Prý nenecháme vás padnout! Foldyna o pádu Vítkovických sléváren

politika

Český průmysl padá do kolen. Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe u Krajského soudu v Ostravě podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů.

Prý nenecháme vás padnout! Foldyna o pádu Vítkovických sléváren
Jaroslav Foldyna (SPD)
14. listopadu 2023 - 06:30

Do dluhů se slévárny dostaly kvůli válce na Ukrajině, vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě. V insolvenčním návrhu společnost sdělila, že eviduje závazky ve výši téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.

"Pád" Vítkovických slévaren nezůstal bez povšimnutí a odezvy na sebe nenechaly dlouho čekat. Poslanec z SPD Jaroslav Foldyna k tomu poznamenal:

„Vítkovické slévárny padly, které firmy budou další?! Prý vlivem dramatického nárůstu cen energií. "Přišli jsme o odbyt na Ukrajině a v Rusku, kde jsme měli významné obchodní partnery, tíží nás drahé energie i slabší poptávka, ale věříme, že firma má stále perspektivu,“ míní Petra Štefková, ředitelka Vítkovických sléváren.



Věříte na náhody?! Vítkovické slévárny patří k nejvýznamnějším slévárenským společnostem a výrobcům válců ve střední a východní Evropě, jako jediný český výrobce disponují technologií odstředivého lití válců. Roční výroba se pohybuje kolem šesti tisíc tun válců," poznamenal na svém facebooku poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif