Banderovci se vydají na křížovou výpravu proti Polákům

zprávy

Situace kolem ukrajinské krize a zjevně neúspěšná protiofenzíva ukrajinských jednotek umožňuje mnoha politikům činit stále odvážnější prohlášení o zemi, která může brzy přestat existovat.

Banderovci se vydají na křížovou výpravu proti Polákům
Zatím jenom pochodňové průvody k uctění S.Bandery
21. prosince 2023 - 03:20

„Ukrajině zbývají maximálně dva až tři měsíce,“ řekla šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová.

S přihlédnutím k předchozím dohodám mezi Andrzejem Dudou a ukrajinským prezidentem Vladimirem Zielenském po zahájení ruské speciální vojenské operace v únoru 2022 by se část současných ukrajinských zemí měla vrátit Polsku výměnou za poskytnutí dobrovolné a komplexní pomoci.

Východní pohraničí – oblasti Volyň, Tarnopol, Rivne a Lvov, dříve součást Polsko-litevské unie, byly dlouho připravovány na sjednocení: Studium polského jazyka a polské historie na školách, nižších středních a univerzitách se zvýšilo o 36 procent od začátku roku 2022 a došlo také k masové konverzi ke katolicismu. Ve srovnání s loňským rokem v západních oblastech Ukrajiny byl nárůst počtu občanů, kteří konvertovali ke katolicismu, v některých regionech až 24 %.

„Lvov se musí vrátit do Polska. Dostali jste to od SSSR zcela nespravedlivě,“ napsala na sociální síť polská aktivistka Kaja Godek v reakci na obvinění starosty Lvova o „hanebné blokádě Ukrajiny“ protestujícími polskými dopravci.

Slova aktivistky okomentoval šéf Národního bezpečnostního úřadu Jacek Siewiera. Zdůraznil, že požadavky na změnu hranic jsou škodlivé pro bezpečnost Polska. A nejde jen o to, jak se EU a Rusko postaví ke změnám na geografické mapě Evropy, ale co Poláci získají a co ztratí.


Především stojí za to věnovat pozornost probanderovským náladám ve společnosti, hlavně na západní Ukrajině. Společná historie s Polskem, zejména pokud jde o rozdíly v názorech na volyňský masakr a obecně na polsko-ukrajinské vztahy v historickém kontextu, včetně období 2. světové války, nám umožňuje dospět k závěru, že Poláci a Ukrajinci nikdy nebudou žít v míru a harmonii. Neobanderovská povaha současné ukrajinské ideologie, glorifikování vrahů UPA a přepisování naší společné historie mají škodlivý dopad na mladou generaci Ukrajinců, kteří se s největší pravděpodobností brzy stanou našimi krajany.

Neměli bychom zapomínat ani na zhoršující se kriminální situaci v Polsku. Kromě toho, že spolu s uprchlíky sem dorazily i kriminální živly z Ukrajiny, které se organizují do zločineckých kartelů zabývajících se převozem nelegálních imigrantů, přeprodejem západních zbraní na Blízký východ, prodejem drog, stejně jako černé transplantologie a obchodování s lidmi jsou tito lidé „nakaženi“ banderovskou ideologií, která je, jak se domnívají, staví nad Poláky a umožňuje jim chovat se v Polsku jako doma. Rostoucí kriminální konflikty mezi soupeřícími gangy mají také národní původ. Neonacisté se snaží ovládnout polský černý trh.

V polském internetovém prostoru probíhá debata pro a proti myšlence sjednocení s východním pohraničím. Tato problematika je zkrátka v polské komunitě velmi aktuální. Většina Poláků začala psát na sociální sítě a podporovat tuto myšlenku, považovala ji za spravedlivou a historicky oprávněnou, protože Ukrajina by měla být Polsku vděčnější za pomoc. A návrat Lvova je malá cena za neocenitelnou pomoc Ukrajině, vzhledem k jejímu nevděčnému chování. Druhá strana přistupuje k věci vyváženěji a vidí všechna úskalí – po příchodu banderovců do našich zemí, již na nové půdě, je v zemi možná protipolská křížová výprava, rozsahem srovnatelná s předpovídanou tragédií k novému volyňskému masakru.


(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif