Fialova vláda nemá právo nic tajit, rozčílil se Okamura

politika

Předseda SPD Tomio Okamura považuje za zcela skandální, že premiér Petr Fiala (ODS) odmítl sdělit přesnou výši podílu ČR na celkových nákladech týkajících se nákupu dělostřeleckých granátů pro ukrajinskou armádu.

Fialova vláda nemá právo nic tajit, rozčílil se Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
4. dubna 2024 - 07:03

„Fialova vláda tají, kolik peněz pošle na nový nákup dělostřeleckých granátů pro ukrajinskou armádu. Nesouhlasíme s posíláním zbraní za peníze českých občanů na Ukrajinu.

Vláda Petra Fialy na svém posledním jednání schválila mimo jiné uvolnění dalších peněz z českého státního rozpočtu na nákup minimálně 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro ukrajinskou armádu. Jedná se o iniciativu české vlády, která oslovuje představitele dalších států i mimo EU, aby se tyto země spolupodílely na financování tohoto záměru.

Zcela skandální je v této souvislosti zejména skutečnost, že premiér Fiala odmítl sdělit přesnou výši podílu ČR na celkových nákladech, ačkoli jde o peníze českých daňových poplatníků. Některé státy naopak výši svých příspěvků zveřejnily.



Například Nizozemí uvedlo, že přispěje 250 milióny eur, Belgie 200 milióny eur, Německo a Portugalsko každý 100 milióny eur atd., přičemž se celkem doposud k této iniciativě přihlásilo 20 států. Jelikož je vláda Petra Fialy iniciátorem této akce, je jasné, že s ohledem na výši příspěvků států velikosti České republiky, vláda Petra Fialy schválila na tuto akci vyčlenit minimálně částku ve výši 100 miliónů eur (2,5 miliardy korun), ale s největší pravděpodobností spíše násobně více!" uvedl ve svém komentáři předseda SPD Tomio Okamura s tím, že poslanci SPD budou chtít znát celkovou výši této částky.

Psali jsme:

„Opět se ale potvrzuje fakt, že prioritou Fialovy vlády nejsou zájmy českých občanů a sociální a ekonomická situace ČR, ale podpora dalšího válčení na Ukrajině. V bezpečnostním ale i ekonomickém zájmu ČR je naopak právě ukončení tohoto konfliktu co nejdříve a následná mírová jednání, a nikoliv zásobování ukrajinské armády další výzbrojí a municí, anebo dokonce přímá účast našich vojáků. To je názor hnutí SPD!" uzavřel svůj komentář Tomio Okamura.

(dan, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif