Eurofederalisté zneužívají válku k prosazení své vlastní agendy

politika

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) napsal pár slov ke svému vystoupení na konferenci ve Varšavě na téma "EU coby superstát nebo komunita suverénních států". Zmínil i zenužívání války na Ukrajině špičkami EU ke svým vlastním cílům.

Eurofederalisté zneužívají válku k prosazení své vlastní agendy
Jan Zahradil (ODS)
12. února 2024 - 06:30

„Soustředil jsem se na to, jak “eurofederalisté” zneužívají i současnou válku na Ukrajině k prosazení své vlastní politické agendy.

1) Jednak protlačují zrušení národního veta při rozhodování v Radě EU a naopak zavedení většinového hlasování do dalších několika desítek oblastí. Argumentují tím, že národní veto brání dosažení evropské jednoty třeba proti Putinovi, mávají Orbánem.

Orbán se nám sice může nelíbit, ale obětovat kvůli jedné situaci jeden ze základních principů EU - tedy rovnost hlasů - je nebezpečné a hlavně nevratné. Tlak, jemuž je vystaven Orbán kvůli Ukrajině, může být totiž uplatněn vůči kterékoliv jiné zemi v jiném citlivém tématu (zemědělství, jaderná energie) a bez národního veta je pak taková země bezmocná.



2) V rámci boje proti ruským dezinformacím se “eurofederalisté” také snaží delegitimizovat a dehonestovat všechny vůči EU kritické hlasy coby “protievropské” a “protizápadní” či dokonce “proruské” narativy a vytěsnit je tak z demokratického diskursu. Nadnárodní byrokracie, média hlavního proudu a “proevropské” neziskovky postupují ruku v ruce s cílem ovládnout kontrolovat a regulovat otevřený informační prostor a zajistit v něm prosazení vlastních propagandistických “narativů”.

Psali jsme:

Obě tyto tendence jsou ohrožením naší demokracie a je třeba se jim postavit," uzavřel svůj komentář na facebooku europoslanec Jan Zahradil (ODS).

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif