Černochová to schytala ze všech stran. Jen Fiala ji rozumí

politika

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala koncem minulého týdne na sociální síti X k vystoupení České republiky z OSN. Jako důvod uvedla to, že OSN ve své rezoluci většinou hlasů členských zemí vyzvala k příměří na Blízkém východě. 

Černochová to schytala ze všech stran. Jen Fiala ji rozumí
Jana Černochová (ODS), ministryně obrany
4. listopadu 2023 - 06:30

ČR se jako jedna ze 14 zemí postavila proti. Podle Černochové pro příměří mezi Izraelem a Hamásem není místo.

Za nápad s vystoupením z OSN sklidila Černochová v zásadě jen kritiku a posměch. Snad kromě premiéra Fialy, který její "rozhořčení" dle jeho slov chápe. 

„Vystoupit z OSN? To je oficiální pozice vlády ČR, nebo jen přebytek kokainu ve sváteční večer? Víte vůbec, Vy ostrostřelkyně z bankovní přepážky, co všechno v mezinárodní politice, mezinárodním i vnitrostátním právu z členství OSN vyplývá? Tohle je epické selhání, ASAP na demisi,“ reagoval na Černochovou renomovaný právník Ondřej Dostál. Na ministryni nenechal nic suchou ani předseda SPD Tomio Okamura. 

„Prohlášení ministryně obrany Černochové, že bychom měli vystoupit z OSN, je jejím naprostým selháním. Požadujeme její odvolání z funkce. Minulý týden Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která byla první společnou reakcí OSN na aktuální konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků" Hamásu a žádala okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl. S výsledky hlasování hnutí SPD nesouhlasí, ale taková je realita v rámci 193 států sdružených v rámci OSN. Avšak návrh vystoupení z OSN je potřeba jednoznačně odmítnout. Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem naší státní nezávislosti a suverenity. 


Ministryně obrany Jana Černochová by neměla pronášet tyto a podobné neuvážené výroky, které v případě, že by je schválila Vláda ČR, by měly velký dopad na možnost aktivně vystupovat na jednáních OSN a znemožnily by i naše ambice být nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v následujících letech. Vystoupením z OSN bychom také mj. přišli o status 17 chráněných památek v rámci Úmluvy o ochraně světového a kulturního dědictví (UNESCO), jimiž jsou např. historická centra Prahy, Českého Krumlova, Kutné Hory, zámecké areály v Kroměříži, Litomyšli atd. Úmluva UNESCO je jednou z nejprestižnějších mezinárodních smluv, protože jejími signatáři jsou téměř všechny státy světa a být na jejím seznamu znamená obrovskou prestiž a mj. i mimořádné příjmy z turistiky. Ministryně obrany Jana Černochová není odborníkem a premiér Petr Fiala by měl prezidentu republiky navrhnout její odvolání z funkce," napsal Tomio Okamura. 

Kritice neušla Černochová ani z pera advokáta a předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla.

„Prosím vás, nemůžete té Černochové vypnout twitter, nebo aspoň sebrat z ruky telefon, než definitivně zničí i poslední zbytky mezinárodní reputace naší země? Její výzvě k opuštění OSN se směje celý svět a podle diplomatů může reálně ohrozit naši snahu o místo v Radě bezpečnosti OSN. Jak trefně poznamenal jeden předních odborníků na zahraniční politiku - vypadáme jako banda amatérů," okomentoval prohlášení ministryně Černochové na svém facebooku Rajchl. 

Psali jsme:

Černochová chtěla později znovu šít do OSN, ale popletla si pojmy, když v úterý na sociální síti X znovu zkritizovala Organizaci spojených národů (OSN), tentokrát za to, že od čtvrtka má Radě OSN pro lidská práva předsedat Irán. Popletla si však pojmy. Radě v současnosti předsedá Česko, jak připomnělo ministerstvo zahraničí, které její tvrzení veřejně odmítlo. Irán povede pouze dvoudenní sociální fórum, a to jen kvůli tomu, že jej navrhla skupina asijských zemí a byl jediným kandidátem. A i toto neuniklo předsedovi PRO Rajchlovi, který neváhal a k "výkonům" ministryně připsal.

„A aby toho nebylo málo, tak se dnes rozčílila nad tím, jak může Radě pro lidská práva předsedat Irán. Problém je v tom, že jí v současné době předsedá jiná země. Shodou okolností je to Česká republika. V každé normální zemi by jakýkoliv politik po takovém fiasku okamžitě odstoupil. A pokud by tak neučinil, tak by jej k tomu během 2 dnů donutila média. Jen u nás ji budou naši servilní mainstreamoví žurnalisté zase krýt a pokusí se to co nejrychleji přejít. Jana Černochová na výkon svého postu prostě nemá. Tečka," uzavřel advokát a předseda PRO Rajchl. 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif