Hamplová: Nezpochybňuji Izrael, ale kvalitu právní formulace

politika

Je sebeobrana útok? Co přesně říká mezinárodní právo? Právník a bývalý poradce prezidenta Klause Pavel Hasenkopf polemizoval s vystoupením senátorky Jany Zwyrtek Hamplové. Ta se však ozvala, aby vše vysvětlila ještě jednou. 

Hamplová: Nezpochybňuji Izrael, ale kvalitu právní formulace
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
19. října 2023 - 07:03

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová hovořila v Senátu v souvislosti s hlasováním o usnesení, že “Česká republika plně podporuje právo Izraele na sebeobranu”. Její vystoupení okomentoval na facebooku právník Pavel Hasenkopf, který k jejímu projevu napsal: Sorry, to je chucpe. 

„Jana Zwyrtek Hamplová právě přednesla v Senátu filipiku na téma sebeobrana v mezinárodním právu (čl. 51 Charty). Ponechám stranou, že velká část nauky uznává i právo na preventivní sebeobranu (naposledy ho využil Putin), ale tvrdit, že Izrael vůbec nebyl napaden... to je chucpe, sorry," napsal na svůj facebook Hasenkopf. 

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová neváhala a podstatu svého projevu shrnula ještě jednou na svém facebooku, aby nebylo možné s jejími slovy manipulovat a podsouvat jim jiný význam, jak se to již v minulosti několikrát stalo. 


„Právní výhrada proti znění navrhovaného usnesení - odlišnost od čl. 51 Charty OSN. Máme v Senátu hlasovat mj. o usnesení, že “Česká republika plně podporuje právo Izraele na sebeobranu”. Z právního hlediska považuji za nesprávné, že jde o jiné (užší) znění, než je obsaženo v čl. 51 Charty OSN. Ten zakotvuje: “Přirozené právo každého státu použít ozbrojené síly na individuální nebo kolektivní sebeobranu proti ozbrojenému útoku”.  S ohledem i na doprovodnou zprávu a další usnesení by užší formulace mohla být zneužita pro výklad, že za sebeobranu by bylo možné vykládat i útok, a že to podporujeme. 

Moje výhrada se tedy netýká Izraele, neboť útok na něj kategoricky odsuzuji (jako každé vojenské řešení), a proto odsuzuji rovněž pokračující podporu z EU Palestině, když nemůžeme zajistit, komu skutečně přijdou ty miliardy do rukou. V ostatním sama naslouchám - plna obav - odborníkům a komentátorům. 

Moje výhrada se dotýká pouze a výhradně problematické formulace, která je rozporu s čl. 51 Chartou OSN. Tedy výhrada je ryze právní, protože preferuji právní čistotu toho, o čem má Senát hlasovat. Zvláště když dostane podklad 2,5 hodiny před zasedáním. Považuji za svou povinnost kolegy upozornit, že by jim znění odlišné od znění čl. Charty mohlo být v budoucnu vytknuto nebo vůči nim výkladově zneužito. 

Psali jsme:

PS: Zase už mi někdo podsouvá, že zpochybňuji útok na Izrael. Naprostý nesmysl - je třeba lépe číst a naslouchat. Zpochybňuji kvalitu právní formulace," zakončila svůj komentář na sociální síti Facebook senátorka Zwyrtek Hamplová. 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif