Co skrývá pod čepicí? Prezident by se měl mít na pozoru

politika

Na sociálních sítích se opět rozvířily žhavé diskuse ohledně prezidenta Petra Pavla a jeho IQ. Dokonce podle kritérií některých provládních novinářů by současný prezident "nedostáhl" na volební právo. A to už je co říci. 

Co skrývá pod čepicí? Prezident by se měl mít na pozoru
Prezident Petr Pavel na Vítkově
5. listopadu 2023 - 09:23

Například podle moderátorky pořadu Jany Bobošíkové by se měl mít prezident Pavel na pozoru, jelikož někteří redaktoři z provládního Forum24 začali diskutovat o tom, že by u nás nemělo být rovné volební právo. 

„Volební právo by popravdě mělo být podmíněné IQ 110. Protože my jsme se dostali do stadia, kdy většina lidí tomu světu nerozumí a mají rozhodovat ve volbách o tom, jak má být řízen. To nejde. Nemůžete rozhodovat, jak má být řízené něco, o čem nic nevíte a nechápete, jak to funguje,“ podotkl novinář Jiřího X. Doležal v podcastu Standa Show.

Jana Bobošíková proto posoudila jeho slova v kontextu s hodnotou IQ prezidenta Petra Pavla. 

„Jiří X. Doležal zmiňoval pouze volební právo aktivní, pasivní volební právo, tedy právo být volen, by evidentně žádným IQ 110 neomezovalo. Petr Pavel se svými 107 body by tedy mohl být v klidu,“ uvedla moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková.

Ohledně prezidentova IQ se na svém facebooku rozepsal i známý sociolog Petr Hampl. 


„Veřejným prostorem se znovu a znovu točí zpráva o tom, že inteligenční kvocient pana prezidenta je 107 bodů. Opírá se to o jeden jeho výrok, aniž by někdo ověřoval, do jaké míry je to ten výrok pravdivý. A je s tím spojena představa, že člověk s IQ 107 je přihlouplý, až skoro dementní. Je to nepochopení. IQ 107 znamená nadprůměrnou inteligenci a dost bystrého člověka, i když to asi nebude zrovna šachový velmistr. Na práci kladeče věnců a recitátora projevů by to mělo bohatě stačit.

Jenže zatím vidíme něco jiného. Pan prezident je sice perfektně ukázněný, ale je zřetelné, že není schopen pochopit spoustu věcí, kterými se zabývá. Je taky zřetelné, že není schopen kultivovaně a přesvědčivě přečíst projev, který mu někdo napsal (což je typický příznak, že čteným slovům nerozumí). Z dřívějška víme, že jeho servilita vůči nadřízeným byla mnohdy zoufale přehnaná (což opět naznačuje neschopnost analyzovat, kam se má zajít a kam už ne).

Psali jsme:

Je tedy mnohem pravděpodobnější, že IQ Petra Pavla je někde pod první směrodatnou odchylkou. Řekněme mezi 80 a 85. Pak by to znamenalo, že "stosedmičku" vypustil cíleně a na pokyn některého z poradců. Vyhnul se tak spekulacím o IQ 80. A kdyby řekl třeba 140, nikdo by tomu nevěřil. Dobrá práce, pane Koláři!" napsal na svém facebooku na adresu prezidenta Pavla a jeho poradce, přítele po boku, někdejšího diplomata a lobistu Petra Koláře sociolog Petr Hampl. 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: čt)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif