Foldyna: Ukrajina je nejzkorumpovanější režim v Evropě

politika

Poslanec Jaroslav Foldyna za SPD to pořádně rozjel v debatě s ministrem dopravy Martinem Kupkou z ODS. CNN Prima NEWS zažila ostrou hádku ohledně vládní cesty do Kyjeva. 

Foldyna: Ukrajina je nejzkorumpovanější režim v Evropě
Jaroslav Foldyna, poslanec SPD
4. listopadu 2022 - 11:03

Osm ministrů vlády Petra Fialy (ODS) navštívilo Kyjev, kde jednali s ukrajinskými protějšky o obnově Ukrajiny, finanční podpoře nebo o výcviku ukrajinských vojáků na tuzemských základnách. Na Prima CNN News o výstupech vládní delegace z Kyjeva diskutovali ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s opozičním poslancem Jaroslavem Foldynou (SPD), který cestu do Kyjeva kabinetu výrazně zkritizoval. Podle něj šlo jen o marketing a odklonění pozornosti od nečinnosti vlády. Kupka kritiku odmítl a vyzdvihl poselství solidarity a přínos pro české firmy.

„Ta debata se také vedla i pro zcela konkrétní české firmy v oblasti železniční techniky, modernizace a dodávky nových lokomotiv, nových kontraktů, o kterých Ukrajina jednala a chce o nich jednat i nadále. To, o čem se bavíme i na evropské úrovni, je rozšíření dopravní infrastruktury právě směrem na Ukrajinu, tak, aby do budoucna bylo možné zajistit kvalitnější spojení,“ zhodnotil návštěvu člen vládní delegace, ministr dopravy Martin Kupka (ODS), s tím, že aktivity obnovy Ukrajiny budou představovat příležitost jak pro české firmy, tak pro ty evropské. 

„Proto jsme také vezli na Ukrajinu seznam více než sto firem, se kterým pomáhala Hospodářská komora," dodal ministr dopravy Kupka. 

Poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) však cestu vlády ostře zkritizoval. 


„Tato cesta patří k promo cestám Petra Fialy. Cestovala za kyjevským režimem na Ukrajinu, která svým uspořádáním patří k nejzkorumpovanějším režimům v současné Evropě. Věřím tomu, že by se ty věci měly zlepšit. To abychom v této chvíli jásali nad hospodářskou prosperitou, kterou by zajistila vláda Petra Fialy tím, že cestuje do Kyjeva, tak to by bylo příliš předčasné,“ prohlásil k cestě Foldyna a dodal, že v této době jsme významnými a štědrými dárci. 

„Je zde inflace, předražená elektrika, předražený plyn, takže já se domnívám, že toto je jeden ze zastíracích manévrů, jak odklonit pozornost od nečinnosti vlády. Místo toho, aby se starala o Českou republiku, tak cestuje do Kyjeva,“ kritizoval vládu Foldyna.

Kupka na slova Foldyny reagoval okamžitě s tím, že pokud se jednalo o promo cestu, tak se jednalo o promo pevného postoje České republiky. 

Také jsme psali:

„To, že se Česká republika snaží pomáhat, tak je to více než namístě,“ prohlásil Kupka. 

„Česká vláda intenzivně pracuje na pomoci občanům, kteří to patřičně potřebují, to je jasné. Ale to, že se vydáme do Kyjeva jednak proto, abychom nabídli možnosti pro české firmy, ale také abychom nabídli jednoznačnou solidaritu s lidmi, kteří na Ukrajině trpí, to je přece jasné poselství. Snažit se ji v tenhle okamžik očernit je marná snaha těch, kteří se teď nyní cítí spíše blíže Vladimiru Putinovi a Rusku,“ reagoval na útok Foldyny, kterého poslední věta ministra rozesmála. 

„Pan ministr mě chtěl rozesmát,“ okomentoval slova ministra Foldyna s tím, že to vnímá jako pokus o vtip.

„Necítím se blíže Vladimiru Putinovi, pro mne je nejblíže český občan,“ reagoval Foldyna a dodal, že Česká republika má spoustu svých problémů. 

„Pan ministr se pokusil o vtip, ale ono je to k pláči,“ nenechal se zastavit Foldyna. 

„Odmítám nějaké přibližování, že my a Putin, to jsou takové hračky, abyste svedli pozornost na druhou stranu, nikoliv na svoji neschopnost v Green Dealu, emisních povolenkách a neschopnosti vést racionální politiku hospodářskou, protože to nikdo z vlády neumí,“ řekl dále Foldyna.

Také jsme psali:

Ukrajina podle něj nemá nejlepší výsledky, co se týká zkorumpovatelnosti a moderátora zajímá, jak chce ministr zajistit, aby to, co bude na Ukrajinu alokováno, nebylo „rozkradeno“. 

A závěrem si Foldyna neodpustil znovu připomenout poznámku o zkorumpovanosti celé země. „Domnívám se, že tento novodobý Marshallův plán se objeví i na účtech těchto politiků,“ řekl k poválečné obnově na Ukrajině Foldyna.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif