Chybělo srdce a uvěřitelnost. Foldyna se nebrání úvahám o spojení

politika

Výrazná tvář SPD Jaroslav Foldyna zhodnotil výsledek hnutí v eurovolbách jako velký neúspěch. SPD podle něj chybělo srdce a uvěřitelnost a on sám se prý nebrání úvahám o spojení s dalšími protestními stranami.

Chybělo srdce a uvěřitelnost. Foldyna se nebrání úvahám o spojení
Jaroslav Foldyna (SPD)
11. června 2024 - 07:03

SPD spojená s Trikolórou získala ve volbách pouhých 5,73 procenta a ztratila jeden mandát. Do europarlamentu se z kandidátky dostal pouze Ivan David.

„Pro SPD je to velký neúspěch. To očekávání bylo jiné. Nyní je potřeba průběh kampaně vyhodnotit a udělat kroky, aby se ty věci zlepšily,“ řekl v rozhovoru pro server iDnes.cz dlouholetý poslanec SPD za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna.

Hned v úvodu rozhovoru Foldyna vysvětlil, co bylo podle jeho názoru hlavní příčinou neúspěchu SPD.

„V kampani SPD chybělo srdce a opravdovost. Protestní politika je do jisté míry součást emocí, a to se nepodařilo SPD na pódiích a při prosazování programu vyvolat. Musíme si zanalyzovat ty příčiny ještě jednou, ale znovu říkám, je to jednoznačně neúspěch. Chyběla tam ta emoce protestu. To měli paní Konečná nebo Filip Turek, kteří to zahráli velmi dobře. Oběma gratuluji, protože jsou to protestní hlasy proti progresivismu, který v Evropě bují, a proti progresivismu, který prosazuje Fialova vláda. Ale gratuluji i hnutí ANO," uvedl Foldyna.



Následně přišla řeč na to, že SPD usiluje o obdobně smýšlející voliče stejně jako řada dalších protestních stran (padla zmínka o KSČM, PRO – Jindřicha Rajchla či Přísaze a Motoristech), a otázka zněla, zda-li je do budoucna možná případná spolupráce s těmito uskupeními.

„Varianty k zamyšlení jsou úplně všechny, protože znovu říkám, že po neúspěchu musíme najít východiska. Samozřejmě může v těch východiscích být i vytvoření partnerského subjektu. Když sečteme všechny hlasy SPD, paní Konečné, pana Turka, tak jsou to hlasy proti progresivismu, který v Evropě bují. Já se tomu nebráním. Otázka je, jak si to zanalyzuje vedení SPD," vysvětlil Foldyna a následně upřesnil, s kým do spolupráce by šel on osobně.

„S každým, kdo vidí svět podobnými očima jako já. Já si myslím, že je to důležité, abychom se spojili a abychom společně dosáhli zlomu. Aby se Evropa vrátila k Evropě spolupracujících suverénních států. Orbánovský model myšlení vidím jako základní kritérium. Evropa bude spolupracovat, ale měla by to být Evropa suverénních států. Kdo smýšlí stejně, může být partner SPD," dodal Foldyna.

Psali jsme:

Řeč se poté stočila k parlamentním volbám, které se budou konat v příštím roce. Zazněla otázka, jak se chce SPD se současným neúspěchem vyrovnat a jak hodlá usilovat o "ztracené" voliče a jak je hodlá mobilizovat.

„Vrátím se k tomu, co už jsem říkal, musí se vrátit k emocím protestní strany. Musí být přesvědčivá a opravdová. Tak jako to udělala Kateřina Konečná, která z komunistické strany udělala Stačilo!, vylezla na pódium a „vybuchla“. A voliči jí to všichni věřili. Já neříkám, že lhala, ale byla prostě uvěřitelná. My jsme v této chvíli hráli politicky korektní SPD, ale naši voliči tohle neočekávali. Oni očekávali, jdeme do toho, oční kontakt s náměstím a vidíte to stejně. Komunikace s voličem musí být přesvědčivá a my jsme v této chvíli nebyli přesvědčiví," uzavřel své hodocení i výhledy do budoucna Jaroslav Foldyna.

SPD na důležité křižovatce

Foldyna již před rokem v rozhovoru pro iRozhlas.cz ohledně možné spolupráce s jinými politickými subjekty řekl, že by jako možnou spolupráci viděl na úrovni SPD, PRO a Trikolory.

SPD teď bude stát před důležitým rozhodnutím, zda-li riskovat neúspěch v příštích volbách do Sněmovny tím, že nespojí síly s ostatními podobně smýšlejícími poiltickými subjekty.

Např. podle politologa a děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislava Balíka je Tomio Okamura největším poraženým voleb. Opozici podle něj už netvoří jen dvě hlavní síly.

„Donedávna jsme byli zakleti v tom, že máme dvě hlavní opoziční síly. Dívali jsme se jenom do parlamentu na ANO a SPD a teď vidíme, že to tak nemusí být napořád," uvedl po zveřejnění výsledků voleb pro iRozhlas.cz Balík.

SPD teď čeká velké rozhodnutí, zda-li vyslyší volání obrovského množství voličů, kteří volají po sjednocení národně konzervativních stran do jednoho "bloku", který by se nepřetahoval o hlasy voličů a mohl se stát dostatečně silným subjekterm, který by dokázal konkurovat jak vládní pětikoalici, tak i dominantnímu hnutí ANO. Mohlo by se totiž stát, že preference SPD budou i nadále pozvolna klesat a voliči se nechají zlákat jinými subjekty. Hnutí SPD by pak vážně hrozilo, že po příštích sněmovních volbách zůstane před "branami parlamentu".
(jk, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?