I vládní poslanci si připadali jako onuce, říká poslanec Mašek

politika

Lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek okomentoval na svém veřejném facebookovém profilu podle jeho názoru nepotřebný a předražený nákup stíhaček F-35 za několik set miliard korun. 

I vládní poslanci si připadali jako onuce, říká poslanec Mašek
Jiří Mašek (ANO)
15. listopadu 2023 - 06:30

„Pamatujete, když jsem si „tvítnul“ a jaká byla reakce naší ministryně války Černochové? Okamžité rozhodnutí záměru koupit a provozovat stíhačky za několik set miliard korun. I vládní poslanci si připadali jako onuce.

Šlo o F35 a vrtulníky. Rozdíl byl v tom, že v jejich případě jsme nahrazovali ruské stroje nekompatibilní s požadavky NATO. A máme je ještě vůbec nebo už jsou všechny na Ukrajině?

Vím, utajený režim. Tenkrát pár námitek s F35 veřejně sdělil i vojenský analytik a publicista Jiří Vojáček. Vyšlo s toho, že investice budou obrovské a zůstala otázka …. zda potřebuje české letectvo takto drahé nadzvukové stíhačky.

Podle mého selského rozumu NE. Ale paní Černochová stále tvrdila, jak je vše zalité sluncem. A co se ukazuje dnes?



Před pár dny zveřejnil vysoký parlamentní úředník Yves Giroux zodpovědný za státní rozpočet Kanady zprávu, kolik budou ve skutečnosti stát letadla F-35, a jejich provozování Kanadu. Jeho zpráva dále prohloubila rostoucí obavy, že letadla F-35 jsou tak neskutečně předražená, že je odmítá provozovat už i letectvo USA (originální zdroj dokumentu vysokého kanadského státního úředníka Girouxe najdete zde, včetně odkazu na podrobný výpočet v PDF si můžete prohlédnout ZDE).

Kanada jich kupuje také 24:

- Celkové náklady na 24 kusů F-35 podle kanadského parlamentu: 334 miliard CZK
- Celkové náklady na 24 kusů F-35 podle ministryně Černochové: 322 miliard CZK

Ale má to háček. Vše je v počítání.

Pokud by úředníci ministerstva obrany počítali kanadskou metodikou vyšel by jim tento výsledek za nákup 24 letadel F-35 s veškerou výzbrojí, výcvikem, výstavbou letišť, provozem a údržbou:

- Náklady na nákup letadel a výstavbu letišť 150 miliard
- Náklady na provoz letadel v letech 29-59 244 miliard
- Náklady na provoz letadel v letech 59-69 82 miliard
- Celkem podle kanadské účetní metodiky 476 miliard CZK
- Celkem podle české účetní metodiky 322 miliard CZK

Psali jsme:

Rozdíl ve výpočtech -154 miliard CZK, takže si “ lžete do kapsy” Že se někam úředníkům ztratilo 154 miliard? Kdo by to řešil. My na to přece máme. Takhle vláda je opravdovou katastrofou pro tuto zem. A mimochodem, kdo to bude za 40 let kontrolovat?" zakončil svůj komentář na facebooku poslanec Jiří Mašek.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif