v Česku otevřeně zveřejňuje, kdy budou soudy jednat, případně poté i to, jak rozhodly. Do tohoto otevřeného modelu může nahlížet kde kdo a podle Blažka by se to dalo změnit, pokud by k tomu existovala určitá vůle.

Blažek také souhlasí s tím, že Česko potřebuje nový trestní řád, neboť ten současný je ze 60. let 20. století. Zároveň si také postěžoval, že i kdyby chtěl sebevíc, do roka a do dne nestihne nový trestní řád předložit, a proto bude muset sáhnout jen k další novele trestního řádu.

Ministr také nabídl další možnosti, jak hledání spravedlnosti a nápravy pachatelů v Česku zlepšit. V tuto chvíli soud může dát u řady přestupků proti zákonu nejméně jeden rok odnětí svobody, i když by bylo vhodnější dát nižší trest.


„Já bych se rád vrátil k tomu, co bylo např. za Rakouska-Uherska, nebo i za první republiky, kde se dával třeba týden ve vězení. … Osobně se domnívám, že někdy někomu stačí ten pobyt krátkodobý a už se k té trestné činnosti nevrátí, ta zkušenost bude hrozná, ale hlavně my zejména mladé pachatele, kde jde o maření úředního výkonu nebo nenásilné trestné činy, posíláme do vězení, kde se bohužel naučí věcem, které do té doby neuměli. Takže bohužel z věznic vycházejí horší,“ konstatoval ministr spravedlnosti s tím, že dnes jsme v situaci, kdy recidivista, který byl třeba dvakrát trestán, ukradne dvě tatranky a jde na 3 roky natvrdo. Podle ministra to ale není správné.

Ministr dále prohlásil, že souhlasí s Pirátskou stranou v tom, že je třeba změnit některé části trestů u drogové trestné činnosti. 

Psali jsme:

„Jsou případy, kde jsou vlastně 3 kluci, vypěstují si marihuanu, udělá se z nich zločinecká skupina a sedí 6 let, resp. 6 až 8. To vlastně dneska nedává logiku,“ prohlásil nesouhlasně Blažek a dodal, že naopak u násilných trestných činů by tresty zpřísnil.

„A poslední věc, u neplacení výživného, jestli to má být nadále trestné,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

(jar, prvnipravy.cz, foto: repro: čt24)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?