Fiala se zemědělcům vysmál. Prý krásná přehlídka nových strojů

politika

V Praze se včera konala další demonstrace nespokojených zemědělců a premiér Fiala si "vysloužil" pěknou kupu hnoje před Strakovkou. Zemědělcům pak vzkázal, že to byla hezká přehlídka nových strojů a pohrozil, že jim seškrtá peníze na příští rok.

Fiala se zemědělcům vysmál. Prý krásná přehlídka nových strojů
Petr Fiala, premiér ČR
8. března 2024 - 06:30

V Praze se včera konala další demonstrace nespokojených zemědělců. Od včasných ranních hodin do asi 14:00 blokovali zemědělskými stroji dopravu před úřadem vlády v centru města. Během dopoledne komplikovaly dopravu protestní jízdy traktorů a další techniky. Zemědělci požadovali od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Premiér Petr Fiala (ODS) na protest zareagoval s tím, že vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude a jejich protest označil za vydírání.

„Nemíním, a říkám to znovu za sebe i za vládu, ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, omezování života lidí, jak to dnes vidíme v Praze," vzkázal demonstrujícím zemědělcům premiér Fiala z Hradce Králové, kde slavnostně kde zahajoval výstavbu nového kampusu Univerzity Karlovy.



Fiala také označil včerejší protestní jízdu traktorů Prahou za "přehlídku krásných nových strojů, které svědčí o tom, že situace v zemědělství není tak tragická".

Zemědělci s traktory dorazili do Prahy včera ráno a jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli dát najevo, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Podle odhadu Agrární komory se protestu účastnilo přes 700 traktorů a další techniky a kolem 3500 lidí. Policisté museli také zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal na vozovku a tramvajové koleje hnůj.



Premiér v reakci na hnůj před Strakovou akademií následně zemědělcům pohrozil, že jim odebere slíbené peníze z rozpočtu na příští rok.

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl vše krátce okomentoval na svém facebooku, a pár slov věnoval také ministrovi vnitra Vítovi Rakušanovi (STAN).

„Rakušanova policie se dnes opravdu vyznamenala. Nejdřív dle informací a fotek na FB zmlátila člověka do bezvědomí a nyní ostražitě hlídá hnůj.

Psali jsme:

Je skvělé, že hnůj před úřadem vlády už je za mřižemi. Teď ještě zbývá dostat za mřiže i ten hnůj na úřadu vlády. A budeme to mít komplet. Věřím, že to za 16 dní společně dotáhneme do konce," napsal Rajchl a zmínil datum 23.3.2024, kdy se na Václavském náměstí koná další demonstrace proti vládě Petra Fialy.

(dan, prvnizpravy.cz, screen: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif