Hádka kvůli Slovensku. Fiala s Hladíkem si vjeli do vlasů

politika

V nedělních Otázkách Václava Moravce bylo živo. V ostré debatě se střetli poslanec SPD Radim Fiala a lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle Fialy jsou dobré vztahy se Slovenskem potřeba, Hladík mu oponoval.

Hádka kvůli Slovensku. Fiala s Hladíkem si vjeli do vlasů
R. Fiala (SPD), P. Hladík (KDÚ-ČSL)
9. dubna 2024 - 06:30

Předseda poslanců SPD Radim Fiala očekává, že Slováci se i po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem budou nadále snažit udržet s Českem dobré vztahy. U tuzemské vlády si tím ale není jistý. Zrušení mezivládních konzultací byla chyba, země by spolu měly udržovat nadstandardní vztahy, míní. Pellegrini ani slovenský premiér Robert Fico podle Fialy nikdy neřekli, že podporují ruský režim a jeho vládce Vladimira Putina. Jen tvrdí, že Slovensko je pro ně na prvním místě, dodal Fiala.

„Politika je také o symbolech, o nějakém vyznění, jasném směřování,“ kontroval lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík. Česká a slovenská vláda podle něj totiž nejdou stejným směrem.

Češi a Slováci spolu sdílí dlouhou historii, přátelství, a na tom se určitě nic nezmění, prohlásil Petr Hladík. Vztahy zůstanou pozitivní bez ohledu na to, kdo je prezidentem či premiérem, míní. To si myslí i o vztazích na mezivládní úrovni. 

„Zůstanou stávající standardní. Spolupracujeme na těch bilaterálních, a to určitě bude pokračovat,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce na České televizi Hladík.



Hladík by si také přál, aby působení nově zvoleného slovenského prezidenta Pellegriniho na mezinárodní scéně mělo pozitivní vliv. 

„Aby zachoval prozápadní směřování, směrem k NATO, k Evropské unii. Nechceme nějaké další rozkmotření blízko našich hranic,“ vysvětloval ministr.

Radim Fiala naopak očekává, že Slováci se budou nadále snažit udržet s Českem dobré vztahy. Co se však týče tuzemské vlády, není si tím jistý. Premiér Petr Fiala (ODS) totiž v březnu oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích měsících neuskuteční.

„Peter Pellegrini říkal, že by se chtěl setkávat s českou vládou. Opak ale je to, co dělá naše vláda, když řekla, že není potřeba se tak často setkávat,“ uvedl Fiala s tím, že je to velká chyba. Česko a Slovensko by podle Radima Fialy mělo udržovat nadstandardní vztahy.

Pellegrini ani Fico nikdy neřekli, že podporují ruský režim a jeho vládce Vladimira Putina, zdůraznil šéf poslaneckého klubu SPD. Říkají jen to, že Slovensko je pro ně na prvním místě, dodal Fiala, načež se mu Hladík pokusil vysvětlit svůj názor.

Psali jsme:
Tématem diskuze bylo také rozšíření českého sankčního seznamu o Voice of Europe, politika a podnikatele Viktora Medvedčuka a mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského. Podle informací Bezpečnostní informační služby (BIS) řídili Medvedčuk s Marčevským z Ruska několik skupin, které se snažily v různých evropských zemích získat politický vliv před volbami do Evropského parlamentu.

Hladík tuto informaci od BIS prý vůbec nezpochybnil. 

„Práce bezpečnostních složek byla skvělá, dopad není jen na území České republiky. Předpokládám, že spolupráce našich bezpečnostních složek se zahraničními přinese v následujících měsících další informace,“ prohlásil v České televizi Hladík.

Radim Fiala si tím však není zcela jistý. Podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy totiž čelí poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, se kterým se Radim Fiala zná.



„Jestliže AfD řekne Bystroňovi, aby se stáhl z kandidátky, budu to respektovat. Je to jejich vnitřní politická věc. Ale já si to prostě nemyslím. Myslím, že je to hra proti AfD,“ prohlásil předseda poslanců SPD Fiala.

Podle Fialy to může být tak, že Voice of Europe píše proruské věci, což se jen zpravodajským službám nelíbí. „Myslím, že by měla být svoboda tisku, ne žádná cenzura,“ dodal Fiala.

(nov, prvnizrpavy, screen: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif