Hašek: Důvodem přijetí Fialy v Bílém domě je pomoc Ukrajině

politika

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO) zhodnotil návštěvu premiéra České Republiky Petra Fialy (ODS) v USA, kde ho krátce přijal dosluhující americký prezident Joe Biden.

Hašek: Důvodem přijetí Fialy v Bílém domě je pomoc Ukrajině
Michal Hašek (PRO)
17. dubna 2024 - 06:30

Americký prezident Joe Biden v pondělí přivítal v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu. Schůzka včetně jednání s delegacemi trvala zhruba hodinu. Podle informací serveru Echo24.cz při tom chybně oslovil Fialu jako premiéra Československa.

Na možnou chybu upozornila spolupracovnice CNN Prima News Lenka White. "Americká média se určitě budou zabývat tím, že Biden řekl Československo namísto České republiky. Z tohoto hlediska si nenechají ujít o schůzce informovat," řekla spolupracovnice CNN Prima News Lenka White v narážce na Bidenovy chybné výroky z minulosti, kdy si například americký prezident v rozhovoru pro stanici MSNBC spletl Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem.

Biden se také "proslavil" tím, když podruhé během jednoho týdne prohlásil, že na summitu v roce 2021 mluvil s evropským lídrem, který už byl tou dobou nejen mimo úřad, ale také po smrti.

A aby tomu nebylo málo, americký prezident "zazářil" také minulý měsíc, když si při setkání s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, která se týkala plánované humanitární pomoci, dvakrát spletl Gazu s Ukrajinou.



Návštěvu premiéra okomentoval na svém facebooku advokát a předseda Jihomoravské krajské organizace strany PRO Michal Hašek.

„Tak si to shrňme po úvodní tiskovce prezidenta Bidena a premiéra Fialy. Hlavním důvodem přijetí premiéra ČR v Bílém domě je pomoc Ukrajině - nyní iniciativa nákupu munice.

- premiér Fiala uvedl, že v ČR máme nejvíce Ukrajinců na hlavu v Evropě, možná na světě
- premiér Fiala zmínil i nákup stíhaček F-35
- prezident Biden označil ČR za skvělého spojence
- premiér Fiala zmínil ekonomickou spolupráci mezi ČR a USA
- ČR a USA sdílejí stejné hodnoty - lidská práva a svobodu
- premiér Fiala zmínil, že jako dítě v roce 1968 viděl ve svém městě (zřejmě Brno) ruské tanky a nechce, aby   se to opakovalo

Překlad do českého jazyka a reality:

Pro premiéra Fialu jsou aktuálně Ukrajina a Ukrajinci hlavní téma, nikoliv Česká republika a my, její občané a naše problémy. Lidská práva a svoboda dostávají v ČR za vlády Petra Fialy na frak a existují k tomu už rozhodnutí nezávislých soudů.

Psali jsme:

Nic proti ekonomické spolupráci, ale musí být vzájemně, nikoliv jednostranně výhodná. Prezident Biden potvrdil tezi Otto von Bismarcka - “Kdo ovládá Čechy, ovládá Evropu”, tedy dal jasně najevo, že USA chtějí zachovat silný vliv v ČR, který v posledních letech posílil a je protiváhou ztrátě amerického vlivu na Slovensku a minimálnímu vlivu v Maďarsku," okomentoval na svém facebooku návštěvu premiéra v USA advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif