Fico s Orbánem šli za Zemanem, Tusk zase zamířil za Pavlem

politika

Exprezident Miloš Zeman zhruba po setkání s Ficem a Orbánem řekl, že schůzka byla velmi přátelská. Podle Zemana byla obohacující v tom, že se jednalo o politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují názory ostatních.

Fico s Orbánem šli za Zemanem, Tusk zase zamířil za Pavlem
M. Zeman, V. Orbán a R. Fico
28. února 2024 - 06:30

Bývalý prezident České republiky Miloš Zeman se včera setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem a s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem, kteří do českého hlavního města přijeli na setkání premiérů visegrádské čtyřky.

Exprezident Zeman uvedl, že setkání se neslo ve velmi přátelském duchu. A zatímco Fico s Orbánem trávili čas se Zemanem, polského předsedu vlády Donald Tusk přijal na Hradě prezident Petr Pavel.

Zeman zhruba po třičtvrtěhodinovém setkání novinářům řekl, že schůzka s premiéry byla velmi přátelská. Podle Zemana byla obohacující v tom, že se jednalo o politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují názory ostatních. Tématem setkání byla podle Zemana pomoc Ukrajině.



„Lišíme se v názoru na formu této pomoci. Avšak shodujeme se, že tato pomoc, ať už humanitární, nebo vojenská, by měla vyústit v mírové řešení," prohlásil exprezident Miloš Zeman s tím, že případné vyslání vojáků NATO na Ukrajinu by považoval "za nepříliš originální začátek třetí světové války".

Premiéři V4 po dnešním setkání v Praze konstatovali, že se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Liší se ale v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS).

Psali jsme:

Podle všech čtyř premiérů má skupina středoevropských zemí, která vznikla po pádu komunismu, smysl i přes rozdílné názory.

K setkání premiérů se na sociální síti facebook vyjádřila krátce také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Na vaše mnohé zprávy a dotazy krátce, ale věřím výstižně: Viktor Orbán a Robert Fico přetrpěli jednání de iure s proevropsky poslušnými Petrem Fialou a Donaldem Tuskem, ustáli “nerozpad” V4 pro lepší časy, a pak se s úlevou vypravili za zkušenými a sebevědomými českými politiky, se kterými mohli probrat situaci vážně, tedy de facto," napsala ke schůzce slovenského premiére Roberta Fica a maďarského premiéra Viktora Orbána s exprezidentem Milošem Zemanem na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

(hýbl, prvnizpravy.cz, screen: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif