Prokuratura jde po šéfce Evropské komise. A Rajchl udeřil

politika

O předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou se zajímá evropská prokuratura. Podezřívá ji, že mohla jednat protizákonně při dojednávání nákupu vakcín za miliardy proti covidu 19 v roce 2021. A Rajchl (PRO) se ozval.

Prokuratura jde po šéfce Evropské komise. A Rajchl udeřil
Jindřich Rajchl (PRO)
3. dubna 2024 - 06:05

Jádrem problému je především SMS komunikace mezi von der Leyenovou a šéfem Pfizeru Albertem Bourlou. Na jejich kontakty upozornil deník The New York Times. Co bylo přesným obsahem zpráv, zatím není známo. Prokuratura kvůli tomu šéfku Komise podezřívá ze zneužití pravomoci, ničení důkazů, korupce a střetu zájmů. Obvinění ale v případu zatím nepadlo. I tak to ale podle Politica může představovat překážku ve snaze von der Leyenové dostat se po Evropských volbách, které proběhnou letos v červnu, znovu do čela Komise.

Dění okolo šéfky Evropské komise okomentoval advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který byl mj. přizván slovenským vládním zmocněncem Petrem Kotlárem (SNS) ke spolupráci při prošetřování řízení pandemie koronaviru u našich východních sousedů. Zmocněnce jmenoval přímo slovenský premiér Robert Fico, potvrdila CNN Prima News.



„Už od zveřejnění skutečnosti, že si Ursula von der Leyen dopisovala smskami s šéfem Pfizeru Albertem Bourlou, jsem říkal, že se předsedkyně Evropské komise s vysokou pravděpodobností dopustila korupčního jednání při nákupu mRNA vakcín od tohoto farmaceutického giganta.

Pro připomenutí - na 460 milionů obyvatel EU nakoupila 4.6 miliardy dávek (10 dávek na jednu osobu včetně kojenců) za více než 70 miliard eur.

Dnes bylo oznámeno, že tuto kauzu převzal evropský žalobce. Samozřejmě ještě není důvod jásat, neboť jsem si jist, že v Bruselu bude vyvinut obrovský tlak na to, aby tato kauza byla zametena po koberec.

Proto také na všech našich setkáních jasně deklaruji, že pokud strana PRO uspěje v červnu ve volbách do EP, tak uděláme vše, co je v našich silách, abychom tento případ dotáhli do konce a dostali Ursulu do tepláků.

Když jsme na toto téma vedli rozhovor u Xavera, tak se mě ptal, jak to mohu tvrdit tak kategoricky. Odpověděl jsem mu, že to je krystalicky průzračný tunel a že prostě není možné akceptovat, aby si ti tam nahoře mysleli, že jsou nepostižitelní.

Psali jsme:

Politici prostě musí nést odpovědnost za své skutky stejně jako běžní občané. A strůjci covidové lži, kteří vydělali na lidském neštěstí miliardy, o to víc.

Jinak si brzy v budoucnu budeme nuceni projít tím farmaceutickým terorem znovu. A to prostě za žádnou cenu nechci dopustit. Proto půjdeme po strůjcích tohoto monstrózního podvodu se vší vehemencí.

A budeme moc rádi, když nám dáte příležitost dotáhnout toto naše tažení, které začalo už před třemi lety až do konce. Máte moje slovo, že neuhneme ani o centimetr," okomentoval skandál šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové předseda strany PRO Jindřich Rajchl.



Ke kauze, které se nyní v médiích začalo přezdívat "Pfizergate", se také na sociální síti Facebook vyjádřila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Že by se opět pravda přiblížila? Nějak tak tuším, že může být drsná. Jak počtem miliard, které v tom hrály roli, tak za co byly vyměněny. Začalo (konečně!) vyšetřování toho, na co upozorňujeme od počátku. A za co jsme byli vláčeni v titulcích, jak nemáme pravdu. Pokud to nezametou pod koberec, což snad už ani nejde, budeme se ještě divit, o co šlo. Zdraví lidí to ale rozhodně nebylo. Naopak. Lidé byli (ne)dobrovolnými “odběrateli” zboží, o jehož kvalitě a aplikační jistotě a informovanosti lékařů patrně ještě bude řeč," okomentovala kauzu na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

(dan, prvnipravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif