Foldyna jako ministr vnitra? SPD se chystá na zteč

politika

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna nejspíše trochu "vyděsil" současnou vládní pětikoalici, když do éteru vypustil zprávu, že by se mu líbilo spravovat ministerstvo vnitra. Po příštích sněmovních volbách chce být součástí vlády.

Foldyna jako ministr vnitra? SPD se chystá na zteč
Jaroslav Foldyna (SPD)
23. prosince 2023 - 06:30

„Kdyby mi nabídli ministerstvo podle vlastního výběru, chtěl bych vnitro," prohlásil Foldyna, který přirovnává současnou českou politickou scénu i veřejnou debatu k 50. letům minulého století. Také se obává „nových Urválků“, za něhož považuje třeba kněze Tomáše Halíka kvůli jeho emotivnímu projevu na pohřbu Karla Schwarzenberga. 

„Aby mně někdo na pohřbu dělal takovou agitku jak z 50. let, že se nestydí,“ řekl Jaroslav Foldyna v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise.

SPD pod vedením Tomia Okamury nedávno ohlásila útok na převzetí moci. V opozici prý už byla dostatečně dlouho, po příštích sněmovních volbách chce být součástí vlády. A v úvahu připadá hlavně případná koalice s hnutím ANO, což naráží na určitou nevraživost mezi Okamurou a Andrejem Babišem.

„Můj předseda Okamura říká, že chceme být ve vládě, a v politice je možné všechno,“ říká v podcastu Jaroslav Foldyna.



V SPD zakotvil po třech desetiletích strávených v ČSSD, v níž se významnější exekutivní funkce ovšem nedočkal. Na severu Čech, odkud pochází, se stal dvakrát pouze náměstkem hejtmana. Teď ale cítí šanci.

„Já obdivoval ministra vnitra Salviniho, a kdybych byl něčím, tak bych byl Salvinim v české politice,“ řekl Foldyna.

V podcastu Chuť moci ho nedávno jmenovitě pochválil předseda ANO Andrej Babiš, který se s Okamurou moc nemusí. Nabízí se tedy otázka, nakolik je uvnitř SPD možné očekávat případnou revoltu. To ale Foldyna odmítá.

„Jsem fakt řadový poslanec, řadový člen. Nejsem nic a neuvažuji o tom, že bych byl předsedou,“ objasnil Foldyna.

Psali jsme:

Uvnitř SPD je prý kritika Tomia Okamury přípustná, nikam by ale nevedla. 

„Můžu ho kritizovat. Já si nemyslím, že politika je o tom, že se vzájemně kritizují lidi prostřednictvím médií. To vede jenom k tomu, že veřejnosti ukážete, že ta parta je rozbitá.“

V podcastu Foldyna také připomněl, že se jako jediný zástupce SPD na jaře zúčastnil protivládních demonstrací pořádaných "konkurenční“ stranou PRO Jindřicha Rajchla. 

„Já nejdu někam natruc Tomiu Okamurovi. Já mu řeknu: Tomio, je tady taková možnost a myslím, že tam jsou naši voliči taky a máme společný cíl. Já tady nebojuji s Rajchlem, já nebojuji s Babišem. Já tady přeci bojuji s lidma, kteří ničí mojí zemi, a ti sedí ve vládě,“ vysvětlil Jaroslav Foldyna.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif