Doubrava: Západ představil spravedlnost jako děvku

politika

Malé ohlédnutí: Americko – ruská válka na Ukrajině se neočekávaně rozšířila o psychopatické jednání Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

Doubrava: Západ představil spravedlnost jako děvku
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
10. května 2023 - 06:20

Maria Lvova-Belova, ruská komisařka pro práva dětí, je prý válečný zločinec, stejně jako prezident Vladimir Putin. Takovou blbost nelze vymyslet. Ta se musí stát, říká emeritní senátor Jaroslav Doubrava.

V rozhovoru s publicistou Františkem Ročkem hovoří o psychopatických souvislostech jednání ICC.

Roček: Protiruský zatykač z ICC z roku 2023 je výbornou sondou do mezinárodní situace. Ukazuje v plné nahotě, že mezinárodní organizace, v nichž dominují státy tzv. Západu, jsou darebácké – všemi prostředky omezující ty, kteří nesdílejí jejich postoj.

Doubrava: ICC se stal mafiánskou organizací. Kdo nesouhlasí s aktivitami darebáckých států, třeba v oblasti jednání ICC, tomu hrozí ekonomické útoky jako trest za nesouhlas s postojem ICC. Ostatní státy musí hledat alternativy jak obejít šikanu darebáckých států. Darebácké státy, především USA, a na ně politicky napojené  státy, doufají, že v otázce ICC vnesou do vnitropolitické situaci v neposlušném státě rozkol. To jim pomůže k manipulaci s politiky ve „zlobivém“ státě, kteří nejsou na straně administrativy USA.

Roček: Pikantní je, že za protiruskými aktivitami ICC jsou USA, které byly dosud silně proti ICC, protože tato organizace si dovolila podezírat vojáky USA v Afghánistánu z nezákonné činnosti. A neuznávají jurisdikci ICC.

Doubrava: Ano, to je rozkošný rozpor. Ale ještě zajímavější je, že od chvíle, kdy v roce 2021 nahradil ve funkci Bensoudaovou současný generální prokurátor Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karim Khan, pracoval na uklidnění vztahů s USA a jejich spojenci náchylnými k násilným intervencím. Lze říci, že generální prokurátor jednal na objednávku. Již 28. února 2022 oznámil svůj záměr „co nejrychleji zahájit vyšetřování situace na Ukrajině“. Ruská vojenská operace na Ukrajině byla v té době jen čtyři dny stará. Taková rychlost v práci ICC byla naprosto ojedinělá, tedy netypická, čili na objednávku?

Roček: Hlupáci nejvyšší kategorie se diví proč není Putin obžalován přímo z rozpoutání války proti kyjevskému režimu.

Doubrava: Na to existuje odpověď z roku 2016. Za účast Velké Británie na nezákonné invazi do Iráku v roce 2003 založené na lživých argumentech, chtěli někteří britští poslanci, aby se tehdejší premiér Tony Blair smažil v právním pekle prostřednictvím ICC. Jenže, v oficiálním prohlášení pro deník The Telegraph, uvedl Mezinárodní trestní soud (ICC), že rozhodnutí jít do války zůstává mimo jeho působnost. To znamená, že jednotliví vojáci mohou být stíháni za válečné zločiny, ale ne premiéři, kteří je do válečné žumpy poslali, jako britský Blair.

Roček: Akce proti Putinovi a komisařce pro práva dětí je signálem zhroucení západního typu tzv. evropské civilizace, říkají kritici jednání ICC.

Doubrava: Pohled politické opozice po světě proti zatykači na Putina je zhruba takový: Současný generální prokurátor Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karim Khan získal miliony od států NATO za vytvoření zatykače na Vladimira Putina a zároveň zmrazil vyšetřování amerických a izraelských válečných zločinů. Khan je úzce spjat se západními vládami a získal masivní finanční podporu pro svůj úřad díky zaměření svých úředníků na Ukrajinu. Europoslanec Ivan David (SPD) poznamenal, že „zatykač ICC na Putina postavil další překážku do cesty k vyjednanému ukončení konfliktu na Ukrajině…“ Tolik postřehy Davida. Lze to interpretovat i tak, že je to výhodný prostředek pro znemožnění mírových rozhovorů, třeba těch, které chtějí zprostředkovat Číňané. Administrativa USA chce pokračovat v opotřebovací válce proti Rusku.

Roček: Kham, aby se skamarádil s USA, měl doslova „stranický úkol“, najít něco na Rusko. Např. v září 2022 se Khan zúčastnil jedné z akcí Eurojustu nazvané „Spolupráce při odpovědnosti na Ukrajině“. Majdan spolufinancovaly vlády Ukrajiny, Německa, Dánska a Nizozemska. Prokurátor ICC moderoval panel společně s Amal Clooneyovou (manželkou amerického herce) a novým ukrajinským prokurátorem Dmitrijem Kostrinem. Khan učinil hrdě prohlášení o právní nezávislosti, když byl jedním z hlavních představitelů konference „United for Justice“, což byla událost organizovaná osobně prezidentem a komikem Zelenským. Konala se začátkem března 2023 ve Lvově. To nemá s nestranností nic společného.

Doubrava: Pokud se zmiňujete o tomto sabatu čarodějnic ve Lvově, důležité je, že úvodní zpěv na sabatu zajistily čtyři persony: Zelenskyj, prezident Ukrajiny, Egils Levits, prezident Lotyšska, Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise něco říkala online, Wopke Hoekstra, místopředseda vlády Nizozemského království /ministr zahraničních věcí. Následovalo povídání 6 osob v tematickém bloku „Oznámení o založení skupiny pro dialog o odpovědnosti na Ukrajině“. Jedním z řečníků byl Khan. To nesignalizovalo nezaujatost šéfa ICC (https://rm.coe.int/programme-u4j-lviv-conference-3-5-march-2023/1680aa72e0). Třídenní konferenci (3.-5. 3. 2023) je možné označit za pracovní setkání v kuloárech zaměřené na koordinaci právních útoků na Rusko. Byla to Khanova čtvrtá návštěva Ukrajiny od zahájení bojů v únoru 2022. V propagačních materiálech se konference United For Justice zaměřila na zdánlivě nové a emocionálně silné téma: údajnou deportaci ukrajinských dětí Ruskem a potřebu přivézt je domů.

Roček: V United for Justice se zdálo, že představitelé NATO přišli na téma, které zaručeně vzbudí pobouření sugestibilních západních liberálů. Chudáci dětičky. Jenom NATOidní podivíni zapomněli, že nejvíce postižené byly ruské komunity na Ukrajině, utíkající do Ruska.

Doubrava: Ano. Je to tak. Během celé konference United for Justice účastníci opakovaně vznesli proti Rusku obvinění z masových deportací mládeže. Jde jistě o rozkošnou náhodu, že již 17. března 2023 Karim Khan, hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), oznámil formální zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Obvinil ruského prezidenta z "nezákonné deportace" ukrajinských dětí do "sítě táborů" po celé Ruské federaci.

Roček: Podobný náhled na problém ICC má i Greg Barns, advokát a mluvčí Australské aliance právníků pro národní trestní soudnictví. Jistě nepatří mezi putinovské fanoušky. Napsal 21. března 2023: „Každá Khanova návštěva na Ukrajině byla doprovázena rozsáhlým mediálním pokrytím. A Khan se ukázal jako chytrý sebepropagátor. Fotografie, na kterých se prochází s vojenskými vůdci, setkává se s ukrajinským prezidentem Zelenským a kontroluje místa poškozená válkou, jsou široce dostupné. Ale zatímco Khan byl odhodlán vtáhnout ICC do ukrajinsko-ruského konfliktu, a co víc, dát světu vědět, že "spravedlnosti bude učiněno zadost", pokud jde o boj s Izraelem, přešlapuje na místě, stejně jako ICC obecně.
ICC trvalo 7 let, než schválil vyšetřování údajných válečných zločinů spáchaných v kontextu Palestiny od roku 2014. Naproti tomu trvalo jen několik dní, než bylo umožněno vyšetřování ruských aktivit na Ukrajině…“

Doubrava: Když už jsme u citátů, přidám také jeden: Dokonce i poněkud humanisticky naivní Howard Varney, právník v advokátní komoře v Johannesburgu, který spolupracoval s jihoafrickou komisí pravdy a usmíření, vzdychal: „V Jižní Africe panuje silný pocit, zejména v ANC a levicových politických skupinách, že pokud jde o mezinárodní spravedlnost, existuje dvojí metr, a to nikoli bezdůvodně. Osobně si myslím, že je správné, že proti Putinovi byla vznesena obžaloba. Vezmeme-li však v úvahu roli Západu v zemi, jako je Irák, a roli, kterou tam sehráli prezident Bush a premiér Blair, můžeme si myslet, že i oni měli být vyšetřováni a v případě potřeby obviněni. Nikdy se to nestalo. Je zde tedy jednoznačně dvojí metr.“

Nebo známý lingvista Noam Chomsky zdůraznil pokrytectví amerických vládních představitelů, kteří požadovali odpovědnost za válečné zločiny údajně spáchané ruskými silami vedenými proti Ukrajině. Chomsky o tom hovořil s Jeremy Scahillem z The Intercept. Jejich rozhovor následuje poté, co americký prezident Joe Biden počátkem dubna 2023 zopakoval své odsouzení Putina jako "válečného zločince" a naléhal na soud s válečnými zločinci - což vyvolalo globální škodolibou diskusi o dlouhodobé opozici USA vůči Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). USA neuznávaly ICC a najednou chtějí, aby jednal proti Rusku.

„Jsme darebácký stát, vedoucí darebácký stát v obrovské dimenzi - nikdo se mu ani nepřiblížil… A přesto můžeme volat po soudních procesech s válečnými zločinci jiných, aniž bychom mrkli okem… Spojené státy nechápou, proč se většina světa nepřipojí k sankcím… Které země se připojují k sankcím? Podívejte se. Mapa je výmluvná. Anglicky mluvící země, Evropa a ti, kteří apartheid Jižní Afriky nazývali čestnými bělochy: Japonsko s několika bývalými koloniemi…,“ říkal Chomski.

Roček: V minulých dnech kdejaký komentátorský trouba dumal nad tím jak Jihoafrická republika (JAR) má plnou hlavu starostí s tím jak nezatknout Putina pokud přiletí na summit hlav států BRICS. Nic nevydumali. A co vy?

Doubrava: Pro ICC je skličující vidět, jak se jeden ze smluvních států, který hrál ústřední roli při jeho zrodu, se zapojuje do kritiky ICC. Zastánci ICC se vztekají. Jenže, přehlížejí, že politici v JAR jsou stále více znepokojeni dvojím metrem v přístupu ICC. V srpnu 2023 se má v Jihoafrické republice v Durbanu konat summit hlav států BRICS. Jednou z hlav států BRICS je i Putin. A mnozí členové vládnoucí strany ANC nechtějí zatknout ruského prezidenta na prestižní akci. Považují to za blbost, nevěří v oprávněnost zatykače ICC. Hovoří se o tom, že kdyby Putin přiletěl, vykašlala by se vláda na zatykač ICC, ačkoliv je signatářem tohoto spolku.

Roček: 25. dubna prezident Cyril Ramaphosa na tiskové konferenci oznámil, že Africký národní kongres (ANC), vládnoucí strana Jihoafrické republiky od roku 1994, vyzval zemi, aby se stáhla z Mezinárodního trestního soudu (ICC). O něco později vláda otočila. Už to veřejně neproklamovala. Proč?

Doubrava: Problém totiž je, že i kdyby JAR poslala ICC k čertu, nynější stažení své účasti na ICC by nezměnilo dilema Putinovy návštěvy, protože stažení ICC vstoupí v platnost až s ročním zpožděním.

Jihoafrický právník Howard Varney uvedl: „V současné době je velkým problémem zákonná povinnost Jihoafrické republiky provést zatčení. Mnoho členů ANC nyní považuje přistoupení k Římskému statutu za zásah do své schopnosti vést mezinárodní diplomacii, což je v rozporu s rozhodnutím strany, že Jižní Afrika hrála ústřední roli při přípravě Římského statutu a zřízení Mezinárodního trestního soudu…“ Tolik jihoafrický právník. Zatykač na Putina byl poslední kapkou, aby se prokázalo zpolitizování něčeho, co mělo být nezávislé.



Roček: Někteří naivní právníci říkají: Pokud by Putin přiletěl a soudy rozhodnou, že stát je povinen ho zatknout,  a vláda se rozhodne soud ignorovat, bude to pro ústavní pořádek JAR zásadní problém. Není to směšné? Kdo by bral ohled na nějaké povídání soudců, když jde o politiku?

Doubrava: Je to logické. Soud může říkat co chce, ale mocenské postavení má vláda. V politických otázkách neexistují žádná pravidla. Když to je potřeba soudy a soudci jsou jenom sluhové moci.

Roček: Soud ICC se stal účelovou politickou děvkou. Je to signál toho, že s tzv. Západem jako solidním partnerem již nelze počítat. Takový pocit na Západě není ojedinělý, ale v české mediální sféře se o tom mlčí. Co k tomu dodat?

Doubrava: Lze ještě dodat, že v době bojů jakékoliv mediální zprávy nemají velkou vypovídací hodnotu. Typický je příklad kauzy ukrajinské mediální čarodějnice - ombudsmanky Ljudmyly Denisovové. Je typickým příkladem ženské zneužívající válečného konfliktu pro lživá obvinění.

Roček: Ale vždy v lidské společnosti bude skupina naivistů – informačních primitivů, kteří hysterické předpoklady, „tušení“ a nekritické přijímání zpráv zaměřených jedním konkrétním směrem, berou jako bernou minci. Např. 15. 11. 2022 v dezinformačním deniku Referendum vyšlo povídání osoby Anny Neistatové. Je to ruskoamerická právnička, pracující pro naivistickou – propagační nadaci manželů Clooneyových. Bere peníze za to, že se věnuje vyšetřování mezinárodních zločinů. V českém rozhovoru uvedla: „Velkou otázkou zůstávají případy sexuálního násilí. Jedním z hlavních problémů je široká dostupnost informací a zároveň nedostatek ochoty je ověřovat. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová od prvních dnů vydávala šílená — doslova šílená — prohlášení o rozsahu sexuálního násilí. Tyto případy jsme zdokumentovali a rozhodně nepopírám, že se to děje, a to dokonce ve větším měřítku, než o jakém víme...“

Nebo o rok později se vyskytl 29. 3. 2023 na dezinformačním webu eurozpravy.cz článeček, z něhož cituji: „Ukrajinská ombudsmanka Ljudmylou Denisovovou později obvinila ruské vojáky z páchání zvěrstev, včetně znásilňování, i na nezletilých. Jako příklad uvedla znásilnění čtrnáctileté dívky pěticí vojáků nebo znásilnění jedenáctiletého chlapce před zraky jeho matky, kterou Rusové přivázali ke stolu, aby vše viděla…“

Tyto žvásty se objevují i rok poté, co ombudsmanka Denisovová byla ze své funkce vlastními lidmi vykopnuta jako lhářka, protože neuměla odborně lhát tak, aby to znělo jako pravda.

Doubrava: Ano, je to známý případ. Přitom případ Denisovové je jenom špičkou dezinformačního ledovce. Dne 31. 5. 2022 se v médiích objevily informace, že ukrajinský parlament toho dne odvolal z funkce ombudsmanku Ljudmylu Denisovovou. Byla ve funkci od roku 2018. Jednání se konalo s vyloučením novinářů, informoval ruskojazyčný servis BBC. Ukrajinské vedení obviňovalo Denisovovou, že svou funkci nezvládá. Prý se málo angažovala ve výměně válečných zajatců mezi bojujícími stranami nebo v organizaci humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z oblastí bojů. BBC uvádí, že ukrajinští novináři dříve kritizovali Denisovovou za to, jakým způsobem mluvila o sexuálních deliktech, kterých se ruští vojáci dopustili během nynější invaze na Ukrajinu. Ombudsmanka často podrobně popisovala znásilnění dětí. Její tvrzení přitom podle novinářů nebyla vždy podložena fakty. Kupodivu o měsíc později (28. 6. 2022, novinky.cz) se i v českém tisku objevila objektivní informace:

„…Šéfredaktorka internetového deníku Ukrajinska pravda Sevhil Musajevová-Borovyková se v úterním editorialu vrátila k případu odvolané ombudsmanky pro lidská práva Ljudmily Denisovové. Novinářka potvrdila, že veřejná ochránkyně lidských práv o zvěrstvech páchaných ruskými vojáky lhala. Popsala navíc, jak se to provalilo a proč se Ukrajinska pravda rozhodla věc zveřejnit.

Redakce Ukrajinské pravdy podle šéfredaktorky Musajevovové-Borovykové zaznamenala, že si Denisovová vymýšlí ještě před ruskou invazí, když našla nesrovnalosti v případu zajatých rybářů v Azovském moři. Zřejmě proto jí cosi nesedělo ani na příbězích o zločinech ruských vojáků. Ty začala Denisovová šířit v dubnu poté, co svět šokovaly zprávy o masakrech civilistů v Buči, Irpini nebo Borodjance.

„Ty příběhy šokovaly, byly hojně sdílené na sociálních sítích, něco mi na nich ale nesedělo,“ vzpomíná Musajevovová - Borovyková s tím, že možná byla opatrnější kvůli zkušenosti s příběhem o zajatých rybářích.
Redakce Ukrajinské pravdy začala tvrzení šířená tehdejší veřejnou zmocněnkyní pro lidská práva ověřovat. A zjistila, že ověřit nejdou. O barvitě líčených – často sexuálně motivovaných – zvěrstvech na ženách a dětech nic nevěděli ani ukrajinští prokurátoři, kteří zločiny ruských vojáků vyšetřovali v terénu.

„Nevíme, odkud tyto informace pocházejí. Ptají se nás mnozí zahraniční novináři. Pátrají po faktech, ale my je nemůžeme potvrdit. Denisovová říkala, že je měla z horké linky pro oběti. Ale nedostali jsme od ní žádné písemné záznamy,“ stěžovali si prý ukrajinští žalobci.

Vedle toho se prý hromadily dotazy zahraničních novinářů, kteří se příběhy ombudsmanky marně snažili ověřit po vlastní ose. Stěžovali si i další lidé, protože některé výpovědi Denisovové pro sdělovací prostředky byly tak podrobné, že mohly pomoci identifikovat nebo dále traumatizovat i samotné oběti (pokud šlo o zločiny, které se skutečně staly – pozn. red.).

Redakce Ukrajinské pravdy se podle tvrzení její šéfredaktorky už tehdy chytala za hlavu, věc ale nezveřejnila.
Redakce na Ukrajině namísto toho napsaly Denisovové dopis, v němž po ní a jejím úřadu požadovaly, aby při líčení zvěrstev zacházela opatrněji s fakty. Ukrajinský parlament navíc Denisovou na konci května odvolal.

Oficiálně proto, že se příliš soustředila na barvité líčení sexuálních zvěrstev páchaných ruskými vojáky na Ukrajině, která ale nebyla podložená důkazy a byla navíc podávána velmi necitlivě vůči obětem.

Tím mohla kauza lživých líčení skončit, poznamenává šéfredaktorka Ukrajinské pravdy. Avšak nestalo se. Denisovová naopak tvrdila, že se stala obětí honu na čarodějnice, chtěla se očištění svého jména domáhat u soudu. Dostalo se jí zastání u ukrajinské opozice i některých lidskoprávních organizací. List Ukrajinska pravda proto zveřejnil sérii článků, v nichž na nepodložená tvrzení ukrajinské ombudsmanky upozornil…“
Takových objektivních článků je ale velmi málo a stále méně.

Roček: Jaké je poučení z tohoto krizového vývoje?

Doubrava: Že lidská blbost a mocenská škodolibost je nekonečná. Vládnoucí šlechta a jejich sloužící novináři a televizní šmoulové se chovají stejně jako sluhové ve středověku nebo starověku. Primitivní koncept vládnutí hloupých lidí na planetě Zemi se nemění. Úplně dnes ti géniové cíleně ignorují alias zapomínají, že to, z čeho je obviňována ruská strana, z toho ruská strana obviňuje i kyjevské vojáky. A ne bezdůvodně.

Roček: Byl jste v Luhansku a viděl jste na vlastní oči, co způsobily obyvatelstvu dělostřelecké útoku hrdinných kyjevských demokratů. Řekněte k tomu pár vět.  

Doubrava: Udělám něco lepšího. Magorovité bytosti mohou říci, že mám pohled zaujatého protikyjevského podivína. Mám něco lepšího. Odcituji z toho, co řekl mediálně známý a uznávaný člověk. John Pilger dvakrát získal nejvyšší britské ocenění za žurnalistiku a stal se mezinárodním reportérem roku a zpravodajem roku. Natočil 61 dokumentárních filmů a získal ceny Emmy, cenu BAFTA, cenu Královské televizní společnosti a cenu míru v australském Sydney. Tento člověk nenadchne Lipavského blbečky oplakávající krvácející Ukrajinu.

Cituji: „V roce 2014 hráli neonacisté klíčovou roli v americkém puči proti zvolenému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který byl obviněn z "promoskevského přístupu".  Pučistický režim zahrnoval prominentní "extrémní nacionalisty" – nacisty...

Nejprve o tom dlouze informovala BBC a evropská a americká média. V roce 2019 časopis Time představil "milice bílé nadřazenosti" aktivní na Ukrajině. NBC News oznámily: „Ukrajinský nacistický problém je skutečný." …V čele s Azovským plukem, jehož insignie "Wolfsangel" se nechvalně proslavily německými SS, ukrajinská armáda napadla východní, rusky mluvící oblast Donbasu. Podle OSN bylo na východě zabito 14 000 lidí… Tato verze událostí nebyla na Západě hlášena… Novináři, kteří cestovali na Donbas, byli umlčeni nebo dokonce pronásledováni ve své vlastní zemi. Německý novinář Patrik Baab přišel o práci a mladé německé reportérce na volné noze Alině Lippovině byl zabaven bankovní účet.“ Konec citátu.

Roček: Ale v rozhovoru se sluší nakonec pronést nějaké vznosné kecy. Co řeknete?

Doubrava: Vznosného nelze říci v tomto marasmu nic. Ale je vhodné upozornit, že v rozhovoru oba citujeme ještě další osoby, aby podpořily naši argumentaci. Jedná se o rozsáhlé citace, které mají ukázat, že oficiální české ignorování politické reality, nulové žvásty českých mainstreamových mediálních hlupáků, to je jenom primitivní propaganda pro mafiánské NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif