Bude prezident Pavel tančit, jak píská mladý Soros?

politika

Prezident České republiky Petr Pavel přivítal na Hradě syna George Sorore Alexandra, který převzal letos po otci Nadaci Open Society Fund. Právě o ní a její podpoře Evropě měl Pavlův tým s miliardářem debatovat.

Bude prezident Pavel tančit, jak píská mladý Soros?
Petr Pavel, prezident ČR
3. prosince 2023 - 06:05

Hrad setkání nikterak dosud nekomentoval ani nepropagoval, záběry ze setkání však na svých sociálních sítích zveřejnil v pátek sám Soros, podle kterého na něj prezident Pavel udělal dojem. Ne ve všech evropských zemích je však Soros vítan.

Návštěva mladého Sorose proběhla v době, kdy v Budapešti probíhá celonárodní vládní kampaň, která oznamuje, že Maďaři rozhodně nebudou" tancovat, jak mladý Soros s šéfkou EK Ursulou von der Layenovou pískají". Jak bude "tančit" současný prezident České republiky Petr Pavel? Náznaky jsou, ale dejme prezidentovi Pavlovi "presumci neviny", čas ukáže.

A co prazrazjí náznaky? V Praze byla atmosféra zcela jiná než v Budapešti. Atmosféra vlídná... radostná. Setkání na Hradě se podle zveřejněných fotek účastnil kromě prezidenta ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček, kancléřka Jana Vohralíková a rovněž prezidentův "přítel po boku" a lobbista Petr Kolář. 

„Je skvělé se setkat s působivým prezidentem Petrem Pavlem, který mě vlídně přivítal na Pražském hradě,“ uvedl na sociálních sítích Alexander Soros. Podle něj na setkání řešili dlouhodobé závazky Open Society Foundations v Evropě.



Mladý Soros převzal Open Society Foundations po svém otci Georgi Sorosovi (93) letos v létě. Deklarovaný cíl Nadace OSF je podpora liberální demokracie po světě, podpora vzdělání a rasové a ženské rovnosti. 

„Zaslouží si to,“ řekl George Soros, když komentoval své rozhodnutí předat nadaci a zbytek svého impéria v hodnotě 25 miliard dolarů (551 miliard korun) svému synovi, který své jméno zpravidla zkracuje na Alex.

Psali jsme:

George Soros je častým terčem kritiky především v Maďarsku. V současnosti v zemi probíhá vládní kampaň s heslem „Nebudeme tančit, jak pískají,“ jejíž tvářemi jsou předsedkyně Evropské komise Ursula von der Layenová a právě Alex Soros. Nadace OSF v Budapešti do roku 2020 pomáhala financovat Středoevropskou Univerzitu. Ta se po tlaku maďarské vlády v roce 2020 přestěhovala do Vídně, když její představitelé uvedli, že v Budapešti už nemohou svobodně působit. Spory se týkají kritiky stavu demokracie v Maďarsku.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif