Fiala dopadne hůř než Nečas, říká odborový předák Středula

politika

Odborový předák Josef Středula se opět obul do vlády a prohlásil, že pokud kabinet Petra Fialy (ODS) rychle nezmění svůj stávající přístup a komunikaci s lidmi, dopadne jako nejhůře hodnocená vláda v dějinách.

Fiala dopadne hůř než Nečas, říká odborový předák Středula
Josef Středula, odborový předák
10. prosince 2023 - 06:30

„Všechno začíná směřovat k tomu, že z pohledu popularity chtějí předstihnout i tu nejhorší vládu, která tu po revoluci byla, a to byla vláda Petra Nečase,“ prohlásil v rozhovoru pro MF Dnes předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula s tím, že po protestu, který odboráři uspořádali 27. listopadu, nevylučuje, že jich příští rok může být mnohem víc.

„Pokud vláda nezmění způsob jednání, tak nás skutečně čeká více sociálních nepokojů. Vezměte si, v jaké situaci lidé jsou, jak jim poklesla kupní síla. To vše směřuje do těchto typů protestů,“ uedl dále Středula.

Zda k nim nakonec dojde, ukáže už polovina ledna, kdy budou odbory jednat s vládou o penzích.

„A tam už se může stát, že se něco zablokuje,“ míní odborový boss.



Během rozhovoru byl Středula tázán, zda-li tedy další protesty budou a jak je spokojen s dialogem s vládními představiteli?

Během stávky odborů totiž Středula avizoval, že pokud se s nimi vláda nezačne bavit, tak mohou přijít další protesty. Koaliční ministři se s odbory sice v pondělí sešli na tripartitě, ale na navýšení minimální mzdy se neshodli.

Psali jsme:

„Nejsem spokojen. Já si dialog představuji tak, že si sedneme za jeden stůl a najdeme společně nějaký kompromis nebo dohodu, která něco posune. Dosud to ale funguje tak, že si jen vyměníme svá stanoviska. Jako příklad uvedu konsolidační balíček. My jsme si dali tu práci, že jsme se zaměstnavateli udělali historickou dohodu na devíti bodech, která vůbec nebyla jednoduchá, ale bylo to vyvážené. No a vláda místo toho, aby byla ráda, že se sociální partneři domluvili a snažila se to prosadit, tak se nestalo nic," zhodnotil stávající napětí mezi odbory a vládou v rozhovoru pro MF Dnes Středula.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif