Cyril Svoboda prý není křesťanský demokrat, tvrdí Hladík

politika

Celostátní výbor KDU-ČSL a jeho členové hovořili i o případném vyloučení bývalého předsedy a několikanásobného exministra Cyrila Svobody. Strana se přitom potýká s nízkými volebními preferencemi a spekuluje se o obměně v jejím vedení.

Cyril Svoboda prý není křesťanský demokrat, tvrdí Hladík
Petr Hladík (KDÚ-ČSL)
27. dubna 2024 - 07:22

Přestože na programu středečního jednání celostátního výboru lidové strany bod o osudu Svobody ve straně nebyl, lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík přiznal, že o něm "řeč byla“.

„Mluvili jsme o tom, jakým způsobem Cyril Svoboda poškozuje KDU-ČSL dlouhodobě. Jeho názory se neztotožňují s KDU-ČSL,“ řekl v pořadu Interview na ČT24 Hladík.

Bývalý šéf strany podle něj nemůže být považován za experta na zahraničně-bezpečnostní oblast, pokud dělá to, co dělá. Celostátní výbor proto jednohlasně přijal usnesení, které odsuzuje Svobodovy činy, řekl dále ministr Hladík.



Hladík patří mezi dlouhodobé kritiky politických názorů Svobody, které považuje za proruské. Ministr se také ohradil proti Svobodovu rozhovoru pro server The Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Česká vláda proto web zařadila na sankční seznam. Podle Hladíkova osobního přesvědčení by Svoboda měl stranu opustit.

„Je používán jako člověk, který obhajuje zahraničně-bezpečnostní politiku, která je blízko Rusku. Svými názory, postoji není vnitřně křesťanským demokratem,“ domnívá se Hladík, podle kterého se jedná o hodnotový spor.

Širší vedení strany podle něj zastává stejný názor, ale nechce se řadovým členem Cyrilem Svobodou dál zabývat. „Vyzvali jsme ho k tomu, aby fakticky opustil stranu sám,“ řekl Hladík.

„Je to nejsilnější orgán, širší vedení strany,“ dodal s tím, že nic víc už v rámci KDU-ČSL udělat nelze. Svoboda však již dříve deklaroval, že se stranu opustit nechystá.

Psali jsme:

Preference lidovců se přitom pohybují v hodnotách, které by v parlamentních volbách nechaly samostatně kandidující stranu před branami Poslanecké sněmovny. Podle nedávného průzkumu agentury SANEP se pohybují preference KDU-ČSL kolem 1,5 procenta.

(jk, prvnizpravy.cz, screen: čt)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif