Byla šance zneškodnit útočníka střelbou z krátké zbraně?

politika

Úspěšný český herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra se zúčastnil střeleckého testu, který měl odhalit šanci zasánout útočníka krátkou zbraní na vzdálenost sto metrů.

Byla šance zneškodnit útočníka střelbou z krátké zbraně?
Test střelby - HARD TASK
29. prosince 2023 - 11:05

„V posledních dnech se hodně diskutuje o tom, zda šlo střelce na terase FFUK zastavit střelbou z pistole na vzdálenost cca 100m a zda Policie neudělala chybu, že se o to někdo ani nepokusil.

Dnes jsem díky kamarádům z HARD TASK, kteří patří mezi jednu z největších společností věnující se střeleckému výcviku, mohli vyzkoušet, zda to lze, zda je kritika oprávněná a jak bych případně byl schopen obstát v podobné situaci já sám.

Byl připraven scénář co nejvíce napodobující co se stalo. Ve vzdálenosti 100m byl terč o velikosti lidského torza, okolo něj byly plochy představující okna o patro níže a výše. Akce se účastnilo několik desítek střelců od špičkových profesionálů, instruktorů střelby, policie, ale i amatérů na různé úrovni. Každý uváděl kolik toho ročně cca nastřílí, aby šlo nějak srovnat úroveň přípravy střelců. Smutné je, že většina amatérů nastřílí násobně více než běžný český policista (já nastřílím cca 1000 ran ročně, což je málo, ale běžný policajt v práci nastřílí prý tak 200 za rok).

Každý musel na začátku uběhnout se zbraní asi 200m, aby si dostatečně zvednul tepovou frekvenci a nasimuloval tak stres a následně zpoza auta a rohu budovy střílel v přesně daných časových oknech na cíl. Časová okna přesně odpovídala tomu, kdy střelec byl vidět, takže to vždy bylo v řádech sekund a celá situace trvala pár minut, přičemž čas na střelbu byl cca 20 sekund. Střílelo se z 9mm pistole Glock s pevnými mířidly. Já střílel z vlastní pistole s kolimátorem. Většina z nás za tu dobu vystřílela 1-2 zásobníky, tedy 20-30 ran.



Nejlepší byl policista/zkušební komisař, který i závodí a zasáhl 6x. Ti absolutně nejlepší za ním (profíci a závodník IPSC) zasáhli cca 4x. Mě se to podařilo na první pokus pouze 1x, na druhý a třetí 3x. Velká část účastníků (nadpoloviční většina) se z pistole netrefila ani jednou.

Následně jsme zkoušeli dlouhé pušky, kde byla efektivita mnohonásobně vyšší. V mém případě 9mm karabinu CMMG. Tam jsem zasáhl cíl 13x, v časovém okně ale pouze 9x, protože na takovou vzdálenost letí střela cca sekundu, takže jsem sice vystřelil včas, ale střela dopadla až po ukrytí cíle. Kolega se Scorpionem EVO, kterým jsou vyzbrojené některé ozbrojené složky, zasáhl ještě víckrát.

Celkové skóre není nijak oslňující. Z pistole bylo všemi vystřeleno 1002 ran a z toho pouze 57 zásahů cíle ve správném časovém okně. 20 zásahů si připsali 4 nejlepší střelci.

Puška: 161 ran vystřeleno, 54 zásahů cíle, což je výrazně lepší. Z těch cca 1200 ran šlo 12 pod balkon tak, že by hrozilo že zasáhnou okna učeben a 6 nad, takže hrozilo, že by přeletěly střechu.

Psali jsme:

Ve výsledku se dá říct, že běžný ozbrojený civil, ale i řadový policista by měl jen minimální šanci zasáhnout. Zkušený střelec, včetně civilních, by měl šanci větší než nulovou a určitě dokázal zastrašit a bránit mu ve snadné střelbě i když s obřím rizikem, protože stál proti mnohem lepší zbrani. Z pušky, včetně těch kratších v pistolové ráži, by to šlo ale mnohem lépe. Riziko, že střely ohrozí i někoho jiného, než střelce, tam je. Vzhledem k situaci bych se ale do kritiky zasahujících policistů na místě rozhodně nepouštěl.

Zajímavým zjištěním takřka všech přítomných bylo, že jejich pistole při střelbě na tak velkou vzdálenost nemá prakticky žádný drop a není potřeba střílet nad cíl, protože takřka nikdo nikdy s pistolí na takovou dálku nestřílel. V mém případě snaha nadsazovat vedla při prvním pokusu k tomu bídnému výsledku. Každopádně velice zajímavá zkušenost, za kterou Zdeňkovi děkuju.

PS: Akce se účastnil i člověk, jehož příbuzná byla na místě zraněná," zakončil svůj příspěvek na sociální síti Facebook Daniel Vávra.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif