Jaroslav Bašta: Hadí ostrov a miliony tun obilí

politika

 Hadí ostrov je asi 12 hektarová plochá skála ležící v moři na mořských   hranicích mezi Ukrajinou a Rumunskem. Až do 24. 2. letošního roku se o něm  vědělo jen kvůli  starému územnímu sporu mezi výše zmíněnými sousedními státy.

Jaroslav Bašta: Hadí ostrov a miliony tun obilí
Jaroslav Bašta
15. května 2022 - 03:20

Důvodem byla ložiska plynu na pobřežním šelfu. Pak vešel poprvé do dějin, když  ukrajinská posádka poslala ruský křižník Moskva „na chuj“. Objevilo se to i  na poštovní známce. Skálu vzdálenou asi 140 km od Oděsy obsadila ruská armáda a  nebylo o ní slyšet až do pondělí 9. května, kdy se o ostrov rozhořely prudké boje, které zatím neutichly, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Ruská Speciální vojenská operace totiž zablokovala všechny ukrajinské obchodní přístavy. Ruská Černomořská flotila a zaminované lodní cesty brání vývozu ukrajinských zásob obilí zejména do zemí Třetího světa. A to za situace, kdy  podle slov ředitele pro Světový potravinový program Davida Beasleyho nejméně 44  milionů lidí je ohroženo smrtí hladem. Proto vyzval k odblokování přístavů v Oděské oblasti.


Někteří ruští vojenští analytici proto už bijí na poplach. Za této situace totiž není vyloučeno, že by to nakonec mohlo přerůst rámec nevyhlášené války mezi  Ruskou federací jako agresorem a bránící se Ukrajinou. Operace vedoucí k odblokování obchodních přístavů by teoreticky mohla proběhnout pod hlavičkou OSN, což by umožnilo nasazení sil NATO v Černém moři.


Padly by tím ruské plány na dobytí Oděsy (a celého severního pobřeží Černého moře), stejně jako vytvoření koridoru do Podněstří. Velice by to pomohlo ukrajinské ekonomice. Znamenalo by to ve svých důsledcích oslabení významu Černomořské flotily a možná také ohrožení suchozemského spojení Krymského poloostrova s  Donbasem. Proto riziko, že by to vedlo k přímé konfrontaci mezi Severoatlantickou  aliancí a Ruskou federací, je velmi vysoké.

Roček: Z Hadího ostrova se stal ukrajinský mlýnek na maso

Myslím, že mnohé naznačí konečný výsledek válčení o Hadí ostrov. O jeho rozsahu a ztrátách svých a protivníka informují obě strany velmi rozdílně. Jediné, co opravdu překvapuje, je nasazení a intenzita bojů. Asi opravdu jde o jeden z  klíčových momentů války na Ukrajině. Překvapivě jinde než na Donbasu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif