Ceny energií roztočily šílenou inflaci a vláda jen chrochtá blahem

politika

Ačkoli se u nás vyrábí docela levně více elektrické energie, než kolik jí spotřebujeme, její cena patří k nejvyšším v Evropě. Energetický expert Ivan Noveský vysvětlil příčiny a také se zmínil o inflaci, kterou podle něj vláda vůbec neřeší. 

Ceny energií roztočily šílenou inflaci a vláda jen chrochtá blahem
Ivan Noveský, energetický expert
18. května 2023 - 08:18

Vysoké ceny energií nabourávají nejen rodinné rozpočty, ale prodražují veškerou produkci a snižují konkurenceschopnost celé ekonomiky. A jako by to nestačilo, tak jsou tu ještě emisní povolenky pro domácnosti a osobní přepravu, které cenu energií dále zvednou. Noveskému zůstává rozum stát, že právě tento krok označil premiér Petr Fiala za úspěch českého předsednictví v čele Evropské unie. 

Noveský dále v rozhovoru pro Radio Universum řekl, že ceny energií roztočily šílenou inflaci, a vláda, místo toho, aby s tím něco dělala, chrochtá blahem, kolik se vybírá na DPH. 

„Je to ekonomicky absolutně likvidační. Firmy propouštějí, to znamená, že vzrostou sociální náklady, a bude ohrožen sociální smír,“ prohlásil Noveský.

„Američané stále obchodují s Ruskem ve velkém. Všechny státy obchodují s Ruskem ve velkém. Takže to jsou všechno vlastizrádci? Já tomu, přiznám se, nerozumím. Pro mě je důležité, aby tady občané měli slušné životní podmínky, aby nám nepadal průmysl, aby se držel, aby se držela energetika a všechny tyto věci. Já jsem Čech, to je pro mě důležité. A jestli budu vlastizrádce proto, že mi budete říkat, že se chovám jako Američan, nebo Němec, Švýcar, nebo Rakušan, tak se tak asi chovám. No. U nich je to normální, u nás asi tedy ne.“ řekl dále v rozhovoru pro pořad Kupředu do minulosti Noveský.

Moderátorka pořadu Martina Kociánová se ho zeptala, jaká opatření by on sám navrhl.


„Okamžitě bych začal jednat s Ukrajinou, s Ruskem a se Slováky, a začal bych odebírat plyn za laciné, nebo za slušné peníze. Okamžitě bych začal jednat, a přinutil bych jednat výrobce elektřiny, aby se chovali podle zákona o cenách a aby začal fungovat regulační úřad," odvětil Noveský. 

Noveský také opakovaně doporučil vládě, aby koupila zásobníky plynu, které po většinou vlastní RWE. 

„Většinu zásobníků má teď RWE, a tyto zásobníky plynu byly ke koupi koncem roku 2021 za nějakých pět set milionů euro, což je zhruba nějakých třináct miliard korun, řekněme. A tehdy jsme nutili vládu, aby to koupila, protože jsme říkali, že je to výhodný kauf, opravdu výhodný kauf. Já jsem stavěl zásobníky na jižní Moravě, když jsem stavěl třeba Dolní Dunajovice, což je dodnes největší zásobník plynu v České republice, a tehdy to stálo jednu miliardu dvě stě milionů korun československých, což je dneska nějakých řádových čtrnáct, patnáct miliard korun českých. Čili, oni nám vlastně nabízeli všechny tyto zásobníky za cenu jednoho, a my jsme to nevzali. Dneska bych doporučil: Zkuste ty zásobníky znovu koupit. Tehdy se do toho přihlásil pouze koncern EPH pana Křetínského, ale Němci tento dar zrušili, a nakonec to neprodali," vysvětlil Noveksý. 

Další věc, kterou Noveský doporučil vládě, je odkoupení NET4GAS, což je bývalý tranzitní plynovod, který je dnes využit zhruba jenom ze čtvrtiny. 

„Za prvé je to strategická záležitost, a za další, jsou na něj napojené zásobníky také přes plynárenskou síť. A navíc on sám o sobě může sloužit jako malinký zásobník, protože do těch trubek, kde je metr čtyřicet průměr, se při tlaku 75 atmosfér vejde hrozné kvantum plynu, takže i tam se vytváří akumulace a zásoba. Přinutil bych výrobce elektřiny, jak jsem říkal, aby konali podle zákona o cenách Energetického úřadu. A úplně bych odstranil zbytečné obchodníky, kteří si to jenom překupují navzájem, což je úplně o ničem, protože elektřina jako taková v podstatě není nic, co by se dalo někde založit," řekl dále. 

Také jsme psali:

Během rozhovoru přišla řeč také na inflaci, se kterou se opravdu držíme v čele evropského pelotonu. Moderátorka chtěla vědět, kdo na tom má u nás podle něj zásluhu?

„Tak jednoznačně si to řídí vláda, respektive neřídí. Já nevím, jestli to řídí, nebo neřídí. Ale je to prostě vláda, a vláda je povinná zasáhnout. Existuje tady úřad, kterého jsem si kdysi vážil, což bylo ministerstvo financí, které fungovalo. Měl by tady opravdu existovat Energetický regulační úřad, který jsem v roce 2001 zakládal, abych se do něj potom v roce 2016 vrátil jako první místopředseda, a pomáhal, když jsme drželi ceny energií. Už tehdy byly samozřejmě snahy jít co nejvýš, a s výmluvou na Evropu a všechno. Ale to je úplně zbytečné. To rozdělení, rozškatulkování se tady udělalo tak divně, že to v podstatě není úplně košer," řekl Noveský.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif