Fialův kabinet se projevil jako spolek ubožáků, hřímá Hašek

politika

Premiér Petr Fiala (ODS) utnul tradiční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, protože to český kabinet nepovažuje za vhodné.

Fialův kabinet se projevil jako spolek ubožáků, hřímá Hašek
Michal Hašek (PRO)
7. března 2024 - 07:22

Česko a Slovensko se v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Podle Fialova vyjádření z minulého týdne se země liší i v názorech na příčiny ruské agrese.

„Jsme přesvědčeni, že dnes v této chvíli není potřeba uskutečnit společné zasedání obou vlád. Informovali jsme slovenskou stranu o tomto našem rozhodnutí a o úmyslu setkání odložit," uvedl Fiala. Spolupráce mezi zeměmi podle něj musí být zaměřena na konkrétní projekty.

Fiala se se slovenským premiérem Robertem Ficem původně loni v listopadu domluvil na pokračování tradice společných jednání vlád, mělo se uskutečnit v Česku na jaře letošního roku. Dosud poslední mezivládní konzultace se uskutečnily loni v dubnu v Trenčíně, slovenský kabinet tehdy vedl Eduard Heger.



Jedním z prvních, kdo rozhodnutí české vlády okomentoval, byl advokát a bývalý dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek ze strany PRO.

„Rozhodnutí Fialovy vlády o zrušení společného jednání české a slovenské vlády považuji za skandální a jako občan České republiky s ním nesouhlasím! Má jít o “trest” za to, že Slovensko má po nástupu nové vlády jiný pohled zejména na zahraničněpolitická témata - na válku na Ukrajině či na politiku Bruselu. Fialův kabinet se projevil jako spolek ubožáků, nerespektující hluboké lidské, kulturní, hospodářské, ale i politické vazby České a Slovenské republiky. Pětikoalice potrestala jenom sama sebe, dělá z naší země jen hlásnou troubu některých západních velmocí a Bruselu. 

Psali jsme:

Věřím, že většina našich občanů nic takového nechce, nepodporuje a že už brzy budou vztahy obou našich národů i států opět srdečné, jak se mezi bratry sluší a patří, jen co se nynější panská Pětikoalice odporoučí ze Strakovky na smetiště politických dějin. Těším se na hrdé, sebevědomé, suverénní partnerství České a Slovenské republiky," napsal závěrem svého vyjádření k věci na svém facebooku advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif