Mír se stává hlavním tématem a vyhrává volby, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Mír se stává hlavním tématem a vyhrává volby, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
8. dubna 2024 - 06:05

NOVÝ PREZIDENT A KREV V OČÍCH PRAŽSKÉ KAVÁRNY. Na Slovensku skončily prezidentské volby a naši východní sousedé už znají jméno svého nového prezidenta. Stal se jím nynější předseda vládní strany HLAS-SD a šéf parlamentu Peter Pellegrini. Kampaň před druhým kolem voleb se vyostřila a lidé měli před sebou dva kandidáty: Ivana Korčoka vyobrazeného coby prozápadního „válečného štváče“, který prosazuje zrušení práva veta v EU a je pro další vojenskou pomoc Ukrajině, a Petra Pellegriniho coby „proruského“ politika, který se chce zasadit o zahájení mírových jednání na Ukrajině, zásadně odmítá zrušit právo veta a na první místo řadí národní zájmy. 

Jak hodnotíte kampaň jako takovou a pak samotné výsledky voleb?
 
Pokud si odmyslíme všechny rétorické figury, byla kampaň o válce nebo míru. Pellegrini ujišťoval, že Slovensko do války nezavleče. Korčok ujišťoval, že Američané Slováky když tak zachrání, kdyby se válka ve jménu evropských hodnot tak úplně nevydařila. Všechno ostatní z toho vyplynulo samo. Jak vidno, mír se stává hlavním tématem a vyhrává volby. Slováci potvrdili, že jsou s Ficovým směřováním spokojeni a teď, po několika měsících, vlastně ještě víc.

A mezi námi... Korčok je skutečně válečný štváč a chce zrušit právo veta v EU. Pellegrini ho vykreslil takového, jaký doopravdy je. Navíc nám to Korčok svým povolebním projevem ještě potvrdil. Jsem zapšklý, zlý a budu vás nenávidět až navěky...

Jak podle Vás ovlivní zvolení Petra Pellegriniho současné česko-slovenské vztahy? Myslím tedy na té vládní úrovni…

Petr Fiala si jakákoiv invektiva odpustil a prostě Pellegrinimu pogratuloval. Ale těším se na první zahraniční cestu nového slovenského prezidenta. Ta tradičně míří do Prahy...  Naši hradní Gumu budu bedlivě sledovat, protože to bude už po eurovolbách a doufám, že Petr Pavel bude mít i další důvody k velmi protaženému obličeji.



V České republice spustilo vítězství Petra Pellegriniho velké emoce. Zatímco někteří vítězi voleb pogratulovali, jiní si neodpustili kritiku. Např. podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) prý volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU a následuje tak cestu Maďarska. Prý je mu také moc líto všech těch Slováků, kteří chtěli jít jinou cestou demokracie a svobody. Hysterický „řev“ již tradičně spustila i senátorka Mirka Němcová z ODS. Proč se někteří naši politici nedokáží smířit s výsledky svobodných a demokratických voleb? Nejprve to bylo vítězství Roberta Fica a jeho strany SMER-SD ve volbách parlamentních a teď Petera Pellegriniho ve volbách prezidentských…

Protože naše pravda a láska žádnou demokracii nechce. Ona prostě chce jen vyhrát a když vyhraje, tak se tam zabetonovat za každou cenu, i kdyby to znamenalo novou totaliltu, cenzuru, kriminalizaci svobody projevu... cokoliv.  Kecy o demokracii jsou pro ně jen prostředek k dosažení cíle, nikoliv žádoucí stav. Podívejte na Sašu Vondru. Prý čtyřicet let na straně svobody. Ale jen do chvíle, kdy začal Jandejsek se zemědělskými protesty. Pak mu žádná lež ani sviňárna nebyla cizí. Udělali jsme na toto téma velmi názorné video.

Pojďme zpátky do Čech. O možnosti založení nové strany někdejšího ministra financí a bývalého šéfa koaliční TOP 09 Miroslava Kalouska se v politických kuloárech šušká už nějakou dobu. A jak se zdá, Kalousek pořád ještě ví, jak přitopit pod kotlem. Stačí mu jeden "tweet" a pro současnou šéfku Sněmovny a TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou jela málem záchranka.  Jaké šance by podle Vás Miroslav Kalousek měl, kdyby opravdu založil novou stranu? Ozývají se totiž hlasy, že by to z politické mapy vygumovalo TOP 09, možná i lidovce a výrazně by to oslabilo ODS…

Pokud by Kalousek založil stranu, zřejmě by vyluxoval takřka celou Pětikolku. Byl původně Lidovcem, koaličním partnerem ODS i hnutí STAN. Snad jen Piráti mají své vlastní voliče typu Gregorová, Peksa a Kolaja. O ty Kalousek asi moc stát nebude. Jeden Feri mu stačil. Zároveň je Myrda eurohujer, takže s financováním kampaně nebude mít problém, je organizačně zdatný a kupodivu i osobně konzistentní, takže se vůbec nedivím, že jeho politické ambice Pekarová označila za chybu. Byl by to její definitivní konec.
Ale upřímně... trochu si myslím, jestli už není pozdě. Kalousek měl stranu založit teď a zapojit se do eurovoleb. Eurovolby zvednou určitou politickoou vlnu po které se bude klouzat k parlamentním volbám. Kalousek na tuto vlnu nenaskočí a bude muset pádlovat sám.

Psali jsme:

Dusno začíná být mezi vládními stranami i díky blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský při představení kandidátů SPOLU do evropských voleb např. uvedl, že by měl premiér Petr Fiala odvolat z vlády šéfa STANu a ministra vnitra Víta Rakušana. "Já jako kapitán bych ho seřval a řekl bych mu, že v polovině střídá," pronesl Zdechovský. Myslíte si, že souboj o křesla v europarlamentu může rozložit vládní pětikoalici?

Už je to rozkládá nějakou dobu. Ale na druhou stranu, tváří v tvář klesajícím preferencím se podle mě Pětikoalice bude držet pohromadě, protože jim nic jiného nezbývá. Ale jinak už jsou jen vzájemné koule na noze a už se ani nedá určit, kdo koho víc stahuje dolů. SPOLU podle mě na předvolební koalici do europarlamentu strašně doplatí. Ale strašně.

Rakušan na tom mohl vydělat, ale vybral si jako lídra kandidátky Prezidentuši Nerudovou. Ta mu nejspíš ještě udělá pěknou ostudu, protože ona to má přímo v genech... tedy v inteligenci. Ale Piráti se teď Rakušana bojí, protože se přetahují o stejné voliče a STAN je v kurzu.

Oficiálně o tom zatím nikdo nemluví, ale myšlenka transakce podporovaná USA v případě Bidenovy volební porážky je všem známá, zveřejnil italský list La Repubblica. Podle něj země NATO oficiálně stále propagují narativ o porážce Rusů na Ukrajině, ale v zákulisí se v alianci hovoří o tom, že by se Moskvě nabídlo území výměnou za bezpečnost Kyjeva. Tedy vzdání se regionů okupovaných Rusy, ale se zárukou, že zbytek Ukrajiny okamžitě vstoupí do NATO. Je moc je podle Vás tato myšlenka reálná a přijde Vám jako jedno z možných řešení rusko-ukrajinského válečného konfliktu?

Myšlenka je to smělá, ale ptal se na to někdo Putina? Tak nějak se nemohu zbavit dojmu, že Západ si stále ve své pýše něco usmyslí a očekává, že Rus sklapne podpatky. Proč by to Putin dělal? Vždyť má navrch! Vyrábí třikrát tolik munice jak celý Západ, má za sebou továrnu světa, Čínu, podporuje ho globální jih  a nemusí rozptylovat svoje síly po celém světě a chránit osm set základen USA  a NATO. Proč by měl Putin souhlasit se vstupem Ukrajiny do NATO? Tálibánci také nemuseli souhlasit s ničím a stejně zabrali celý Afghanistán i s obrovským množstvím amerického vojenského vybavení. Proč by to tentorkát mělo být jinak?



Podle mě Ukrajina ztratí přístup k moři, Rusové zaberou tzv. "ruský půlměsíc" ohraničený Charkovem a Oděsou a oktrojované zbytky Ukrajiny budou oním "sanitárním kordonem" mezi NATO a Ruskem. Tohle je podle mě ruské minimum.

Ruské maximum může být mnohem větší, protože Putin dokázal z čečenských povstalců udělat čečenské bratry. Dokázal z nenávisti až za hrob udělat lásku na věčné časy...  U Ukrajinců postupuje úplně stejně.  Ostatně, jak se Ukrajina může vyhnout splácení dluhů za tuto válku? Tím, že přejde na druhou stranu.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif