Fiala v igelitu aneb když se v Česku stávkuje

politika

Nejen v Praze, ale napříč celou Českou republikou probíhaly včera masivní stávky namířené proti vládě Petra Fialy. Ten si z toho ale nic nedělal a místo toho vyrazil na návštěvu zemědělského družstva. kde šéfuje bratr ministra Mariana Jurečky.

Fiala v igelitu aneb když se v Česku stávkuje
Premiér Petr Fiala v den stávky
28. listopadu 2023 - 06:05

Místopředseda Rady České televize Pavel Matocha na Facebooku upozorňuje, že v den velké stávky a masivních protestů v Praze premiér Petr Fiala raději odjel do zemědělského družstva na Moravě, jehož šéfem je bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky Lukáš Jurečka.

Nejen v Praze, ale napříč celou Českou republikou probíhaly včera masivní stávky namířené proti vládě Petra Fialy. Ten si z toho ale nic nedělal a místo toho vyrazil na návštěvu zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, jemuž šéfuje již od roku 2010 šéfuje bratr ministra a předsedy lidovců Lukáš Jurečka.

„Tento program byl naplánován dlouhodobě dopředu. Nevím, proč bych měl přehodnocovat program, když jsem mezi lidmi. Já jsem tady mezi lidmi na Vysočině,“ prohlásil Fiala na adresu demonstrujících a dodal, že už jim vše podstatné řekl ráno na tiskové konferenci.

Místioředseda rady ČT Paval Matocha se také posměšně vyjádřil k tomu jak premiér vypadal, když si to do areálu kravína namířil s igelitovými návleky.



„Fiala v igelitu v kravíně… Na téhle fotce je všechno – Prahou dnes hřmí protestní demonstrace proti Fialově vládě a premiér si odjede prohlédnout kravín, který řídí brácha vicepremiéra Jurečky, jehož před pár dny Fiala ‚statečně a hodnotově‘ podržel před hladovějícími chartisty. A aby si neumazal polobotky, tak si vylepší outfit igelitovými návleky,“ okomentoval Matocha premiérovy "hodnoty" a ještě lidem připomněl to, že to byl právě premiér Fiala který minulý týden podržel ministra Jurečku, za jehož odvolání drželi hladovku chartisté Jiří Gruntorád a John Bok.

Družstvo Pooslaví Nová ves také není úplně "obyčejným" družstvem, neboť je štědrým příjemcem státních dotací, a to zejména z doby, kdy post ministra zemědělství zastával jeho bratr Marian Jurečka.

Lukáš Jurečka na tom však nic zlého nevidí. Ani na tom, že zá éry, kdy jeho bratr šéfoval ministerstvu zemědělství, se dotace pro jeho družstvo výrazně navýšili. Vše vysvětlil následně.

„Jedním z největších záměrů byl projekt výstavby bioplynové stanice ve výši cca 95 mil. Kč. Tento projekt se začal připravovat již v roce 2010. V červnu roku 2011 bylo požádáno o dotaci a výstavba stanice proběhla v roce 2012. Následně běžel zkušební provoz a teprve poté bylo možné požádat o proplacení dotace. Proto vidíte v roce 2014 navýšenou částku dotací,“ citují vysvětlení Lukáše Jurečky server parlamentilisty.cz.

Psali jsme:

Lukáš Jurečka se také pokoušel vyvrátit souvislost s působením jeho bratra Mariana Jurečky na resortu zemědělství od roku 2014 do roku 2017.  

„Pokud se kohokoliv, kdo rozumí investičním dotacím, zeptáte, tak není možné zrealizovat takový projekt a čerpat dotace na takto velkou investici v roce, kdy se projekt začne připravovat. Tento projekt, od přípravy po proplacení dotace, trval téměř čtyři roky. Takže zde nevidím souvislost mezi projektem, který začal v roce 2010 a byl vyplacen družstvu POOSLAVÍ v roce 2014 a obdobím vlády, v níž působil Marian Jurečka,“ vysvětloval Lukáš Jurečka.  

Ať už se Lukáš Jurekčka snažil vysvětlit, že vše okolo dotací družstvu je křišťálově čisté, jedna věc zůstává naprosto jasná. A tou je, že se premiér této země naprosto zbaběle schoval před svým lidem, a aby si alespoň zachoval čistý oblek, když ne svědomí, tak si na procházku hnojem oblékl elegantní igelit.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: facebook)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif