Den válečných veteránů a propalestinští aktivisté. Zahradil v šoku

politika

Europoslanec ODS Jan Zahradil okomentoval události, které se staly během tohoto víkendu při oslavách Armistice Day (Dne válečných veteránů) v Londýně. Podle něj etablovaná "paralelení" společnost zneužila osalvy veteránů ke zviditelnění vlastní agendy.

Den válečných veteránů a propalestinští aktivisté. Zahradil v šoku
Jan Zahradil (ODS)
14. listopadu 2023 - 06:05

Propalestinští aktivisté si vyymohli během víkendu pochod Londýnem na úkor válečných veteránů a padlých vojáků. Ti byli varováni policií, aby v tento pro ně významný den nenosili své řády a vyznamenání a připojili se tak k Židům, kterým je už měsíc doporučováno ´nenosit kippu´ ani jiné ´symboly židovství´.

Angličany a patrioty nejvíce rozčílil především dnes tolik oblíbený ´dvojí metr´. Kromě toho, že zatímco pravicoví účastníci demonstrace vysloveně nesměli mít zahalený obličej kvůli identifikaci, propalestinští účastníci demonstrace jej zahalený mít mohli. Dokonce se někteří odívali ´do kostýmu Hamásu´ a nebyli proto ve většině případů nijak sankcionováni.

Této události předcházela řada propalestinských demonstrací napříč Londýnem, kdy se v ulících objevilo až několik set tisíc lidí. Britská ministryně vnitra Suella Braverman si povšimla, že metropolitní policie zasahuje razantněji proti ´pravicovým radikálům´ než proti ´propalestinským radikálům´ a je k nim více benevolentní. Navíc jich je často i přesila.



Toto napsala do článku, který nechala zveřejnit navzdory nesouhlasu premiéra Rishiho Sunaka, který kvůli tomu zuřil a začal zvažovat její odvolání. Suella zatím pokračovala v kritice londýnského starosty. Propalestinské protesty začala nazývat ´Pochody nenávisti´ a požadovala, aby starosta ze své kompetence zarazil alespoň ten velký sobotní na Den smíření, který má patřit válečným veteránům. Khan odmítl.

V den oslav válečných vetreránů

Krátce před tím, než kostelní zvony po celé zemi odbily jedenáctou hodinu k uctění dvou minut ticha, začal se dosud spořádaně vyčkávající dav pravicových radikálů v čele s aktivistou Tommym Robinsonem dožadovat přístupu k památníku padlých vojáků. Ten je obvykle volně přístupný. Tentokrát byl ale vybrán mezi objekty, k nimž se nikdo nepouští a je střežen policejním kordonem. V ten moment se dal dav do pohybu, ´převálcoval´ policisty chránící pomník a prolomil bariéry.

V právě v tento moment vznikly první dramatické záběry z celého dne, díky nimž je pak až do pozdního odpoledne a mnohými zahraničními médii vykreslován průběh dne následně: "zatímco poklidná propalestinská demonstrace kráčí ulicemi, zběsilý a neandrtálský dav ultra-nacionalistických chuligánů se začal téměř bezdůvodně prát s policisty".

Psali jsme:

Dění si povšiml europoslanec Jan Zahradil a celou věc na svém facebook okomentoval.

„Velmi plastická a šokující reportáž o tom, co se odehrávalo kolem Armistice Day (Dne válečných veteránů, 11.11.) v Londýně. Protože tento svátek je primárně anglosaského původu, je to o to důležitější. Na námi vzývaném Západě se zkrátka etablovala paralelní “antizápadní” společnost, tvořená zčásti migrantskými diasporami, ale zčásti i vlastní flagelantskou výsečí politického, kulturního a společenského establishmentu. V jejich podání se i vzpomínka na padlé válečné hrdiny stává oslavou západního imperialismu, kterou je nutno odmítnout, resp. využít k zviditelnění vlastní agendy.  

Zbývá dodat, že zatím jedinou politickou obětí celého tohoto dění je paradoxně ministryně vnitra Suella Braverman, která mj. kritizovala příliš mírný postup policistů vůči propalestinským demonstracím. Za to ji premiér Sunak z vlády vyhodil, na její místo převelel dosavadního ministra zahraničí Cleverlyho a místo něj povolal expremiéra(!) Davida Camerona," okomentoval nevěřícně události z Londýna na svém facebooku europoslanec ODS Jan Zahradil.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif